10 probleemgebieden aanpak

Cellulite? Oorzaken en oplossingen

Cellulitis of cellulite is een onschuldige maar ontsierende aandoening van de huid. We noemen het vaak cellulitis, maar we bedoelen eigenlijk cellulite. Cellulitis is een onderhuidse ontsteking van de huid.

Cellulite wordt zichtbaar vanaf de leeftijd 25 tot 35. Lichaamsdelen die het meest worden aangetast zijn buik, benen en billen. Maar het kan ook op de armen voorkomen.

Cellulite komt heel vaak voor. Naar schatting heeft 85% van de vrouwen ouder dan 21 er in meer of mindere mate last van. Het is wel opmerkelijk dat het vooral voorkomt bij vrouwen in geïndustrialiseerde landen.

Wat is cellulite?

Bij cellulite is de huid niet glad maar ziet er gedeukt en bobbelig uit. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en weefsels die onder de huid liggen. Sommige vetcellen worden groter waardoor ze het weefsel onder de huid op sommige plaatsen omhoog duwen. Dat verklaart de bobbelige structuur.

Huid met en huid zonder cellulite

Gradaties van cellulite

Je kan cellulitis in verschillende gradaties hebben. Van

  • 0 – waarbij je geen cellulite hebt,
  • 1 – waarbij je alleen een sinaasappelhuid krijgt als je zit of de huid samendrukt
  • 2 – waarbij de cellulite zichtbaar is als je staat en zit
  • 3 – als je diepe deuken en bobbels hebt in alle houdingen.

Oorzaken van cellulite

De precieze oorzaak van cellulite is nog steeds niet bekend. Men houdt het er op dat het veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren zoals hormonen, lifestyle en chronische ontsteking. Maar leeftijd, geslacht en erfelijke aanleg lijken ook een rol te spelen.

1. Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, neemt de collageen productie af. De huid wordt minder elastisch en dunner. Het bindweefsel wordt zwakker en daardoor kan het vetweefsel plaatselijk omhoog geduwd worden. Als je ouder wordt, neemt de kans dat je alsnog cellulite ontwikkelt toe.

2. Geslacht

Vrouwen ontwikkelen vaker cellulite dan mannen. Gedacht wordt dat dat te maken heeft met de wijze waarop weefsel en vet onder de huid verdeeld zijn. Vrouwen hebben grote vetcellen die zich verticaal onder de huid bevinden.

De bovenkant van de cellen duwen tegen het weefsel dat zich tegen de huid bevindt. Mannen hebben minder vetcellen en deze liggen horizontaal onder de huid.

3. Hormonen

De volgende twee hormonen lijken een rol te spelen bij het ontstaan van cellulite:

Insuline

Het hormoon insuline speelt een rol bij de opbouw en afbraak van vetcellen. Als de hormonen niet in balans zijn heeft dat invloed op je vetopslag en vetafbraak. Volgens onderzoek lijkt iemand met hoge niveau’s van insuline meer risico te lopen om cellulite te ontwikkelen.

Oestrogeen

Omdat cellulite vooral bij vrouwen voorkomt, wordt gedacht dat ook het vrouwelijk hormoon oestrogeen een rol speelt. Cellulite ontwikkelt zich pas na de puberteit en lijkt te verergeren in periodes dat er veel schommelingen in de hormoonspiegel zijn zoals tijdens zwangerschappen en bij de  menopauze.

4. Vocht vasthouden en doorbloeding

Vocht vasthouden speelt een rol bij cellulite:

Er zijn verschillende oorzaken voor het vasthouden van vocht. Lymfevocht hoopt zich op in vetcellen. Dat betekent ook dat de afvalstoffen die met het lymfevocht afgevoerd moeten worden, achterblijven. Als zich veel vocht rond of in het weefsel onder de huid bevindt, kan de cellulite meer zichtbaar worden.

