De magie van champagne, alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt:

Champagne is meer dan gewoon een mousserende wijn. Bij champagne krijg je meteen een feestelijk gevoel omdat het vaak gedronken wordt bij feestelijke en bijzondere gelegenheden. Maar de ene champagne is de andere niet. Hieronder vertellen we over wat champagne zo bijzonder maakt, hoe je het drinkt en geven we interessante feiten.

Wat maakt champagne zo bijzonder?

  • De Champagnestreek
    • Champagne mag alleen champagne heten als het uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. De streek ligt zo’n 150 km ten oosten van Parijs. Andere mousserende wijnen mogen geen champagne heten. Wat maakt die streek zo bijzonder? De kalkrijke grond, het gematigde klimaat en de speciale manier van productie geven champagne hun unieke karakter.
  • De druiven
    • Voor het maken van champagne worden drie soorten druiven gebruikt. Deze druiven worden zorgvuldig gemengd voor de juiste smaak.
      • Chardonnay, een witte druif voor de frisse, lichte smaak
      • Pinot Noir, een blauwe druif voor de kruidigheid
      • Pinot Meunier een blauwe druif voor het fruitige karakter
  • Méthode Champenoise
    • Champagne wordt op een traditionele manier geproduceerd en die werkwijze heeft de naam méthode champenoise. Het belangrijkste onderdeel daarvan is de fermentatie die in de fles plaatsvindt, en waarbij de bubbels ontstaan. Het totale proces kan jaren duren.
  • De bubbels
    • Typerend voor champagne zijn de bubbels. Hoe fijner en langduriger de bubbels, hoe beter de kwaliteit van de champagne is. De bubbels zijn er niet alleen omdat dat er zo feestelijk uitziet, ze dragen bij aan het vrijkomen van de aroma’s en zorgen voor een prettige sensatie bij het drinken.

Moët & Chandon

Moët & Chandon is het grootste, bekendste en meest prestigieuze champagnehuis. Moët champagne is bekend en champagnes op de markt zoals:

  • Moët Imperial is wereldwijd de meest verkochte en gedronken champagne. De frisse smaak en fijne aroma’s heeft deze drank populair gemaakt. De toevoeging Impérial is te danken aan Napoleon, wiens favoriete champagnesoort dit was.
  • Dom Pérignon is een vintage champagne die alleen in uitzonderlijke jaren in productie werd genomen, waardoor het zeldzaam en kostbaar is. Het heeft zijn. naam te danken aan een Benedictijner monnik die heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van het proces voor deze drank.

Hoe drink je champagne?

Champagne drink je bij feestelijke aangelegenheden zoals jubilea, oud & nieuw. Volg de tips hieronder om er zoveel mogelijk van te genieten.

champagne flutes
verschillende champagneflutes
  1. De juiste temperatuur
    • Champagne wordt gekoeld, maar niet te koud, gedronken. De juiste temperatuur is tussen de 7-10°C. Lagere temperaturen komen de smaak niet ten goede. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de bubbels te grof of sterk worden.
  2. Kies het goede glas:
    • Champagne drink je uit een flute. Hierdoor komen blijven de bubbels lang in het glas en komen de smaken het beste tot zijn recht. Voor wat ouder champagnes wordt ook wel de voorkeur gegeven aan een wijnglas omdat er zo meer smaken vrijkomen.
  3. Zo schenk je de champagne:
    • Als je de champagne inschenkt, houd de fles dan bij de onderkant vast en houd het glas schuin. Schenk rustig en met kleine beetjes tegelijk en maak het glas niet helemaal vol.
  4. Champagne proeven:
    • Ruik aan het glas voordat je een slok neemt. Als het goed is herken je geuren als citrus, amandel, groene appel, honing en kruiden.
    • Let bij het proeven op de bubbels en fruitige smaken.

Een paar interessante feiten over champagne

  • Champagneflessen zijn dikker dan gewone wijnflessen en hebben een deuk aan de onderkant zodat ze meer druk kunnen verdragen. De druk in een champagnefles is twee tot drie keer zo hoog als die in een autoband.
  • Bubbels hebben invloed op je stemming. Door de bubbels komt de alcohol sneller in je bloed. Je voelt de effecten van champagne daardoor heel snel. Hierdoor wordt champagne waarschijnlijk geassocieerd met plezier en feestvieren.
  • Bij het ontkurken van een fles kan de kurk snelheden bereiken tot 64 km/uur. Het is daarom een goed idee om de fles nooit op mensen of kostbare voorwerpen te richten om ongelukken te voorkomen.
  • Veel champagnes zijn, net als de Moët imperial, non-vintage. Non-vintage (NV) wil zeggen dat ze gemaakt zijn met een mix van wijnen van verschillende jaren. Vintage champagne wordt gemaakt met de druiven uit één jaar en zijn daardoor exclusiever en kostbaarder.
  • Roze champagne of kir royal ziet er extra feestelijk uit. Je krijgt de roze kleur door er een beetje crème de cassis aan toe te voegen.