natuurlijke zoetstoffen

Vijf onbekende natuurlijke zoetstoffen die goed voor je zijn

Suiker is lekker maar teveel suiker is niet goed voor je. Het is slecht voor je gebit, je lijn en het verhoogt het glucosegehalte in je bloed waardoor je hormoonhuishouding in de war kan raken. Genoeg redenen dus om minder suiker te gebruiken. Gelukkig biedt de natuur verschillende stoffen die én zoet zijn, weinig calorieën bevatten én niet de nadelen van gewone geraffineerde suiker hebben.

Vijf gezonde alternatieven voor gewone suiker

Vijf voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen waarmee je gewone suiker kan vervangen. Denk hierbij niet alleen aan suiker in je thee of koffie maar ook als ingrediënt als je koekjes of cake wilt bakken of andere zoete gerechten wilt maken. Ideaal voor mensen die op de lijn letten, diabetes hebben of die een suikerarm of koolhydraatarm dieet volgen.

Erythritol

Erythritol is een suikeralcolhol die van nature voorkomt in verschillende fruitsoorten. Erythritol is een zoetstof die even zoet is als suiker en ook bijna hetzelfde smaakt. Erythritol levert weinig calorieën en heeft geen invloed op je bloedsuiker- en cholesterolgehalte.

Suikeralcohol wordt niet opgenomen of verteerd door je lichaam en het verlaat je lichaam via de urine. Erythritol is een suikeralcohol die goed wordt verdragen door het lichaam. Als je er grote hoeveelheden van ineens gebruikt, kan het wel voor gasvorming en diarree zorgen, hoewel minder snel dan bij Xylitol (zie hieronder).

Erythritol is heel geschikt om mee te bakken.

Xylitol

Xylitol is net als Erythritol een vorm van suikeralcohol die even zoet is als suiker. Xylitol wordt gewonnen uit verschillende groente- en fruitsoorten en wordt ook toegepast in kauwgom en tandpasta omdat het tandbederf tegengaat.

Xylitol heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en gedacht wordt dat het de goede bacteriën in de darmen stimuleert. Het veroorzaakt wat eerder problemen met de spijsvertering dan Erythritol. Dus eet er niet teveel van in één keer. Je kan dan last krijgen van gasvorming en diarree. Xylitol is bovendien giftig voor honden.

Stevia

Stevia is een kruid waarvan de blaadjes wel 300 keer zoeter is dan gewone suiker. Je kan je dus voorstellen dat je er maar weinig van nodig hebt om suiker te vervangen. Stevia staat daardoor bekend als een natuurlijke en calorie-arme zoetstof. Stevia heeft daarnaast ook andere gezondheidsvoordelen. Het zou een positieve invloed hebben op hoge bloeddruk en de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden.

Stevia heeft ook nadelen. Zo heeft het een bittere nasmaak die niet iedereen kan waarderen. Door het geringe volume is het ook niet geschikt om in alle gerechten te gebruiken zoals bij het bakken van cake.

Stevia blaadjes

Yacon siroop

Yacon is een wortelgewas dat groeit in de Andes in Peru. Van de Yacon wortel wordt poeder of siroop gemaakt die een zoete, karamel-achtige smaak heeft die aan appel doet denken. Yacon siroop is 30 tot 50 keer zoeter dan suiker.

Yacon wortel bevat fructo-oligosacchariden, een unieke suiker die wel zoet is maar niet door het lichaam wordt opgenomen. Bovendien dienen ze als vloeibare vezels die de goede bacteriën in je darmen voeden en constipatie voorkomen. Als je er teveel ineens van eet kan het spijsverteringsklachten veroorzaken.

Monk fruit

Het Aziatische Monk fruit, ook wel bekend als monnikvrucht, is 150 tot 200 keer zoeter dan gewone suiker. Deze vruchten worden verwerkt tot monk fruit extract en in die vorm als natuurlijke zoetstof gebruikt.

Het wordt beschouwd als een veilige zoetstof die geen calorieën levert en geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Monk fruit bevat ook anti-oxidanten waarvan gedacht wordt dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Er is nog meer onderzoek nodig om de precieze werking ervan te bepalen.