10 espresso variaties

10 Espresso variaties om met je Nespresso apparaat te maken

Misschien maak je altijd dezelfde koffie met je Nespresso apparaat. Maar is het niet eens leuk en lekker om af en toe te variëren met dagelijkse kop koffie. Met een paar extra ingrediënten kan je heel eenvoudig de populaire espresso variaties van dit moment gewoon met je Nespresso apparaat.

Wat heb je nodig om espresso variaties te maken?

  • een Nespresso apparaat
  • een melkopschuimer
  • Nespresso cups
  • melk naar keuze (b.v. volle melk, havermelk, amandelmelk, sojamelk)

Er zijn Nespresso apparaten met een geïntegreerde melkopschuimer. Maar met een losse melkopschuimer lukt het ook natuurlijk.

De meeste variaties ontstaan door te variëren met de sterkte van de koffie, de hoeveelheid water om de koffie te zetten en de hoeveelheid melk. Natuurlijk kan je door je eigen favoriete smaak Nespresso cups en soort melk te kiezen, de koffie helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

1. Espresso

espresso
espresso

Een enkele of dubbele espresso is de basis voor veel variaties

  • Nodig: Een Nespresso cup naar keuze (geschikt voor espresso).
  • Instructie:
    1. Doe de capsule in het apparaat
    2. Druk op de espresso knop (meestal 40 ml).
    3. Laat de espresso doorlopen in een klein kopje of glas.

3. Lungo

Lungo wordt ook wel een uitgestrekte koffie genoemd. Er wordt meer water gebruikt en is dan ook minder sterk dan een espresso.

  • Nodig: Een Nespresso cup geschikt voor lungo koffie.
  • Instructies:
    1. Doe de capsule in het apparaat
    2. Druk op de lungo knop (meestal 110 ml).
    3. Laat de espresso doorlopen in een grotere kop of glas.

4. Cappuccino

cappuccino
cappuccino

Cappuccino wordt gezet in een grote kop of glas van 150-180 ml inhoud

  • Nodig : Een Nespresso cup, melk (volle melk of een andere melk naar keuze), melkopschuimer
  • Instructies:
    1. Zet een espresso zoals wordt beschreven onder nummer 1.
    2. Schuim 60 ml melk op.
    3. Schenk de opgeschuimde melk op de espresso, houd het schuim eerst tegen met een lepel en schep als laatste het schuim bovenop.
      (De ideale verhouding is: 1 deel koffie, 1 deel melk en 1 deel melkschuim)
    4. Strooi wat cacao of kaneel over de cappuccino.

5. Latte

Een latte of café latte lijkt op een cappuccino maar is groter en wordt gezet in een glas van 240-300 ml en bevat meer melk. Een latte wordt ook wel een koffie verkeerd genoemd.

  • Nodig: 2x Nespresso cups, melk, melkopschuimer
  • Instructies:
    1. Schuim 200 ml melk op
    2. Schenk de warme opgeschuimde melk in een grote kop of glas
    3. Zet het glas met de melk onder je Nespresso en zet 2x een espresso over de melk heen.
      (De ideale verhouding voor een Latte is: 1 deel koffie, 2 delen melk en 1 deel melkschuim)
    4. Roer alles voorzichtig door elkaar

6. Latte Macchiato

latte
Latte

De latte en latte Macchiato lijken erg op elkaar. Het verschil met Latte is dat je bij de latte Macchiato eerst de espresso zet en dan de melk erop schenkt.

  • Nodig: 2x Nespresso cups, melk, melkopschuimer
  • Instructies:
    1. Zet 2x espresso in een groot glas
    2. Schuim 200 ml melk op en giet de melk op de espresso
    3. Schep tenslotte het schuim erop.
      (De ideale verhouding voor een Latte is: 1 deel koffie, 2 delen melk en 1 deel melkschuim)
    4. Roer alles voorzichtig door elkaar

7. Caramel Latte Macchiato

  • Nodig: Nespresso cup, melk, melkopschuimer
  • Instructies:
    1. Zet 2x een espresso in een groot glas
    2. Schuim 200 ml melk op en giet de melk op de espresso
    3. Schep tenslotte het schuim erop.
      (De ideale verhouding voor een Latte is: 1 deel koffie, 2 delen melk en 1 deel melkschuim)
    4. Sprenkel wat karamelsaus over de opgeschuimde melk

7. Flat White

Een flat white lijkt op een cappuccino maar heeft een iets andere verhouding en minder stevig schuim. Bij een flat white wordt het schuim wat minder stevig opgeschuimd ook welk microschuim genoemd.

  • Nodig: Nespresso cup voor espresso, melk, melkopschuimer
  • Instructies:
    1. Zet een espresso in een groot glas
    2. Schuim 80 ml melk niet te stijf op en giet de melk op de espresso
    3. Schep er tenslotte een dun laagje microschuim op dat dus niet zo stevig is als bij een cappuccino.
      (De ideale verhouding voor een Latte is: 1/3 espresso, 2/3 delen melk en weinig micro melkschuim)

8. Americano

americano
Americano
  • Nodig: Nespresso cup, heet water.
  • Instructies:
    1. Zet een espresso met een capsule naar keuze.
    2. Voeg heet water toe (40 ml) to the espresso.
      (De ideale verhouding is 1 deel espresso, 1 deel water).
    3. Soms wordt ook het hete water los naast de espresso geserveerd.

9. Cortado

Een cortado is een populaire koffie in Spanje.

  • Nodig: Nespresso cup, melk.
  • Instructies:
    1. Zet een espresso
    2. Warm 40 ml melk op
      De verhouding van een cortado is 1 deel espresso, 1 deel warme melk.
    3. Giet de warme melk voorzichtig op de espresso zodat het cremalaagje van de koffie in stand blijft.

10. Mocha

mocha

Je mengt de espresso met de cacao of met de chocoladesiroop als je een wat zoetere mocha wilt. Het resultaat is een blend van koffie en chocolademelk.

  • Nodig: Nespresso cup, melk, melkopschuimer, chocoladesaus of 1 eetlepel cacao.
  • Instructions:
    1. Doe de cacao of chocolade saus in een grote kop of glas
    2. Zet een espresso op de chocolade
    3. Schuim 80 ml melk op
    4. Schenk de melk op de chocolade espresso en schep het schuim erop
    5. Strooi wat cacao of kaneel op het schuim.