wit gebit lach

Dit kan je zelf doen voor een stralend witte lach

Lachen is gezond. Als je weet dat je tanden mooi wit zijn, kan je zorgeloos en voluit lachen. Geen wonder dat mensen veel tijd, energie en geld besteden aan het wit houden of wit maken van hun gebit. Er lijken ook steeds meer producten op de markt te komen die zouden moeten helpen om je gebit witter te maken en voor een stralend witte lach zorgen.

Dit kan je zelf doen voor een stralend witte lach:

#1 Poets elektrisch

Een wit gebit begint bij een goede dagelijkse verzorging. Het advies van de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten is om je tanden minimaal twee keer per dag voor twee minuten lang te poetsen. En, als je toch moet poetsen, doe het dan bij voorkeurelektrisch. Een elektrische tandenborstel reinigt je gebit beter dan een handtandenborstel. Vooral de nieuwste sonische elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak op moeilijk bereikbare plekken, tandsteen en tandverkleuringen.

Het verschil tussen een sonische en roterende tandenborstel is dat een roterende elektrische tandenborstel vaak een ronde borstelkop heeft en draaibewegingen maakt en een sonische tandenborstel een iets langwerpige borstel heeft en heen en weer beweegt.

elektrische tandenborstel
sonische elektrische tandenborstel

#2 Gebruik af en toe een whitening tandpasta

De meeste merken tandpasta hebben ook wel een whitening tandpasta in hun assortiment. Aan die whitening tandpasta zijn ingrediënten toegevoegd die een licht schurende werking hebben zoals bijvoorbeeld baksoda (natriumbicarbonaat). Het kan geen kwaad om deze voor een paar weken te gebruiken. Wissel het af met een gewone tandpasta omdat een whitening tandpasta je glazuur op den duur kan aantasten.

#3 Eet vaker voedingsmiddelen die je gebit witter maken

Net zoals er voedingsmiddelen zijn die je gebit verkleuren, zijn er ook voedingsmiddelen die je gebit op een natuurlijke manier witter maken. Vooral knapperige fruit- en groentesoorten kunnen dit effect hebben. Appels, wortelen en selderijstengels bijvoorbeeld. Zuivelproducten (ongezoet) zijn ook goed voor je gebit omdat ze helpen om zuren in je mond, die je glazuur aantasten, te neutraliseren.

#4 Bleken

Je gebit wordt, naarmate je ouder wordt nu eenmaal minder wit door (fris)dranken, voeding en slijtage. Als die verkleuring diep in je glazuur is getrokken, zit er weinig anders op dan je gebit te (laten) bleken. Dit kan je veilig laten doen door je tandarts of mondhygiënist. Er bestaan ook verschillende bleeksets of bleekstrips om thuis te gebruiken die meestal werken op basis van waterstofperoxide of een vergelijkbare stof. Waterstofperoxide heeft een blekende werking en zal je tanden witter maken. Houd er wel rekening mee dat witte vullingen en porseleinen kronen niet mee bleken en overmatig gebruik je glazuur kan aantasten.

#5 Eet minder minder vaak en minder suikers

Iedere keer dat je iets eet, veroorzaak je een zuuraanval op je gebit. De suikers in de voeding worden omgezet in een zuur dat je glazuur aantast. Bovendien vormen etensresten in combinatie met speeksel en bacteriën tandplak, wat je gebit ook verkleurt. Je kan daarom beter wat minder vaak meer eten dan de hele dag door kleine hoeveelheden.

#6 Tandarts

Twee maal per jaar de tandarts bezoeken helpt je om je gebit en je tandvlees gezond te houden. De tandarts reinigt en polijst je gebit waardoor het schoner en witter wordt.

#7 Niet roken

Stop met roken als je je gebit wilt wilt houden. Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid het vergeelt ook je gebit. De aanslag van roken dringt diep door in je gebit en is heel lastig te verwijderen.

Nieuwsbrief