Werken aan je geluk: 10 dingen om nu afscheid van te nemen

Laatst bijgewerkt:

Werken aan je relatie is belangrijk om je relatie goed te houden. Maar dat geldt ook voor je geluk.

Afgezien van de omstandigheden die je overkomen, kan je ook voor een groot deel zelf zorgen dat je blij en gelukkig bent. Maar dat gaat niet vanzelf. Soms moet je afscheid nemen van gewoonten, van personen, van spullen, van gevoelens…

Lees hieronder 10 dingen waarvan je beter vandaag nog afscheid kan nemen om je gelukkiger te voelen en de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Stop vandaag nog met…..

1. Mensen waar je niet blij van wordt.

Soms is het tijd om de mensen die je jouw vrienden noemt eens opnieuw te evalueren. Wie zijn er blij voor je als je iets goeds overkomt? Wie steunen je als je het moeilijk hebt? Bij wie voel je je prettig en op wie kan je altijd reken? Dat zijn echte vrienden.

De mensen bij wie je altijd het idee hebt dat je jezelf moet bewijzen, die je naar beneden halen, die jaloers of afgunstig zijn, die je beslissingen in twijfel trekken, kortom die een negatieve energie uitstralen, die kan je missen als kiespijn. Tijd om afscheid van ze te nemen.

2. Wrok en spijt

Gevoelens als wrok en spijt zijn reacties op gebeurtenissen en herinneringen uit het verleden. Dingen die gebeurd zijn of juist niet gebeurd zijn, maar waar je niks meer aan kan veranderen. Misschien maak je andere mensen verwijten, heb je haatgevoelens of zin je op wraak. Probeer er een streep onder te zetten in je eigen belang. Dit soort gevoelens zijn niet goed voor je. Ze kunnen je letterlijk ziek maken. Vergeet  en vergeef en zet er een streep onder. Omdat het beter is voor jezelf.

3. Stop met alles te overdenken

Verspil je veel tijd door piekeren en overdenken van dingen die gebeurd zijn of die zouden kunnen gebeuren. Herkauw je gesprekken en bedenk je wat je beter had kunnen zeggen of vraag je je af wat je vriendin met die ene opmerking bedoelde? Laat het gaan….je schiet er helemaal niets mee op.

4. Jezelf vergelijken met anderen

Het is onmogelijk om in iemand anders hoofd te kijken. Of om te weten hoe het is om in iemand anders schoenen te staan. Vaak zie je een deel van iemands leven, een eigenschap of succes van iemand waarvan we denken: oh, dat zou ik ook wel willen. Maar dat wil niet zeggen dat het hele leven van die persoon leuker is dan dat van jou. Vergelijking met anderen is daarom altijd selectief en niet realistisch. Richt je liever op de positieve dingen in jouw leven en de goede eigenschappen die jij hebt.

5. Jezelf naar beneden halen

Hoe denk je over jezelf? Wat denk je als je in de spiegel kijkt? Wat zeg je tegen jezelf als je een fout maakt of als dingen niet gaan zoals je wilt? Zeg niet langer negatieve dingen tegen je zelf. Probeer iets aardigs te zeggen of te denken of probeer geen oordeel te vellen. Wat je tegen jezelf zegt of hoe je over jezelf denkt, daar ga je uiteindelijk in geloven. Niet meer doen….

6. Angst voor verandering

Het leven verandert constant of je het wilt of niet. Wees er niet bang voor maar sta open voor veranderingen en probeer er het beste van te maken.

7. Wees geen pleaser

Altijd ja zeggen, proberen altijd aardig te zijn en er te zijn voor andere mensen, is uitputtend. Als je ja zegt, terwijl je eigenlijk liever nee had gezegd, dan doe je jezelf te kort. Dat geeft alleen maar aanleiding tot gevoelens van spijt en tegenzin. Zeg geen ja omdat je wil dat iemand je aardig vindt. Zeg alleen ja, als je er 100% achter staat.

8. Rommel

De Feng Shui leert je dat rommel de energie stagneert. Opruimen, oude spullen wegdoen geeft ruimte om je heen en ruimte in je hoofd. Het schept ruimte voor nieuwe energie, nieuwe dingen en nieuwe mensen in je leven.

9. Je dromen opzij zetten

Iedereen heeft dromen. Dromen maken het leven de moeite waard. Geef die dromen niet op, ook niet als je het al een paar keer geprobeerd hebt om ze waar te maken. Luister niet naar mensen die ze uit je hoofd proberen te praten. Je hoeft niet altijd voor de veilige weg te kiezen. Een beetje risico’s nemen hoort er bij.

10. Uitstel

Als je wacht tot de omstandigheden optimaal zijn, dan gebeurt het misschien wel nooit. Stop met uitstelgedrag, wacht niet langer, kom in actie en doe wat je wilt doen of moet doen om je leven leuker en jezelf gelukkiger te maken.