je handen goed wassen

Je handen goed wassen

Laatst bijgewerkt:

Handen wassen is vaak een simpel klusje waar je nauwelijks bij nadenkt. In tijden van Corona heeft het wassen van handen meer betekenis gekregen.

Hoe doe je het goed? Slechts 1 op de 20 mensen blijkt het maar op de juiste manier te doen.

Je handen, je smerigste lichaamsdelen

Welk lichaamsdeel bevat de meeste bacteriën? Juist je handen. Niet voor niks dus dat moeders hun kinderen achtervolgen met de vraag: ‘Heb je je handen gewassen?’ Want handen wassen is dus echt geen overbodige luxe. Niet om iemand smetvrees aan te praten, maar als uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 20 zijn handen goed wast en 93% van de mensen zegt zijn handen te wassen terwijl maar 76% het werkelijk doet, en lang niet iedereen zeep gebruikt, dan geeft dat wat te denken. Goed je handen wassen is tenslotte de gemakkelijkste manier om besmetting met verkoudheid of griep of andere ziekten te voorkomen.

Handen zijn overal

Boodschappenkarretjes, deurklinken, geld, tijdschriften in de wachtkamer of bij de kapper, pinapparaten noem maar op. Overal zitten mensen met hun handen aan en verspreiden hun bacteriën, en de volgende persoon die dat voorwerp aanraakt, neemt die bacteriën gewoon weer mee. Iedere keer dat je zo’n algemeen voorwerp aanraakt, stapelen de bacteriën op je handen zich op. Als je dan vervolgens je ogen, mond of neus aanraakt, bestaat de kans dat je jezelf besmet met bacteriën, virussen of andere onreinheden.

Wanneer was je je handen?

Je wast je handen in ieder geval:

  • voor het na het bereiden van voedsel ( in het bijzonder rauwe kip, vlees en eieren).
  • voor en nadat je in aanraking komt met zieke mensen en/of bloed
  • voor en na het in- en uitdoen van contactlenzen
  • na toilet bezoek
  • na het verschonen van luiers
  • na het aaien of aanraken van dieren of voorwerpen van dieren
  • na het aanraken van afval
  • na het snuiten van je neus, hoesten en niezen
  • als je thuiskomt van openbare gelegenheden of gebruik hebt gemaakt van het openbaar vervoer
  • en op ieder ander moment dat je het gevoel hebt dat je handen niet schoon zijn.

Je handen goed wassen doe je zo

1. Spoel je handen eerst goed af met warm of koud water. Warm is niet nodig.

2. Gebruik dan (vloeibare) zeep of een zeepproduct. Het is niet nodig om een anti-bacteriële zeep te gebruiken. Gewone zeep is goed genoeg.

3. Wrijf de zeep minimaal 20 seconden in en laat het goed schuimen. Bewerk de voor- en achterkant van je handen, tussen je vingers en zo goed mogelijk onder je nagels en niet te vergeten onder je ringen. Weet je niet hoe lang 20 seconden is, zing dan een keer Vader Jacob in gedachten.

4. Spoel je handen dan goed af onder stromend water.

5. Draai of duw de kraan dicht met een doek of papier en niet met je schone handen. Die kraan heb je net opengedraaid met vuile handen en dat schiet niet op.

5. Droog je handen met een schone (papieren) handdoek of onder een handföhn. (Niet aan je kleren of je haren natuurlijk).

De video hier onder laat het nog eens precies zien:

Schone handen zonder water

Voor onderweg of als je geen water bij de hand hebt om je handen te wassen, zijn reinigingsdoekjes handig. Er zijn ook allerlei handgels te koop waarbij je geen water nodig hebt.