medicinale paddenstoelen

Gezondheidsvoordelen van paddenstoelen

Paddenstoelen zijn er in vele soorten, maten en vormen. Paddenstoelen groeien uit een netwerk van schimmeldraden die zich onder de grond bevinden. De paddenstoel zelf is een bovengrondse uitloper van zo’n schimmeldraad.

Paddenstoelen kunnen eetbaar en smakelijk zijn, geestverruimende eigenschappen hebben en/of medicinale eigenschappen. Paddenstoelen bevatten over het algemeen veel belangrijke vitamines en mineralen. Sommige paddestoelen zoals de shiitakes, zijn zowel smakelijk als heel gezond. Andere staan vooral bekend om hun gezondheidsvoordelen zoals de reishi paddestoel, die te bitter is om echt lekker te zijn.

Gezondheidsvoordelen

Paddenstoelen zijn rijk aan vitamine B en leveren ook vitamine D mits ze zijn blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. Daarnaast bevatten ze onder andere mineralen als: selenium, kalium, magnesium, koper en zink. Paddenstoelen bevatten triterpenen een stof waarvan wordt gedacht dat het werkt tegen allergieën, goed is voor de luchtwegen en hart en bloedvaten. De bèta-glucanen in paddenstoelen helpen het cholesterol op peil te houden.

5 Medicinale paddenstoelen

In Azië is het gebruik van paddenstoelen als medicijn of supplement al eeuwenlang bekend. Deze paddenstoelen worden vaak verwerkt tot extracten of poeder. Je kan ze dan als supplement nemen, als thee drinken of als poeder toevoegen aan gerechten of dranken. De laatste jaren neemt de bekendheid en populariteit ervan ook hier steeds meer toe. Hieronder lees je meer over vijf bekende medicinale paddenstoelen.

1 Reishi

De Reishi paddenstoel, ook wel de ‘paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd, is één van de bekendste paddenstoelen vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Reishi paddenstoelen bevatten veel triterpenen. De sporen van deze paddenstoel bevatten zelfs nog drie maal zoveel triterpeen als de paddenstoel zelf.

De reishi paddenstoel zou het immuunsysteem versterken, helpen om het gewicht op peil te houden, maar de wordt vooral geroemd om zijn rustgevende eigenschappen.

reishi

2 Chaga

De Chaga paddenstoel, ook wel ‘bron van eeuwige jeugd’ genoemd, is een wat onooglijke zwarte paddenstoel die groeit op de stam van berken. Chaga paddenstoelen zijn onder andere rijk aan antioxidanten, triterpenen in de vorm van betulinezuur en het aminozuur melanine.

De Chaga paddenstoel heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen, gaat ontstekingen in het lichaam tegen en helpt bij het tegengaan van veroudering, met name die van de huid.

3 Shiitake

De shiitake is een wat bekendere paddenstoel die ook hier wel in de keuken wordt gebruikt. Ze bevatten de stof eritadenine en zijn ze rijk aan bèta-glucanen wat een gunstige invloed heeft op je cholesterol.

Shiitake verlagen het slechte cholesterol LDL en er wordt gedacht dat ze een gunstige invloed hebben op de gezondheid van het hart en het reguleren van de bloeddruk.

shiitake

4 Cordyceps

Nog een paddenstoel met bijzondere gezondheidsvoordelen. Deze paddenstoelen bevatten onder andere cordycepszuren, stoffen die vochtafdrijvend werken en helpen om ziekten te voorkomen.

De cordyceps wordt vooral gebruikt door mensen die extra energie kunnen gebruiken of die hun sportprestaties willen verbeteren. Het helpt ook om de spieren te herstellen na het sporten.

5 Lion’s Mane

De lion’s mane dankt zijn naam aan de gelijkenis met de leeuwenmanen. De Nederlandse naam voor deze paddenstoel is pruikzwam. De lion’s mane is rijk aan zink, kalium en bevat essentiële aminozuren en bèta-glucanen. De lion’s mane heeft een goede invloed op de hersenen en het zenuwstelsel en stimuleert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.

Deze paddenstoel helpt om een heldere geest te behouden. Het heeft een positieve invloed op je concentratie en geheugen maar kan ook dienst doen bij langdurige stress of onrust.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *