blauwe bessen

Blauwe bessen seizoen en 2 recepten

Laatst bijgewerkt:

In Nederland is het in juli-augustus blauwe bessen seizoen . Bij de supermarkt liggen bakjes vol met prachtige blauwpaarse bessen. Je kunt ze zo eten of verwerken in gerechten en ze zijn nog heel gezond ook. Op sommige plekken kan je zelf blauwe bessen plukken.

Nog steeds is de blauwe bes relatief duur fruit. De kans bestaat wel dat ze goedkoper worden nu ze op steeds grotere schaal gekweekt worden.

Blauwe bessen zijn gezond

Blauwe bessen staan bekend als ware antioxidantenbommetjes. De bessen zijn verder rijk aan vitamines, vezels en mineralen en hebben door het hoge antioxidanten gehalte een beschermende werking tegen vrije radicalen. Bedenk wel dat als je ze verhit, die gezonde kwaliteiten wel achteruit gaan.

Verschil blauwe bessen en bosbessen?

Blauwe bessen en bosbessen zijn niet hetzelfde. De blauwe bes is de gecultiveerde vorm van de wilde bosbes. De blauwe bes is door de mens veredeld door verschillende rassen te kruisen.

Bewaren van de blauwe bes

Als de bessen vers zijn kan je ze tot een week bewaren. Invriezen kan ook. Je kunt ze dan nog prima verwerken maar omdat ze wel wat zachter worden na het ontdooien zijn ze minder lekker om zo te eten.

Gebruik van de blauwe bes

De bessen zijn prima te verwerken tot jam of bessensap. Je kunt er wijn van maken, of ze als vulling gebruiken voor muffins, cake en vlaaien. Ook als decoratie op pudding of ijs, bij pannenkoeken en wafels zijn ze heerlijk. Je kunt de blauwe bessen ook drogen. Gedroogd zijn ze zelfs nog gezonder dan vers.

Recepten met blauwe bessen

Blauwe bessen muffin

1. Muffins met blauwe bessen en kaneel kruimelkorst

  • Gebak
  • Voorbereiding 15 min
  • Baktijd 25 min
  • 12 stuks

Ingrediënten

  • 325 g bloem
  • 150 g suiker
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 ml plantaardige olie
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 225 g blauwe bessen
  • [b]voor de kruimelkorst:[/b]
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 50 g boter (koud in blokjes)
  • 2 tl kaneel

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvorm in of gebruik papieren cakevormpjes.
  2. Meng de bloem met de suiker, zout en bakpoeder. Meng de olie, het ei en de melk in een andere kom en mix dit door het bloem mengsel. Doe de blauwe bessen erdoor en vul de muffinvorpjes ermee.
  3. Voor het kruimeldeeg: Meng de suiker, bloem en boter en kaneel. Prak het een beetje door elkaar met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat. Verdeel dit over het muffindeeg.
  4. Bak de muffins in de oven voor 20-25 minuten.

2. Recept crumble met appel en blauwe bessen

Het recept is afkomstig uit het kookboek van Donna Hay, de basics. En met dit recept kun je als je wilt eindeloos naar je eigen smaak en idee variëren.

voor 4 personen

  • 1,2 kg Granny Smith of andere groene appels van klokhuis ontdaan en in stukjes
  • 150 g verse blauwe bessen
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 1 tl fijngeraspte citroenschil
  • 2 theelepels citroensap

Voor de topping

  • 90 g havermout
  • 90 g bruine basterdsuiker
  • 35 g patentbloem
  • 75 g boter, zacht
  • 1/2 tl kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden, gasstand 4. Roer appels, blauwe bessen suiker en citroenrasp en -sap om in een kom, doe in een grote ovenschaal en zet apart.
  • Meng voor de topping havermout suiker, bloem, boter en kaneel in een kom. Schep de topping over het fruit en bak 55 minuten of tot de topping mooi donkerbruin is.
  • Zonder zijn ze ook lekker, maar als je wilt kun je er nog wat double cream (of mascarpone en slagroom in verhouding 1:2) of gewoon lekker wat roomijs bij geven.
  • Je kan variëren met de crumble door er gehakte noten door te doen of geraspte kokos.
  • Door de havermout te vervangen door bloem, krijg je een meer cake-achtige crumble. Verder kun je natuurlijk ook variëren met de fruitvulling door ook eens een keer rabarber met appel te proberen. Perzik met vanille is een klassieke combinatie, maar je kunt ook wat bramen en frambozen bij de blauwe bessen doen.