Wat zijn prebiotica en probiotica en wat doen ze voor je?

Het zit in je yoghurt en van die speciale drankjes en je kunt ze innemen als supplement. Maar waarom eigenlijk en helpt het?

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn goede, levende bacteriën die je helpen om de schadelijke bacteriën in je darmen onder controle te houden en dat is nodig voor een gezonde darmflora. Je darmflora beïnvloedt je gezondheid op verschillende manieren. De darmen halen energie uit voeding en hebben invloed op je immuunsysteem. Er bestaan tientallen probiotica bacterie-stammen en honderen verschillende soorten bacteriën. Als het goed zijn 90% van de bacteriën in je darmen probiotica, dus goede bacteriën. Maar factoren als dieet, stress, ziekte en medicijnen kunnen deze verhouding verstoren en dat heeft een negatieve invloed op je gezondheid en/of spijsvertering. Er wordt steeds meer bekend over de werking van probiotica in het lichaam, maar er moet nog veel onderzoek gedaan worden.

Hoe krijg je probiotica binnen?

Je kunt probiotica binnenkrijgen

  • door voeding die van nature probiotica bevat (zie hieronder)
  • door voeding met toegevoegde probiotica zoals de bekende yoghurtdrankjes. Hieraan zijn dan één of enkele bacteriënsoorten (van de honderden probiotische bacteriën) toegevoegd. Veel van deze levende bacteriën overleven de reis langs maagzuur en gal niet en slechts een klein deel bereikt de darmen. Wetenschappelijk bewijs voor een positieve invloed op de darmflora door deze toegevoegde probiotica is er dan ook (nog) niet voldoende.
  • door supplementen

Voeding met probiotica

Er zijn een aantal producten die van nature probiotica bevatten.  Zo zijn gefermenteerde producten over het algemeen rijk aan probiotica. Maar als die producten gepasteuriseerd worden zodat ze langer bewaard kunnen worden, dan zijn de probiotica door dat proces vernietigd en dat geldt voor elke vorm van verhitting.

lees ook: 10 x voeding met probiotica

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels.  Prebiotica werken als voeding voor probiotica en stimuleren dus de groei en/of activiteit van probiotica in de darmen. Ze zijn dus heel belangrijk voor het onderhouden van een gezonde darmflora.

Voeding met prebiotica

Prebiotica krijg je binnen met gezonde koolhydraten. Met name groente, fruit en volkoren granen. Verder zijn prebiotica ook verkrijgbaar als supplement.

Lees hier welke voeding de meeste vezels bevat

Synbiotica

Tenslotte zijn er ook nog synbiotica, supplementen die zowel probiotica als prebiotica bevatten.

Samenvatting

Voldoende probiotica en prebiotica zijn nodig voor een gezonde darmflora en een sterk immuunsysteem. Bij een normaal dieet met voldoende vezels  uit groenten, fruit en volkoren producten zul je voldoende voedingstoffen binnenkrijgen om een gezonde balans van goede en schadelijke bacteriën in stand te houden. De prebiotica in de vorm van onverteerbare vezels zullen de probiotica in je darmen voeden en activeren. Als je vaak last hebt van je darmen of antibiotica hebt moeten nemen, kan je overwegen om tijdelijk een supplement van goede kwaliteit te nemen om de balans te helpen herstellen.