Gefrituurd eten is lekker en populair. Het geeft een lekker krokant laagje.
Frituren is populair omdat het zo lekker is, ondanks dat het niet erg gezond is. Frites en kroketten zijn hier heel algemeen bekend. Oliebollen en appelflappen kennen we ook allemaal. Maar je kan natuurlijk nog veel meer frituren….
Frituren kan in principe in iedere pan, maar het gaat een stuk makkelijker als je een goede frituurpan hebt die je op de juiste temperatuur kan instellen. Met een horeca friteuse gaat het helemaal super. Dan kan je op een professionele manier grote hoeveelheden voedsel tegelijk frituren. Een goede ventilatie is dan natuurlijk wel aan te bevelen.
10 Dingen waarvan je niet wist dat je ze kon frituren
Er zijn verschillende recepten voor beslag om te frituren. Hieronder een voorbeeld.
Beslag
Meng 130 gram bloem, 1 ei en 240 ml melk of bier. Voor hartige gerechten kan je er wat zout en kruiden door doen. Voor zoete gerechten wat kaneel of vanille om het op smaak te maken.
Temperatuur
Gemiddeld is de temperatuur om te frituren 190 graden.
1. Aardbeien
We kennen natuurlijk de appelbeignets, maar wist je dat je ook aardbeien kan frituren? Met een goud gefrituurd laagje worden ze nog lekkerder. Maak een beslagje en haal de aardbeien erdoor. Bak ze kort in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er poedersuiker over.
2. Repen
Een gefrituurde Mars is bedacht in Schotland. Je kan ze daar ook bij de fish-and-chips shops kopen. Frituur je Mars, Snickers of Bounty. Leg ze in de koelkast zodat ze goed koud zijn. Doop ze in een beslag en doe ze in de frituur tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken.
3. Pasta
Heb je lasagna over, tortellini, mac en cheese of ravioli? Deze pasta kan je prima frituren als ze een dag oud zijn. Snijd de lasagna of macaroni in stukken van een paar centimeter. Doop ze eerst door een losgeklopt ei en daarna door de paneermeel.
4. Augurken
Laat de augurken wat uitlekken en wentel ze in in bloem dat je op smaak brengt met zout en kruiden (cajun of Italiaanse kruiden. Frituur ze in een neutrale olie en serveer ze met een sausje.
5. Koekjesdeeg
Koekjes zijn lekker. Maar wie koekjesdeeg nog lekkerder vindt, kan het ook frituren. Maak bijvoorkeur koekjesdeeg met chocolade. Maak balletjes van het deeg en haal ze door het beslag waar je evt. nog wat suiker, vanille of een andere smaakmaker aan toe voegt.
6. IJs
Vreemd idee, om iets wat je eigenlijk bevroren eet te gaan frituren. Maar ijs kan je blijkbaar ook heel goed frituren. Schep een bolletje in ijs een een plakje bladerdeeg en vouw het dicht. Probeer er een bolletje van te vormen. Frituur de balletjes (niet te lang, tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze meteen.
7. Olijven
Een lekker snackje als je van olijven houdt. Klop een ei los en haal de olijven er doorheen. Rol ze vervolgens door paneermeel dat je op smaak brengt met Italiaanse kruiden en wat zout. Frituur ze tot ze goudbruin zijn. Op de foto zijn met knoflook gevulde olijven gebruikt.
8. Oreo koekjes
Oreo koekjes, wie kent ze niet. Wil je ze nog lekkerder maken? Doop de Oreo koekjes in een beslag zoals hierboven beschreven staat. Frituur ze vervolgens goudbruin.
9. Pizza
Maak van een restjes slappe en zachte pizza een lekker knapperige snack door ze te frituren. Haal daarvoor de stukken pizza door een beslag (zie hierboven) dat je op smaak brengt met knoflookpoeder, peper en chilipeper. Frituur ze tot ze goudbruin zijn.
10. Bier
Misschien wel de meest opmerkelijke: gefrituurd bier. Neem daarvoor bladerdeeg. Legt twee rechthoeken op elkaar zodat een zakje wordt gevormd. Giet er wat bier in en maat het ‘zakje’ dicht. Frituur de deegzakjes tot ze goudbruin zijn.
Bron foto’s en recepten: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.