avocado recepten

Avocado recepten

Avocado’s zijn fascinerende vruchten met boterzacht vlees en een nootachtige smaak.

Er zijn mensen die een afkeer hebben van hun vettige klei-achtigheid. Het vetgehalte van één avocado is maar liefst zo’n 19 tot 25 gram.

De naam zou hij te danken hebben aan het Azteekse woord ahuacatl wat zoiets betekent als ‘boter uit het bos’. Maar er is ook het woord alhuacacuahuitl, dat te vertalen is als ‘testikelboom’. Die verklaring lijkt aannemelijk als je de gerimpelde vruchten in paren aan de boom ziet hangen… Boter of ballen, het goede nieuws is dat het verrukkelijke vruchtvlees helemaal niet dikmakend is. Avocado’s zijn heel gezond en bevatten de ‘goede’ vetten, vitamine B3, B6, A, C, E, ijzer en kalium. Het is een van de weinige vruchten waarvan de smaak er niet onder lijdt als hij onrijp wordt geplukt. Dat voordeel ‘hep z’n nadeel’ om met Cruyf te spreken: in de winkel vind je zelden een avocado die precies goed rijp is.

Wat doe je als je plotseling enorm zin in avocado’s hebt en je treft alleen keiharde krengen? Een banaan naast een avocado leggen helpt het rijpen te versnellen door het ethyleengas dat bananen afgeven. Een paar minuten in de magnetron kan ook helpen in noodgevallen, maar daarvan gaat de smaak er niet op vooruit. Er zijn wel meer dingen die je beter niet met avocado’s moet doen. Wantrouw elk recept waarin de vrucht moet worden verwarmd. Het kan wel, maar laat avocado’s voor saus of soep nooit doorkoken, daar worden ze bitter van. Kou (lager dan 7 ºC) is ook niet best, hoewel een paar dagen in de groentela geen kwaad kan. Dan de lastigste eigenschap van avocado’s: ze verkleuren snel. Met een paar druppels limoen- of citroensap kun je dat enigszins vertragen, maar bespaar je de moeite om een pit erin te leggen – wat het verkleuren zou remmen. Voor een Mexicaanse cateringklus probeerde ik van alles uit om te vermijden dat de avocadohapjes nog in allerijl gemaakt moesten worden. Net toen ik met mijn handen in het haar zat en de stress toenam, zag ik het doosje Lebensmittelfarbe. De guacemole heeft er nog nooit zo groen uit gezien.

In de zomer lijken avocado’s dubbel zo aantrekkelijk. Voor salades, geprakt met limoensap, peper en zout bij gegrilde maïskolven, als mousse met rivierkreeftjes of garnalen, in een pastasalade, Californisch sushi, wraps of met tortillachips. Avocado is zo veelzijdig! In Zuid-Amerikaanse landen gaat het zelfs op de hotdogs. In de jaren ’70 was avocado hier nog een curiosum, zelfs sjiek om als voorgerecht te serveren. De holte waar de avocadopit zat gevuld met garnalen en zure room. Of a la coque, wat betekent dat een gerecht wordt gegeten vanuit zijn natuurlijke omhulsel. Een avocado heeft al de mooie vorm van een bakje, om zo uit te lepelen met wat limoensap, tabasco en korianderblaadjes. Kies in de winkel voor de meest ‘onaantrekkelijke’ avocado, de bijna zwarte Hass-avocado met ruwe schil. Andere avocadorassen met een gladde groene schil, zijn over het algemeen flauw van smaak.

Recepten

 

