haarverlies

Dit zijn oorzaken van haaruitval

Bossen haar die achterblijven in je kam of borstel, daar word je niet vrolijk van. Zeker niet als het langere tijd duurt. Vaak niks om je zorgen over te maken, er zijn veel oorzaken.

Meestal is haaruitval bij vrouwen maar een tijdelijk probleem dat vanzelf weer overgaat. Vaak is het moeilijk de oorzaak te achterhalen, want mogelijke oorzaken zijn er genoeg.

1. Te weinig proteïnen

Proteïnen of eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor gezond haar. Als je door je voeding te weinig proteïnen binnenkrijgt, dan kan je lichaam daarop reageren door een verminderde haargroei. Dat merk je dan zo’n twee tot drie maanden na het tekort. Proteïnen vind je in vis, vlees, eieren, zuivelproducten en peulvruchten

2. Erfelijkheid

Bij mannen is het een veelvoorkomend verschijnsel, een haarlijn die zich steeds meer terugtrekt naarmate ze ouder worden. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Ook bij vrouwen kan dit het geval zijn. Dit uit zich dan in dunner wordend haar en is vaak zichtbaar bij de scheiding die breder wordt.

3. Zwangerschap

Ook een zwangerschap is zwaar voor je lichaam. Dat en de hormoonveranderingen zorgen wel eens voor extra haaruitval. Tijdens de zwangerschap heb je meestal nog nergens last van. De haren verlies je pas na de zwangerschap.

4. Vrouwelijke hormonen

Net als bij de zwangerschap kan ook de overgang of het nemen van de pil, oorzaak zijn voor veranderingen in je hormoonhuishouding die leiden tot meer haarverlies. Als je merkt dat je haar een paar maanden na het nemen van een nieuwe pil, meer uitvalt dan zou je een ander merk kunnen proberen. Ook als je na jaren stopt met de pil kan je haar tijdelijk meer uitvallen.

haaruitval door te veel stylen5. Haarbehandelingen

Strakke vlechten, strakke staarten, haarextensies, maar ook chemische behandelingen als permanent, producten die je haar glad maken of haarbehandelingen waar veel hitte aan te pas komt. Vooral de chemische- en hitte behandelingen kunnen je haarwortel beschadigen waardoor het haar niet meer terugkomt.

6. Bloedarmoede

Bloedarmoede of ijzertekort is een belangrijke oorzaak van haaruitval. De huisarts kan met een simpele test je ijzergehalte controleren en je kunt door voeding of supplementen je ijzergehalte weer op peil brengen.

7. Stress

Tijdelijke of langdurige stress kunnen zorgen dat je haar meer uitvalt. Voldoende ontspanning en zorgen dat je lichaam in goede conditie komt of blijft, is het enige dat je hieraan kunt doen.

8. Te snel en te veel afvallen

Veel en snel afvallen is zwaar voor je lichaam. Dat kan tijdelijk meer haarverlies uitlokken, maar ook het volgen van een dieet waardoor je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt kan een oorzaak zijn.

9. Ziekte of lichamelijk letsel

Heb je een griepje gehad of een flinke verkoudheid? Dat kan dit er toe leiden dat je tijdelijk meer haren kwijtraakt. Ook een operatie, of lichamelijk letsel kan dit uitlokken. Dit merk je alleen pas 3-6 maanden later.

10. Te veel vitamine A

Neem je een supplement met vitamine A, let dan goed op de dat je niet meer dan 800 microgram per dag binnenkrijgt. Teveel van deze vitamine kan er voor zorgen dat je meer haar verliest. Het goede nieuws is wel, dat als je er mee stopt de haaruitval ook afneemt.

11. Te weinig vitamine B

Een tekort aan vitamine B, komt niet veel voor en is eenvoudig te herstellen. Je kunt een supplement nemen zoals biergist of voeding die rijk is aan vitamine B nemen. Dat zijn bijvoorbeeld: vis, vlees, aardappelen, volkorenbrood, zilvervliesrijst.

12. Medicijnen en medische behandelingen

Haarverlies kan ook het gevolg zijn van medicijnen of andere noodzakelijke medische behandelingen.

13. Seizoenen

Het lijkt een normaal verschijnsel dat je meer haar verliest in de herfst.

14. Ouder worden

Helaas, maar bij het ouder worden (vanaf je 45ste jaar) is het normaal dat je haar dunner wordt, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een gezonde levensstijl, gezonde voeding en goede haarverzorging kunnen helpen dat proces te vertragen.

bron: Livestrong

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *