Recensie ‘Plant als medicijn’ door Leoniek Bontje

Natuurlijke geneeskunde is populair. Natuurlijke middeltjes kunnen je helpen bij het ondersteunen van je gezondheid, het versterken van je immuunsysteem en het verminderen van kwaaltjes.

Het boek ‘Plant als medicijn’ heeft als ondertitel: maak je eigen natuurlijke apotheek. In het boek staan 120 planten en kruiden beschreven.

Planten oogsten

Dit boek beschrijft de geneeskracht van vrij algemeen en bekende planten en kruiden zoals de madelief, dovenetel, duizendblad, knoflook, kamille, paardenbloem, braam, vlierbes, enz. Toch is hier wel een waarschuwing op zijn plaats als je ze in het wild gaat plukken. Niet alle planten zijn onschuldig. Gelukkig staat er bij iedere plant een duidelijke foto.

Welk deel van de plant gebruik je?

Dit boek geeft duidelijk uitleg over welk deel van de plant je hoe moet gebruiken. Zo kan je bovengrondse of ondergrondse delen van de plant gebruiken. De bovengrondse zijn de bloemen, bladeren en stelen. De ondergrondse zijn de wortels en daarnaast heb je nog de bast, zaden en vruchten.

Wat maak je ervan?

Dit boek legt je uit hoe je de basisrecepten zoals thee, tinctuur, infusion, olie, zalf en decoct maakt.

De hoofdstukken

De hoofdstukken waarin de verschillende planten worden behandeld zijn ingedeeld naar kwalen:

  • Planten voor eerste hulp bij kleine ongelukken en kwalen
  • Luchtwegen
  • Hart, vaten, bloed en doorbloeding
  • Zenuwstelstel: hoofdpijn, nervositeit, stress en slapen
  • Spijsvertering: Maag en darmen
  • Bewegingsstelsel
  • Hormoonstelsel: vrouwelijke organen, hormonen m/v, menstruatie, overgang
  • Huid en lichaamsverzorging.

Over het boek

Plant als medicijn van Leoniek Bontje is een een mooi en overzichtelijk boek. Het laat zien wat je met bekende planten die overal groeien kan doen. De beschrijving waar de plantdelen goed voor zijn, hoe je ze gebruikt en wat de werkzame stoffen zijn, is duidelijk en interessant. Een aanrader voor iedereen die zich voor planten, kruiden en gezondheid interesseert.

Leoniek Bontje

Leoniek Bontje schreeft eerder de bestseller Wildplukken.