sporten niet afvallen

Veel sporten en niet afvallen, 8 oorzaken

Dat is balen. Je beweegt veel en je sport tot je een ons weegt en toch lukt het niet om af te vallen. Wat gaat er verkeerd?

Als je sport, verbrand je natuurlijk calorieën. Als je maar genoeg calorieën verbrandt, dan moet je toch afvallen? Als dat niet gebeurt, dan is er waarschijnlijk iets anders aan hand dat het niet lukt om af te vallen. Hier onder lees je mogelijke oorzaken.

#1 Sporten alleen is niet genoeg

Als je wilt afvallen is sporten alleen niet genoeg. Je zult ook je voedingspatroon moeten aanpakken. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je niet afvallen.

#2 Je eet meer dan je verbrandt

Afvallen is een simpele rekensom: je moet meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt.

Je krijgt calorieën binnen door wat je eet. Je verbrandt calorieën, een deel in rust (basaal metabolisme) en een ander deel door te bewegen.

Lees ook: Wat is je basaal metabolisme?

#3 Je eet de verkeerde dingen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om voldoende proteïnen te eten. Als 25-30% van wat je eet bestaat uit proteïnen, dan geeft dat je metabolisme een boost van zo’n 80-100 calorieën. Bovendien eet je automatisch minder. Proteïnen zorgen voor een verzadigd gevoel en zorgen zo dat je minder snel trek krijgt.

Eet de goede dingen als je wilt afvallen

#4 Wat je er af sport, eet je er meteen weer aan

Om goed te kunnen sporten drink je een extra energiedrankje en nog een koolhydraatrijke snack. In een sportdrankje zit gemiddeld 150 kcal per 0,5 liter. Om dat te verbranden moet je bijvoorbeeld al een half uur wandelen of een kwartier flink fitnessen. Bovendien kun je na het sporten extra trek krijgen. Maar het is dan niet de bedoeling dat je meer gaat eten dan normaal.

Lees ook: 10 manieren om 100 calorieën te verbranden.

#5 Je sport niet op de juiste manier

Als je een sport doet waarbij je je slechts matig inspant, dan zet dat geen zoden aan de dijk wat betreft je gewicht. Om profijt te hebben moet je echt flink intensief aan de slag. Het meeste voordeel van je beweging zul je hebben als je cardio en gewichtstraining combineert. In het artikel hieronder zie je hoe dat aanpakt.

Lees ook: Vet verbranden met cardio of met gewichten?

#6 Zoek een sport die je wel leuk vindt

Hoe moeilijk is het om regelmatig aan het sporten te gaan als je er eigenlijk een hekel aan hebt en je gewoon wilt afvallen. Dat gaat niet werken. Zoek een manier om calorieën te verbranden die je wel leuk vindt. Binnen, buiten, sportschool of thuis, alleen of in teamverband, zwemmen, yoga of paardrijden. Alleen dan kan je het volhouden.

#7 Je verpest het met zwakke momenten

Je bent op de goede weg, je eet minder en bent goed aan het sporten. Alleen heb je af en toe van die zwakke momenten. Misschien op feestjes met een drankje er bij. Misschien vind je dat je het verdient hebt omdat je zo goed bezig bent, moet je een slechte bui van je af eten of kun je de verleiding gewoon niet weerstaan, maar hiermee verpest je je goede resultaten.

#8 Je bent te ongeduldig

Als je regelmatig gaat sporten, wordt niet alleen je conditie beter, je bouwt ook spieren op. Die spieren maken je zwaarder maar niet dikker. Bovendien verhoog je zo je metabolisme en helpen die spieren je om vet te verbranden. Geef het dus even tijd en geef het niet op voordat je echt bent begonnen met afvallen.