gehaktballetjes met saus

5 x recepten voor gehaktballen met saus

Inhoud

Voor wie niet genoeg kan krijgen van gehaktballen, hieronder 5 internationale variaties met saus op gehaktballen zodat je ze ook eens anders kan klaar maken. Veel landen hebben hun eigen ingrediënten om het gehakt mee op smaak te maken.

Lees hier het basisrecept voor lekkere gehaktballen

#1 Zweedse gehaktballetjes met roomsaus

Wie vaker bij Ikea komt, heeft ze vast wel eens gegeten. Zo maak je ze zelf klaar. Lekker met aardappelpuree, pasta en spinazie of een salade. In Zweden en bij Ikea wordt er cranberrysaus bij geserveerd. Dat kan je kopen in een potje.

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 40 gram paneermeel of panko
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 ui, fijn gesnipperd of uipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/8 theelepel peper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • olijfolie en/of boter om in te bakken

Voor de saus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1/2 l bouillon (kan van een runderbouillon blokje)
  • 100 ml kookroom, slagroom of crème fraîche
  • 1 eetlepel mosterd (meer of minder naar smaak)
  • 1 handje verse peterselie

Bereidingswijze

Meng het gehakt met het paneermeel, ei, ui, knoflookpoeder, kruidnagelpoeder, peterselie, nootmuskaat, peper en zout. Draai er 8 grote of 12 kleine gehaktballen van.

Verwarm een eetlepel olijfolie en een eetlepel boter in de koekenpan. Bak de gehaktballetjes bruin. Doe ze over een een schaal en dek ze af met folie.

Voor de roomsaus

Smelt dan 50 gram boter in de pan waar je het gehakt in hebt gebakken. Voeg de bloem in delen toe en blijf roeren. Voeg dan telkens wat van de (warme) bouillon toe. Roer tot de bouillon is opgenomen. In het begin kan de roux klonterig lijken. De kunst is om te blijven roeren. Blijf bouillon toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Breng de saus op smaak met mosterd en worcestersaus, zout en peper en voeg de room toe. Voeg de gehaktballen toe en strooi de peterselie erover.

#Italiaanse gehaktballen met tomatensaus

Italiaanse gehaktballen serveer je natuurlijk met pasta. Maar bij aardappelen of rijst smaken ze ook prima. Deze gehaktballen worden in de oven gebakken. Je kan ze natuurlijk ook in de koekenpan bakken.

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt of half om half
  • 40 gram paneermeel of panko
  • 50 ml melk
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn, tijm)
  • 1 ei
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
  • mespuntje chilipeper
  • zout en peper
  • handje peterselie, gehakt
  • olijfolie en/of boter om in te bakken

Tomatensaus

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • pak gezeefde tomaat
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel suiker of honing
  • handje verse bascilicum
  • olijfolie, evt. klontje boter
  • zout
  • peper

Bereiding

Doe wat olie in een koekenpan en bak de uitjes in 15-20 zacht en glazig. Week het paneermeel in de melk (20 min).

Meng het gehakt met gebakken uitjes, het geweekte paneermeel, de knoflook, de kaas, de kruiden, zout, peper, chilipeper en de peterselie.

Bak de gehaktballen in wat olie en boter bruin.

Voor de tomatensaus

Fruit de ui in olijfolie en voeg na een paar minuten de knoflook toe. Voeg de gezeefde tomaat, azijn, suiker en peper en zout toe. Voeg op het laatst wat fijn gesneden verse basilicumblaadjes toe.

Giet de saus over de gehaktballen.

#3 Luikse gehaktballen met zoete saus

Luikse gehaktballen worden geserveerd in een zoete saus gezoet met Luikse stroop. Luikse stroop is gemaakt van appelen en peren. Luikse gehaktballen eet je bij voorkeur met friet. Geef er een salade bij.

