Brood en vooral stokbrood wordt heel snel oud. Heb je brood over, gooi het dan niet meteen weg. Je kunt er nog genoeg mee doen.
Als je vaker brood weg moet gooien omdat je het niet allemaal op kan eten voor het oud wordt, dan kan je een deel van het brood of stokbrood invriezen. Brood kan je wel een paar weken in de diepvries bewaren. Verpak het goed
1. Croutons
Snijd of breek het brood in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 190 graden C. Meng het brood met olijfolie, zout en peper. Leg het uitgespreid op bakpapier en bak het in 10-15 minuten goudbruin. Geef de croutons bij een salade of bij soep.
2. Zoete wentelteefjes
Altijd lekker en makkelijk om te maken. Doe melk, ei en kaneel naar smaak in een diep bord. Kluts alles goed door elkaar. Doe wat olie of vet in de pan en laat het warm worden. Neem wat van het oude (stok)brood en haal het door het melk-ei mengsel en leg het in de koekenpan. Bak het brood aan beide kanten bruin. Afhankelijk van de grootte van de pan kan je meer stukken brood tegelijk maken. Deze zoete wentelteefjes kan je ook heel goed van oud krenten- of rozijnenbrood maken.
3. Hartige wentelteefjes
Doe wat geraspte kaas in een schaaltje, voeg als je wilt fijngesneden bacon en/of (verse) kruiden toe. Breek er een ei boven en roer het met de kaas en andere ingrediënten tot een vrij dikke massa. Beleg het brood er vrij dik mee en leg er een ander stuk brood bovenop. Doe in een diep bord wat melk, een ei en maal er wat chilipoeder door. Roer het goed door elkaar. Haal de dubbele broodjes aan beide kanten door het melk-mengsel en bak ze in de warme koekenpan met wat boter aan beide kanten bruin.
4. Topping op een ovenschotel
Dit is vooral heel lekker op een pastaschotel. Doe oud brood in de keukenmachine en maal het fijn. Doe het in een schaal. Maal ook wat gebakken baconreepjes en doe ze bij de broodkruimels. Snijd wat verse peterselie of basilicum fijn of neem gedroogde kruiden en voeg ze aan het brood-bacon mengsel toe. Roer er wat olijfolie door en bedek je pastaschotel ermee. Zet 10-15 minuten in de oven op 200 graden tot de kruimels goudbruin zijn.
5. Uitsmijter
Verwarm de oven of grill voor op 200 graden. Doe wat olie in een ovenschaal, leg het brood er in. Als het erg droog is of al geroosterd, giet er dan wat (kippen)bouillon over. Leg er wat plakjes ham op en kaas en breek er een ei op. Zet in de oven tot het ei gestold is.
6. Broodkruimels
Maal het brood in de keukenmachine tot kruimels en gebruik het in plaats van paneermeel om gehaktballen of gehaktbrood te maken. Heb je het niet meteen nodig? Doe het dan in een zakje in de diepvries. Je kunt ze zo in de diepvries doen of de kruimels eerst licht aanbakken in olijfolie, af laten koelen en dan in de diepvries.
7. Broodpudding
Voor ongeveer 300 gram oud brood (kan ook heel goed met krenten- of rozijnenbrood, of oude croissants). Je kunt eventuele korsten eraf halen, maar dat hoeft niet. Laat 500 ml melk met 175 gram suiker warm worden. Giet het over het brood en laat even weken. Als het goed doordrenkt is duw je het aan met een lepel of met je handen. Doe er een zakje vanillesuiker door en kaneel en kluts 4 eieren en giet dit er over. Roer alles goed door elkaar. Je kunt ook nog naar smaak 50 gram rozijnen, een appel in stukjes, wat gehakte noten of gedroogd fruit toegevoegen.
Zet de broodpudding 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De pudding moet in het midden gestold zijn en lichtbruin.