gezond sporten op trampoline

De voordelen van sporten op een trampoline

Laatst bijgewerkt:

Misschien denk je dat trampolines er alleen voor kinderen zijn. Dat is dus niet zo. Trampolines kunnen door jong en oud gebruikt worden. Het is leuk om te doen en het helpt je fit, gezond en slank te houden.

Ben je op zoek naar een goede workout of een alternatief voor als het te koud of te nat is om buiten te joggen of te fietsen? Dan is een trampoline of mini trampoline misschien iets voor jou.

Grote en kleine trampolines

Een grote trampoline is natuurlijk meer geschikt voor buiten in de tuin. Een minitrampoline kan je ook binnen gebruiken en is makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Neem eens een kijkje bij Betersport om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

Fit worden op een leuke manier

Springen op een trampoline is leuk. Je kan het op een niet al te intensieve manier doen waarbij je niet buiten adem raakt. Volgens onderzoek (1) is het 68% efficiënter dan joggen of hardlopen. 10 Minuten springen op een trampoline is effectiever dan een half uur hardlopen.

Springen is gezond

Dat springen gezond is, is al langer bekend. Denk aan touwtje springen, wat heel goed is als conditietraining. Bij springen op een trampoline kan je profiteren van alle voordelen van het springen en heb je minder last van de nadelen. Springen op een harde ondergrond is natuurlijk belastend voor je gewrichten. Springen op een trampoline is vanwege de zachte landing veel minder belastend.

Goed voor je lymfestelsel en immuunsysteem

Een bijkomend voordeel van springen is dat op het hoogste punt van de sprong er een moment is dat je lichaam even geen zwaartekracht ervaart. De kleppen van het lymfatisch systeem openen zich dan en de lymfevloeistof kan beter doorstromen. De lymfen hebben als doel om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren en dat wordt door springen gestimuleerd. Na 5-10 minuten springen op de trampoline verdrievoudigt het aantal witte bloedlichaampjes. Dat is belangrijk om je immuunsysteem en dus de afweer van ziekten tegen te gaan.

Het helpt tegen cellulite

Cellulite is een onschuldig maar ontsierend kwaaltje waarbij er kuiltjes in je bovenbenen en je billen ontstaan. Door het springen op een trampoline worden witte bloedlichaampjes door je lichaam gepompt. Hierdoor wordt lymfevocht uit het alle delen van je lichaam wordt gepompt, dus ook uit de dijen en billen. Onderzoeken wijzen uit dat het cellulite met 26% kan laten afnemen.

Meer voordelen

Springen op een trampoline……..

  • versterkt de been-, rug- en buikspieren
  • zorgt voor een betere balans en houding
  • bevordert de spijsvertering (hoewel springen vlak na het eten wordt afgeraden)
  • versterkt de botten
oefeningen op trampoline

Je kan verschillende oefeningen doen

Op een (mini)trampoline kan je meer doen dan alleen op en neer springen. Je kan er ook prima op lopen, joggen op de plaats of andere cardio oefeningen doen. Op youtube vind je hele series van oefeningen als voorbeeld.