Kintsugi of de schoonheid van emotionele scherven

kintsugi

Kintsugi, de naam van het boek van Céline Santini, is de Japanse kunst om gebroken aardewerk met goud te repareren. De barsten worden daardoor niet onzichtbaar maar het voorwerp wordt er alleen maar mooier door.

In dit boek worden de moeilijkheden in het leven en emoties vergeleken met gebroken aardewerk. Hoe kan je die emotionele schade repareren? Céline Santini legt het uit aan de hand van de verschillende stadia van kintsugi. Loop de fases van kintsugi door en aan het eind is de schade gerepareerd en zijn je moeilijkheden overwonnen. Misschien zijn je littekens nog zichtbaar maar je bent er wel mooier en beter door geworden. 

Fases van kintsugi

 1. Breken
 2. Samenvoegen
 3. Geduld oefenen
 4. Repareren
 5. Onthullen
 6. Sublimeren

Oefeningen

Afhankelijk van de fase waarin je je bevindt, zijn er anekdotes en oefeningen die passen bij de fase. En er zitten hele leuke, originele en mooie oefeningen tussen. 

Natuurlijk zijn er de nodige meditatie- en mindfulness oefeningen. Maar er zijn ook creatieve oefeningen zoals het maken van een moodboard, puzzelen, teken- en schrijfoefeningen. Al die oefeningen zijn bedoeld om je te helpen om je emoties te verwerken, meer zelfkennis te krijgen en een betere versie van jezelf te worden. 

Over het boek

Ten eerste ziet het boek er prachtig uit. Het boek straalt rust uit en dat past goed bij het onderwerp. Ook binnen in het boek zijn pagina’s versierd met ‘gouden barsten’.

Dit boek geeft je een originele manier om naar je emoties, te verwerken en je leert te leven met onvolkomenheden. Het boek staat vol praktijkvoorbeelden, er staan mooie spreuken in en natuurlijk veel oefeningen. Als je alle oefeningen in het boek wilt doen, dan zal je daar wel wat tijd voor nodig hebben. Maar er zitten interessante oefeningen tussen die je de nodige zelfkennis opleveren. 

Céline Santini

Céline Santini is een bekende Franse auteur en blogster. 

kintsugiKintsugi door Céline Santini
Uitgever: Kosmos Uitgevers

 • Nederlands 
 • 1e druk 
 • 9789021570402 
 • september 2018 
 • Hardcover 
 • 256 pagina’s

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *