Een middagdip kan je voorkomen, zes tips

Heb je ook wel eens last van een dip in je energie zo net na de middag? Je begint te gapen en het voelt alsof je geen energie meer in je lijf hebt. Een middagdip kan je voorkomen met deze tips.

Zo tussen 14.00 en 16.00 slaat de middagtip vaak toe. Je reactie is dan misschien om wat extra koffie of cola te drinken en wat zoets erbij te nemen. Maar dat is eigenlijk precies wat je niet moet doen.

1. Eet de goede dingen

Wat je eet heeft veel te maken met hoeveel energie je hebt. Weinig energie in de middaguren heeft vaak te maken met een dip in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zonder te veel pieken en dalen zorgt voor constante energie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Door minder voeding te nemen met snelle koolhydraten en meer met langzame koolhydraten. Suiker, wit brood, witte pasta en rijst leveren snelle koolhydraten. Ze geven heel kort energie, want ze worden razendsnel door je lichaam omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel piekt. Je lichaam reageert op zo’n suikerpiek door de bloedsuikerspiegel weer te verlagen waardoor je een suikerdip krijgt. Zo’n dip in je bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat je je voelt alsof je geen energie meer over hebt. Je gaat gapen en krijgt weer trek iets zoets. Waarna het van voren aan begint.

Om dat te doorbreken kun je eens proberen om anders te eten. Eet minder brood en andere producten met snelle koolhydraten. Eet meer eieren, noten, groenten en fruit. Door fruit stijgt je bloedsuikerspiegel ook, maar door de vezels worden de suikers minder snel omgezet. Dat geldt niet voor vruchtensap waarin de vezels ontbreken. Voeding met gezonde vetten en proteïnen zorgen langzamer maar langer voor energie.

2. Vergeet niet te drinken

Te weinig drinken, kan er ook voor zorgen dat je je sloom en moe voelt. Je kunt er ook hoofdpijn door krijgen en je humeurig en gestrest voelen. Drink je pas als je dorst krijgt? Dan is het meestal te laat. Probeer de hele dag door regelmatig te drinken. Water is het beste. Door suikerrijke frisdrank en vruchtensappen krijg je weer pieken en dalen in je bloedsuiker.

3. Beweeg

Maak een wandeling in je lunchpauze als dat mogelijk is. Bij voorkeur in de buitenlucht. Wandelen of een andere vorm van beweging ontspant en geeft je lichaam energie. Bovendien is het goed voor je humeur. Dat veel zitten niet goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend. Maar de laatste jaren is het duidelijk geworden dat juist lange tijd achter elkaar zitten, zonder in beweging te komen, slecht is voor je lichaam. En dat je dat nadelige effect niet kan compenseren, door alleen veel te sporten. Door vaker kort op te staan en in beweging te komen, als is het maar voor een minuutje, kun je dat negatieve effect voorkomen. Dus als het niet mogelijk om veel te bewegen tijdens je werk probeer dan toch zo vaak mogelijk op te staan,  b.v. als je de telefoon opneemt of even kort rond te lopen of te rekken en te strekken.

4. Eet regelmatig

Sla geen maaltijden over. Als je het ontbijt overslaat dan  zul je dat later op de één of andere manier gaan compenseren. Of je gaat gaat halverwege de ochtend snacken, of je kiest misschien voor een zware lunch waardoor je alleen maar extra moe wordt later die middag. Ook door het overslaan van de lunch, kan je in een middagdip komen.  Het beste is, goed ontbijten b.v. yoghurt met fruit of een roerei. Halverwege de ochtend wat een gezond tussendoortje of wat fruit te nemen en tussen de middag een lichte lunch.

5. Concentreer je op je ademhaling

Vaak let je niet op je ademhaling. Het gaat allemaal vanzelf. Maar op de goede manier ademhalen kan veel voor je lichaam doen. Het ontspant en geeft energie. Probeer af en toe even wat tijd te nemen voor je ademhaling en oefen je ademhaling. Dat doe je zo: leg een hand op je borst en een hand op je buik. Bij het inademen zet je buik en de onderkant van je ribben, het middenrif, uit. Bij het uitademen trekt je buik zich weer in. De hand op je borst moet juist niet bewegen.

6. Slaap voldoende

Veel mensen vinden slaap een beetje zonde van de tijd. Ze doen liever andere, nuttige of leukere dingen. Maar als je niet genoeg geslapen hebt, zal de vermoeidheid extra toeslaan op het moment dat je toch al wat minder energie hebt. Bovendien ben je door een gebrek aan slaap minder creatief, is je reactiesnelheid minder snel en maak je eerder fouten. Allemaal symptomen die je niet meteen linkt aan een gebrek aan slaap omdat je je misschien niet eens zo moe voelt, maar die toch invloed hebben.

bron: mailonline.co.uk, webmd.com