Avocado-komkommersoep

Soort gerecht: Soep
Voorbereiding:
Bereiding:
Aantal: 4
Deze prachtig groene soep is een heerlijk koel voorgerecht, maar kun je ook als lichte zomerlunch met stokbrood opdienen. Als wilt uitspatten kun je wat gekookt kreeft- of krabvlees of gepelde garnalen als garnering gebruiken. (Gordon Ramsay in “Fastfood”)
Ingrediënten
  • 2 komkommers, elk ca 400 g, gekoeld
  • Sap van 1 citroen, of naar smaak
  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el worcestersaus
  • zwarte peper en zeezout
  • ½ rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 pruimtomaat, zonder pitjes en fijngesneden
  • 1 el olijfolie plus extra om te besprenkelen
  • 3-4 blaadjes basilicum, in dunne reepjes
Instructies
  1. Schil de komkommers, snijd ze in de lengte in vieren en verwijder het zaad. Snijd een reep in stukjes en zet die apart ter garnering. Snijd de rest in stukken en pureer die met de helft van het citroensap in een blender glad.
  2. Halveer de avocado’s, verwijder pit en schil. Snijd een halve avocado klein ter garnering. Pers er wat citroensap over en zet hem bij de komkommergarnering. Pureer de rest van de avocado’s met de komkommerpuree, Griekse yoghurt en worcestersaus tot een gladde massa. Breng die op smaak met royaal peper en zout en citroensap naar smaak.
  3. Zet de soep tot gebruik in de koelkast. Meng ter garnering de blokjes komkommer en avocado met de rode ui en tomaat. Schep de olijfolie en het basilicum erdoor.
  4. Proef de koude soep en voeg eventueel wat water toe om hem te verdunnen. Schenk hem in vier koude kommen en schep de garnering in het midden. Sprenkel er wat olijfolie over en maal er wat peper over.

Verwenbol

Soort gerecht: Lunch
Voorbereiding:
Bereiding:
Aantal: 4
Mijn lieve vriendin heeft vele kwaliteiten, maar koken is niet echt haar ding. Toch heeft ze een heerlijke eigen culinaire specialiteit: de verwenbol. Ik vind het zó lekker dat ik heus wel eens heb gedacht: ‘Waarom ben ik hier zelf nooit opgekomen?’ (Rudolph van Veen in “Samen koken”).
Ingrediënten
  • 4 Italiaanse bollen
  • 4 el mayonaise
  • 1 avocado, eschild en in plakjes gesneden
  • 4 hardgekookte eieren, in plakjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • peper en zout
Instructies
  1. Piep de Italiaanse bollen even op in een oven van 200 ºC. Snijd de bollen open en besmeer ze met mayonaise. Beleg de bollen met de avocado, eieren en lente-uitjes. Bestrooi met wat peper en zout.

Salade van krab en Japanse dressing

Voorbereiding:
Bereiding:
Aantal: 4
Dit is zo’n salade waarvan mijn echtgenoot niet merkt dat het een salade is. (Nigella Lawson in “Nigella Express).
Ingrediënten
  • 2 el (30 ml) mirin (Japanse zoete rijstwijn
  • ½ tl wasabipasta
  • 1 el (15 ml) rijstazijn
  • Een paar druppels sesamolie
  • ½ tl Maldonzout of ¼ tl tafelzout
  • 1 rode chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
  • 200 g krabbenvlees
  • limoensap
  • 150 g rucola
  • 1 rijpe avocado
  • gehakt bieslook
Instructies
  1. Klop in een kom waarin je later ook het krabbenvlees kwijt kunt de mirin, wasabi, rijstazijn, sesamolie en zout. Schep dan ± 4 eetlepels van het mengsel in een andere kom, die zo groot is dat je slablaadjes erin passen.
  2. Doe in de eerste kom, die met de grootste hoeveelheid dressing, de fijngehakte chilipeper en dan het krabbenvlees en prak alles grondig door elkaar met een vork. Giet wat limoensap bij de kleine hoeveelheid dressing in de andere kom, roer, en hussel er de slablaadjes door. V
  3. erdeel de slablaadjes over 4 borden. Schep een kwart van het krabbenvleesmengsel in een metalen Amerikaanse maatschep van 1/3 cup, of in een eenpersoonspasteibakje, druk het mengsel aan en draai de maatschep dan om, midden op het met slablaadjes belegde bord. Als je even op het maatschepje tikt, moet het krabbenvleesmengsel er gewoon uitvallen. Doe hetzelfde met de drie andere porties.
  4. Schep met een rond theelepelmaatje bolletjes of krulletjes uit de avocado en leg die hier en daar op de slablaadjes. Sprenkel er nog een beetje limoensap over.
  5. Strooi gehakt bieslook over de krabbenvleesbergjes en zet de borden op tafel.

Maar er zijn nog veel meer manieren om avocado te bereiden.