oog beeldscherm

Vermoeide en droge ogen door computer en mobiel

Kijk je vaak op je mobiel of zit je vaak achter de computer? Dan hebben je ogen het zwaar te verduren.

Ogen moeten hard werken

De spieren van je ogen werken iedere dag zo hard dat het gemiddeld vergelijkbaar is met een wandeltocht van 65 km voor de benen. De voortdurende en herhalende bewegingen van de oogbal in verschillende richtingen, het knipperen, het scherpstellen voor dichtbij en veraf zien houden de ogen de hele dag druk bezig. Eigenlijk hebben de ogen nooit rust, ook niet als je slaapt.

Droge ogen door beeldscherm

Niet alleen moeten je ogen zich extra inspannen, volgens de Universiteit van Iowa knipper je tot 66% minder als je op een beeldscherm tuurt. Knipperen met je ogen heeft onder andere het doel om traanvocht over de ogen te verdelen zodat ze vochtig blijven. Minder knipperen zorgt ervoor dat meer traanvocht verdampt, met als gevolg dat je eerder rode en geïrriteerde ogen krijgt.

Computer ogen syndroom

Het minder knipperen, het turen op een beeldscherm, de reflectie van het blauwe licht van schermen op je ogen is zeer vermoeiend en kan op den duur klachten opleveren. Ze noemen dit ook wel het ‘computer ogen syndroom’ of ‘computervisie syndroom’.

Na een paar uurtjes computeren kan één of meer van de volgende symptomen opmerken:

 • wazig zien
 • dubbel zien
 • geïrriteerde ogen
 • wallen en donkere kringen
 • hoofdpijn
 • problemen met focussen
 • pijn in schouders en nek
 • verdiepte rimpels bij de wenkbrauwen

Tips om klachten van de ogen verminderen

 • Plaats je scherm zo, dat het ongeveer 50 tot 60 cm van je af staat. Ook de hoogte moet kloppen. Als je recht kijk zou je in het midden van het scherm moeten kijken zonder voorover te buiten of je extra recht te maken.
 • Zet je computer niet zo neer dat het (zon)licht van buiten of het licht van andere lichtbronnen in je beeldscherm valt. Door de weerschijn worden je ogen extra belast. Gordijnen of blinds kunnen dit ook tegengaan. Er zijn ook anti-glans filters voor je scherm.
 • Op een groter beeldscherm zijn teksten en afbeeldingen beter te zien. Je hoeft je ogen minder in te spannen.
 • Pas de verversingssnelheid van je beeldscherm aan. Normaal is dat 60 Hz, maar dat kan flikkeren of rollen van je scherm veroorzaken. Een snelheid van 70-85 Hz is beter voor de ogen.
 • Stel je scherm wat minder fel in. Als je een lichte achtergrond hebt en je scherm lijkt een lichtbron, dan mag het wel wat minder fel. Sommige computers passen de helderheid automatisch aan aan het licht van de omgeving.

Zorg voor je ogen

Behalve aanpassingen aan je scherm, kan je ook extra aandacht aan je ogen besteden.

Nut van simpele oefening

De volgende eenvoudige oefeningen kunnen je oogspieren elastisch en in goede conditie houden zodat je beter en langer kunt doorwerken. Bovendien zijn deze tips ook goed om de achteruitgang van de ogen door leeftijd tegen te gaan.

Tip 1 – Knipper

Probeer er aan te denken zo veel mogelijk met je ogen te knipperen. Ook al is knipperen een onwillekeurige beweging, vaak stopt het als je lang naar de monitor staart. Het nut van knipperen is dat je traanvocht de ogen reinigt van stof en andere vuile deeltjes.

Tip 2 – Focus dichtbij en ver weg met de 20-20 regel

Pas de 20-20 regel toe. Kijk tenminste elke 20 minuten van je scherm weg voor tenminste 20 seconden. Kijk uit het raam of naar een ander punt 6 meter of verder weg en focus daarop. Voor je ogen geeft dit hetzelfde effect als wat goede strekoefeningen voor je lichaam.

Tip 3 – Haal diep adem

Tijdens de kleine onderbrekingen als je even niet naar je scherm kijkt, haal je een paar keer diep adem waarbij je je borst en middenrif maximaal uitzet. Concentreer je op het in- en uitademen.

Tip 4 – Train je ogen

Doe het volgende kijk naar een punt in de verte. Hou nu een vinger verticaal ongeveer 10 cm voor je neus, je zal een dubbel beeld van je vinger zien. Beweeg nu je vinger van je af en naar je toe waarbij je probeert het dubbele beeld te blijven zien. Hoe vaker je het herhaalt hoe beter.

Tip 5 – Versterk de nekspieren

Vouw je handen achter je hoofd. Duw je hoofd steving in je vingers terwijl de je armen aanspant en tegendruk geeft. De druk versterkt je nekspieren en verlicht de spanning, en het is ook goed voor je bovenarmen.

Tip 6 – Een yoga oefening voor de ogen.

Wrijf de binnenkant van je handen tegen elkaar tot ze warm worden. Leg de muizen van je handen op je ogen. Door de warmte zullen je ogen ontspannen.

Tip 7 – Oefening voor nek en schouders

Laat je hoofd op je linkerschouder zakken, draai het door naar achteren in de richting van de rechterschouder. Herhaal van rechts naar links en links naar rechts.

Tip 8 – Strek de benen

Maak van koffie- en lunch pauze gebruik om je benen te strekken door wat te lopen of bewegen.

Tip 9 – Uitgebreide yoga oogoefeningen

Oefeningen die je ogen ontspannen, helen en trainen.

Nieuwsbrief