jonger worden

Jonger worden, het kan! door E. Blackburn en E. Epel

Jonger worden, het kan! is een boek over de nieuwste inzichten naar veroudering, DNA en telomeren.

Waarom blijft de ene persoon tot op hoge leeftijd gezond en fit en waarom veroudert de ander veel eerder? Dat is de vraag waarop in dit boek antwoord wordt gegeven aan de hand van de laatste wetenschappelijke onderzoeken. Telomeren, die aan het einde van onze chromosomen zitten, spelen hierbij een belangrijke rol.

Telomeren

Deze telomeren gaan maar een beperkt aantal celdelingen mee. Ze worden met elke celdeling korter en de celdeling gaat steeds langzamer, tot ze zich niet nauwelijks meer delen. Daardoor ontstaat er schade aan de chromosomen en het DNA. Celdelingen zijn nodig om het lichaam gezond te houden. Bovendien kunnen die oude cellendie zich nauwelijks meer delen, die ook wel senescente cellen of seniele cellen worden genoemd, stoffen lekken die ontstekingen in het lichaam bevorderen waardoor ziekten ontstaan.

Tot zover het slechte nieuws.

jonger worden, het kan

Je kan zelf invloed uitoefenen

Het goede nieuws is, dat de lengte van je telomeren niet alleen maar genetisch is bepaald. Door je lifestyle heb je invloed op de lengte van de telomeren. Zo werken voldoende bewegen, genoeg slapen en mindfulness positief en hebben stress en ongezonde voeding een negatieve invloed.

Over het boek jonger worden

Jonger worden, het kan! is een interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid en gezond ouder worden.

In deel I wordt uitgebreid uitleg gegeven over telomeren. In deel II gaat het over de invloed die stress heeft op je cellen. Er zijn vragenlijsten waardoor je meer over jouw manier van denken te weten komt. Er worden ook tips, oefeningen en technieken gegeven om dit op een positieve manier te veranderen. Deel III gaat over bewegen, slapen en eten. Ook hier zijn er tests, tips en oefeningen waaronder een schema hoe een vernieuwde dag eruit zou kunnen zien. Deel IV behandelt de invloed van je sociale omgeving op je telomeren. Vooral de blootstelling van toxische omgevingsfactoren komt hier aan bod. Het boek sluit af met een groot aantal wetenschappelijke voetnoten en een index.

Jonger worden, het kan! is ondanks de wetenschappelijk termen en informatie, goed leesbaar. Het prettige van dit boek is dat het niet alleen vertelt over de laatste inzichten in telomeren, maar ook wat je eigen invloed erop is. De vragenlijsten geven inzicht in je eigen gedrag en met de tips en oefeningen kan je meteen aan de slag.

Het middel voor een eeuwige jeugd is nog niet gevonden, maar dit boek helpt alvast. Ik vind het een aanrader.

Elizabeth Blackburn en Elissa Epel

Elizabeth Blackburn is microbioloog. Zij won de Nobelprijs voor haar onderzoek rondom telomeren. Elissa Epel is psychiater en gespecialiseerd in de verbinding tussen lichaam en geest.

[bol_product_links block_id=”bol_59c4f7b36cb27_selected-products” products=”9200000072181920,9200000073268108″ name=”jonger” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”000000″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]