De lekkerste tomatensoep maak je van geroosterde tomaten en zoete paprika.
De groenten krijgen een nog betere smaak als je ze eerst roostert.
Dit heb je nodig
Voor 4 grote koppen soep
- 1 zoete puntpaprika
- 8 middelgrote tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- wat verse of gedroogde tijm
- 1 groentebouillon tablet
- zout en peper naar smaak
- olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
- Was de groenten. Snijd de tomaten en de uien in vieren, snijd de puntpaprika door midden en leg 2 teentjes knoflook op een bakplaat op bakpapier.
- Sprenkel er wat olijfolie over en verdeel het een beetje met je handen over de groenten.
- Strooi er wat tijm over
- Rooster de groenten in de oven voor 20-25 minuten of tot ze lichtbruin worden. Ze moeten niet zwart worden.
- Doe een halve liter water in een pan met het bouillonblokje en breng het aan de kook.
- Voeg de geroosterde groenten toe en laat ze nog een minuut of 10 zachtjes meekoken.
- Zet de staafmixer er op of doe de soep in de blender.
Variatie
- Voor extra pittige soep kun je een rode peper mee roosteren.
- Wil je de soep wat zoeter, voeg dan wat bruine suiker of palmsuiker toe. Ketjap kan ook.
- Voeg verse kruiden naar smaak toe. Bijvoorbeeld bieslook, peterselie of basilicum. Doe de kruiden er pas op het laatste moment, vlak voor het serveren, bij.
Tip
Ook al doe je de soep in de blender, er blijven kleine velletjes achter. Als je dat niet wilt, zeef de soep dan voor je hem opdient.