supplement

Welke voedingssupplementen zijn belangrijk voor de winter?

Het wordt kouder, de dagen worden korter. De winter komt eraan. Griep en verkoudheid komen in de herfst en winter vaker voor. In de wintermaanden is het daarom extra belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat doe je door een gezond dieet te volgen en dat aan te vullen met voedingssupplementen.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn een aanvulling op je gewone voeding. Ze kunnen bijvoorbeeld vitamines, mineralen, kruiden, aminozuren en/of eiwitten bevatten. Je neemt ze in in de vorm van pillen, poeders, druppels of drankjes. Het doel van supplementen is om eventuele tekorten te voorkomen. In de winter, als je veel sport, tijdens de zwangerschap, als je moet herstellen van een ziekte of als je ouder wordt neemt de behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen toe. Aanvulling is dan belangrijk om gezond te blijven of om je weerstand te versterken.

Welke supplementen zijn belangrijk voor de winter?

In de winter kunnen de volgende voedingssupplementen helpen om je immuunsysteem te versterken en de winter gezond door te komen.

#Vitamine D

Vitamine D is nodig voor sterke botten maar is ook belangrijk om een goede weerstand op te bouwen.

Vitamine D komt slechts in geringe hoeveelheden voor in voeding zoals vette vis, vlees en eieren. Voor het grootste deel ben je voor vitamine D afhankelijk van het zonlicht op je huid. In Nederland is de zon alleen sterk genoeg tussen maart en oktober en volgens het Voedingscentrum is het dan nodig om elke dag een tussen 11.00 en 15.00 een half uur buiten te zijn.

Lukt dat niet dan is een Vitamine D supplement verstandig. Iedereen boven de 50 wordt ook geadviseerd om dagelijks extra vitamine D te slikken.

#Vitamine C

Vitamine C is belangrijk voor je weerstand en voor de opname van ijzer in het lichaam.

Vitamine C zit in veel groente- en fruitsoorten. De meeste mensen krijgen er daarom wel voldoende van binnen. Wie weinig groente en fruit eet kan extra vitamine C in de vorm van een voedingssupplement nemen.

#Zink

Zink komt onder andere voor in voeding als vlees, schaaldieren, peulvruchten, volkoren producten, zaden en noten. Je lichaam heeft zink als bouwstof nodig om verschillende processen zoals weefselopbouw en celvernieuwing goed te laten verlopen. Het voedt daarnaast ook je huid en haar van binnenuit. Zink helpt bovendien om virussen en bacteriën te lijf te gaan. Het is dus een belangrijk mineraal voor de weerstand. In de winter kan het slim zijn om extra zink te nemen.

#Omega-3

Omega-3 vetzuren komen voor in vette vis, noten en zaden. Omega-3 geeft je weerstand een boost. Daarnaast wordt gedacht dat omega-3 kan helpen als je last hebt van een winterdip of winterdepressie. Omega-3 kan je ook als supplement nemen.

Echinacea

Echinacea is een kruidensupplement dat je immuunsysteem versterkt en kan helpen als je beginnende verkoudheidsklachten hebt. Je kan dit dan korte tijd slikken. Langdurig gebruik kan schadelijk zijn voor de nieren en lever.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *