Vullen, grillen, in blokjes snijden en stoven of dunne plakjes frituren tot chips.
Alles kun je met aubergines doen, op één ding na: je kunt hem niet rauw eten.
In armere delen van Italië vervangen slimme huisvrouwen vlees door aubergines. Melanzana is de ideale groente als je vegetarische gasten hebt. Om te groeien hebben ze ongeveer dezelfde omstandigheden nodig als tomaten. Alle reden dus voor de Nederlandse telers ook aubergines te kweken. Meestal de dikbuikige paarse, maar ook groene, gele, gestreepte en witte, eivormige baby-aubergines. In recepten worden in plakken gesneden aubergines met zout bestrooid om het vocht uit te laten lekken. Ik neem die moeite nooit, het weglaten levert geen zompige massa op, dus wat mij betreft is het een zinloos klusje. Aubergines hebben altijd dorst en slurpen olie op als een spons. De truc is: niet toegeven. Net als het lijkt of ze gaan verbranden zet je het vuur laag. Als ze gaar beginnen te worden laten ze vocht los en komt de olie weer tevoorschijn.
Borrelhapje met aubergine
Een borrelhapje dat het altijd goed doet is gegrilde, opgerolde en gevulde aubergine. Voor een mooi ruitje heb je een geribbelde grillpan nodig. De lange dunne plakken kwast je in met knoflookolie en je keert ze 4x kruislings in de hete pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en vult ze met kaas, geroosterde paprika of tonijn.
Auberginekaviaar
Ook erg lekker is ‘auberinekaviaar’. De snelle manier is een in stukjes gesneden aubergine in olijfolie te bakken met 2 gehakte knoflookteentjes, 1 el gehakte basilicum of munt, zwarte peper en zeezout. Voor een romige en rokerige puree prik je de aubergine(s) met een vork in en bakt ze in aluminumfolie met wat knoflook en tijmtakjes circa 40 minuten in de oven (200ºC). Het vruchtvlees eruit scheppen en mengen met kleingesneden tomaten, verse koriander, olijfolie, peper en zout. Heerlijk op crostini’s.
Bij Turks brood is Baba ghannouj erg lekker. Het betekent zoiets als ‘Mama verwent papa (baba) als een kind’. Een koosnaam voor deze dip die bestaat uit het vruchtvlees van de in de oven gegaarde aubergines gemengd met citroensap, tahin (sesampasta), knoflook, komijn, cayennepeper, zout en olijfolie.
Voor meer donkerpaarse inspiratie een paar recepten:
recepten
- 2 aubergines
- 5 el olijfolie
- 200 g sjalotten, grof gehakt
- 225 g trostomaten, grof gehakt
- 4 cm gemberwortel, fijngehakt
- 1 Spaanse peper, in ringetjes
- 3 tl gemalen komijn
- 2 tl garam masala (Indiase kerrie)
- ½ tl kurkuma (koenjit)
- 4 el koriander, gehakt
- Verwarm de oven voor op 140ºC. Wikkel de aubergines in folie en pof ze 45 tot 60 min. Schep het vruchtvlees eruit en hak fijn. Fruit de sjalotten in olie goudbruin. Voeg de tomaten toe en laat ze 5 min inkoken. Voeg aubergine en gember, peper, komijn, garam masala en kurkuma toe en stoof 10 min afgedekt op laag vuur. Bestrooi met koriander en serveer bij gestoomde paksoi en roti dahl (vriezer supermarkt) of naan (Indiaas brood).
- 2 aubergines, in de lengte gehalveerd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- Olijfolie
- 250 g (lams)gehakt
- 1 bakje Roma-tomaatjes, gehalveerd
- 1,5 el verse Italiaanse kruiden (marjolein, oregano, tijm)
- Zeezout en versgemalen peper
- 250 g feta, verkruimeld
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij het vruchtvlees uit de aubergines (tot ½ cm van de schil) en hak het grof.
- Fruit de knoflook in de olie en voeg het gehakt, de helft van het vruchtvlees en de tomaatjes toe. Roer er de kruiden door en breng op smaak. Vul de aubergines met het gehaktmengsel en bestrooi met de feta. Zet ca. 30 minuten in de oven.
- 1 dikke aubergine
- 1 courgette
- 2 mozzarellakaasjes
- 2 grote rijpe tomaten
- paneermeel of panko (Japans broodkruim)
- versgeraspte Parmezaanse kaas
- basilicum
- olijfolie
- zout & peper
- 2 ringen van 7 cm
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Snij de aubergine en de courgette in plakjes van ca. 3 mm dik, bestrijk ze met olie en strooi er zout en peper over. Verhit de grillpan en rooster de plakjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de tomaten kruislings in, laat 20 seconden staan in kokend water en spoel ze af met koud water. Snij de ontvelde tomaten en de mozzarellakaasjes in plakjes.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en plaats de ring erop. Leg in de ring een laag aubergineplakken, hierop een laag courgetteplakken, dan een laag tomatenplakken en een laag mozzarellaplakjes. Op iedere laag komt paneermeel, geraspte Parmezaanse kaas, wat zout, peper en fijngehakte basilicum. Zorg ervoor dat de laatste laag uit mozzarella bestaat. Zet het gerecht ongeveer 30 minuten in de oven.
- Verwijder de ringvorm en serveer warm.