De bloemkool is een geliefde en veel gegeten groente. De meest voorkomende soort is wit, maar er zijn ook een groene, oranje en paarse varianten.
Bloemkool afkomstig uit Nederland is volop verkrijgbaar van februari tot december en geïmporteerd uit Zuid-Europa het hele jaar door. Werd bloemkool vroeger vooral gekookt gegeten met aardappelen en een wit sausje erover. Maar bloemkool is heel veelzijdig en je kunt er eindeloos mee variëren.
Bereiding
Bloemkool kun je op vele manieren bereiden. De meest bekende manier is 15 minuten koken en serveren met een witte saus, kerriesaus of kaassausje. Maar bloemkool is ook goed te gebruiken in salades, curry’s en soepen.
Bewaren
2 dagen op een koele plaats in een zak en een week in de koelkast
Recepten
Recepten met bloemkool
Bloemkool curry
(voor 4 personen)
2 el olie
1 (rode) ui, fijngesneden
2 wortelen, schoongemaakt en in plakjes gesneden
1 bloemkool, gewassen en verdeeld in kleine roosjes
1 rode peper, zaad verwijderd en fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 el verse gember, geraspt
1 tl gemalen komijn
1/4 tl gemalen koriander
1 tl garam masala
150 ml groentenbouillon
100 g diepvries erwten of kikkererwten
6 el yoghurt
zout
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui. Laat 3-4 minuten zachtjes bakken.
Voeg wortel, bloemkool, peper, knoflook, gember en kruiden toe en laat nog 3 minuten bakken, terwijl je het omschept.
Schenk de bouillon erbij, dek de pan af en laat het 6-7 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
Neem de pan van het vuur en roer de yoghurt er door.
Serveren met rijst.
Bloemkool-broccoli salade
(voor 4-6 personen)
1 kleine bloemkool in roosjes
1 stronk broccoli in roosjes
4 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
150 g radijsjes in stukjes gesneden
100 g wortel, geraspt
6 plakjes bacon, knapperig gebakken en fijngesneden
6 el mayonaise
6 el yoghurt
1 el citroensap
zout en peper
Naar eigen smaak kun je de bloemkool en broccoli blancheren of kort stomen, maar dit hoeft niet.
Meng bloemkool, broccoli, bosui, radijs en wortel in een kom.
Meng voor de saus mayonaise, yoghurt, citroensap, zout en peper en schenk dit over de groenten.
Verkruimel de bacon er over.
Laat tenminste 4 uur in koelkast staan voor serveren
Bloemkoolsalade met mosterd dressing
(voor 4 personen)
1 bloemkool
1 rode ui, fijngesneden
2 stengels bleekselderij
voor de dressing
125 ml zure room
2 el dijon mosterd
1 el grove mosterd
1 el citroensap
1/2 el suiker
zout en peper
Stoom of blancheer de bloemkool 3 tot 5 minuten. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
Maak in de tussentijd een sausje van de zure room, mosterd, citroensap, suiker, zout en peper
Mix bloemkool, ui en selderij in een kom.
Schenk het sausje er over en schep alles goed door elkaar.
Gegratineerde bloemkool
(voor 4 personen)
1 kleine bloemkool in roosjes
100 g geraspte kaas
2 tl knoflookpoeder
2 el gehakte peterselie
4 el olijfolie
peper en zout
Verwarm de oven voor op 225 graden. Meng alle ingrediënten behalve de olie. Doe het in een ovenvaste schaal. Besprenkel alles met olie, en meng het nog een keer goed door.
Zet de ovenschaal 15-18 minuten in de oven en schep het tussendoor een keer om.
Het is klaar als de bloemkool lichtbruin en zacht is.
Bloemkoolsoep
(4-6 personen)
1 bloemkool, in roosjes + het zachte deel van de stronk in stukjes
1 3/4 l kippenbouillon
80 g boter
150 g bloem
1 tl nootmuskaat
125 ml kookroom, melk of water
peterselie voor de garnering
Breng de bouillon aan de kook, voeg de bloemkool toe en laat 8 minuten koken.
Verhit in de tussentijd de boter in een pan. Voeg beetje voor beetje de bloem toe en laat 5 minuten op zacht vuur staan onder constant roeren. Voeg dan telkens kleine beetjes bouillon to . Blijf roeren en bouillon toevoegen tot het bloemmengsel helemaal is opgelost en het mengsel zo dik is dat je het kan schenken.
Als de bloemkool zacht is voeg je het bloemmengsel aan de rest van de bouillon en bloemkool toe. Voeg de nootmuskaat toe en roer de melk of room erdoor.
Garneren met peterselie.
Je kunt variëren door de nootmuskaat te vervangen door een paprikapoeder. Je kunt ook 100 g geraspte kaas door het bloemmengsel mengen.