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 witte boterhammen zonder korst of 40 gram paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1 ui
  • 1 ei
  • snuf nootmuskaat
  • handje peterselie
  • eetlepel bloem
  • peper, zout
  • 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter

Voor de zoete saus

  • 1 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml bruin bier
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel azijn
  • paar takjes tijm
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1 eetlepel appelstroop
  • peper en zout

Bereiding

Snipper de ui en fruit de ui zacht in wat olie. Week de witte boterhammen in de melk, knijp het uit en voeg het bij het gehakt. Voeg de gebakken ui, ei, nootmuskaat, peterselie, peper en zout naar smaak toe.

Vorm gehaktballetjes en bak ze bruin in een mengsel van olie en boter.

Bereiding zoete saus

Snipper de ui en laat 5 minuten zachtjes smoren. Voeg een flinke eetlepel bloem toe en giet er 150 ml water en 150 ml bruin bier bij.

Voeg een half verkruimeld bouillonblokje appelstroop, blaadjes tijm en kruidnagelpoeder toe. Laat het mengsel een kwartiertje zachtjes sudderen en breng op smaak met peper en zout.

#4 Chinese gehaktballetjes met ketjapsaus

Ingrediënten voor de gehaktballen

  • 500 gram rundergehakt of half-om-half
  • 1 theelepel sesamolie
  • 40 gram paneermeel of panko
  • 1/2 theelepel gemberpoeder of stukje verse gember geraspt
  • 1 ei
  • 1 of 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 lenteuitjes in dunne ringetjes gesneden.
  • evt. wat geroosterd sesamzaad als garnering
  • (zonnebloem)olie

Voor de ketjapsaus

  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el ketjap
  • 3 el ketchup
  • 2 el maizena
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl gemberpoeder of djahé
  • mespuntje rode sambal
  • 1/2 runderbouillonblokje

Bereiding

Meng het gehakt met de paneermeel, ei, sesamolie, gember of gemberpoeder, fijngehakte knoflook en de in ringetjes gesneden lente-ui.

Vorm balletjes en bak ze bruin in de hete olie.

Bereiding ketjapsaus

Fruit de ui en knoflook zo fijn mogelijk. Fruit ze aan in wat olie. Voeg ketjap, ketchup, gember, sambal en bruine suiker toe.

Los een half runderbouillonblokje op in 200 ml kokend water. Giet dit bij het ketjapmengsel.

Meng 2 el maizena met een scheut koud water en roer zodat het oplost. Giet dit in kleine beetjes bij de ketjapsaus en breng het al roerend aan de kook tot de saus voldoende gebonden is.

#5 Turkse gehaktballetjes met yoghurtsaus

De belangrijkste smaakmaker van Turkse gehaktballetjes of köfte is komijnpoeder. Serveer de Turkse gehaktballetjes met yoghurtsaus op smaak gebracht met munt en peterselie.

  • 500 gr lams- of rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • paneermeel of panko
  • 1 ei
  • handje gehakte (platte) peterselie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • snufje kaneel
  • 1,5 theelepel komijnpoeder of djintan
  • snufje (chili)peper
  • zout
  • olijfolie (of mengsel olijfolie en boter)

Voor de yoghurtsaus

  • 250 ml yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • bosje verse munt
  • bosje verse peterselie
  • 3 eetl. mayonaise
  • peper en zout
  • evt. gehakte amandelen

Bereiding

Fruit de ui en voeg na een paar minuten de 1 fijn gesneden knoflook toe.

Meng het gehakt met het paneermeel, het ei, kaneel, paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie, chilipeper, zout en de gefruite ui en knoflook.

Vorm 20 balletjes en bak ze in olie of olie en boter in zo’n 8 minuten gaar.

Bereiding yoghurtsaus

Meng de yoghurt met de mayonaise, munt, peterselie en 1 fijn gesneden teentje knoflook. Breng op smaak van peper en zout.

Snijd de rode ui door midden en snijd de helften in dunne plakjes. Snijd de peterselie en munt fijn.

Verdeel de ui, peterselie munt en gehakte amandelen over de yoghurtsaus en serveer deze bij de köfte.