Slechte doorbloeding

Door een slechte doorbloeding komen er minder zuurstof en minder voedingsstoffen in dat gebied. Wetenschappers denken dat dit ook wel veroorzaakt kan worden door een gebrek aan beweging. Vooral perioden van lang zitten kunnen de bloedtoevoer verminderen. Ook strakke kleren kunnen de doorbloeding hinderen. Dit verzwakt op den duur de huid en het weefsel onder de huid waardoor de kans op cellulite groter wordt.

5. Voeding

Je voeding heeft invloed op het hormoon insuline en de hoeveelheid zout heeft invloed op het vocht dat je vasthoudt.

Koolhydraten

Dit onderwerp heeft nog nader onderzoek nodig. Maar wetenschappers vermoeden dat een voeding die rijk is aan koolhydraten, cellulite veroorzaakt of verergert. Door voeding met veel koolhydraten schommelt de hoeveelheid insuline en kom je eerder aan.

Zout

Daarnaast lijkt ook de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt van invloed te zijn. Als je veel zout eet, houd je meer vocht vast waardoor de cellulite mogelijk meer zichtbaar wordt.

6. (Over)gewicht

Vaak wordt gedacht dat afvallen helpt tegen cellulite. Het is wel zo dat gewichtstoename cellulite kan verergeren. Het is alleen niet duidelijk of afvallen cellulite verbetert. Er is een onderzoek waarbij afvallen bij deelnemers die te zwaar waren, cellulite leek te verminderen. Maar bij 32% van de deelnemers was de conclusie juist dat de cellulite erger werd na gewichtsverlies. Afvallen kan dus helpen, maar helpt niet bij iedereen.

Oplossingen bij cellulite

Zijn er oplossingen die je definitief van je cellulite afhelpen? Er lijkt geen afdoende behandeling te zijn. Een combinatie van oplossingen, lijkt de beste kansen op succes te geven.

1. Crèmes en lotions

Er zijn veel crèmes en lotions op de markt met werkzame ingrediënten als retinol, cafeïne en plantenextracten die beweren dat ze cellulite kunnen verbeteren. Ze zouden vet afbreken, de doorbloeding bevorderen, vocht vasthouden tegengaan en de elasticiteit van de huid verbeteren.

Maar er is weinig bewijs voor dat deze producten op de lange termijn werken.

2. Massage en drainage

Een andere mogelijkheid van behandeling is die van massage. Door massage en lichte druk op de huid zou overtollig lymfevocht afgevoerd worden en waardoor de cellulite minder zichtbaar wordt.

Uit onderzoek blijkt dat deze technieken alleen op de korte termijn de cellulite verbeteren. De verbetering is niet blijvend.

3. Geluidsgolven

Er bestaan apparaatjes waarmee je de door cellulite aangetaste huid kan behandelen met geluidsgolven. De geluidsgolven zouden de doorbloeding bevorderen, vocht verminderen en vetcellen afbreken. Onderzoeken laten tegenstrijdige resultaten zien.

Er zijn onderzoeken die een verbetering laten zien, maar andere onderzoeken melden geen effect. Waarschijnlijk is er meer onderzoek nodig.

4. Laser- en licht therapie

Niet-invasieve lasertherapie

Ook bij laser- en licht therapieën zijn de echt overtuigende bewijzen gering. Voor niet-invasieve lasertherapie (hierbij worden de kleinste bloedvaten lek geschoten, waardoor stoffen die de aanmaak van bindweefsel stimuleren, vrijkomen) lijkt volgens onderzoek matig resultaat op te leveren.

Invasieve lasertherapie

Voor de intrusieve of invasieve lasertherapie zijn er meer positieve resultaten. Bij deze soort lasertherapie worden onder plaatselijke verdoving kleine gaatjes in de huid gemaakt waardoor de laser naar binnen gaat. De laser wordt aangezet als deze zich in het bindweefsel bevindt. Deze behandeling smelt de vetcellen en het bobbelige weefsel gedeeltelijk weg. Deze techniek verjongt de huid en bevordert de collageen productie.

Radio frequentie therapie

Een variatie op de lasertherapie is de radiofrequentie therapie. Hierbij wordt de huid verhit door elektromagnetische golven. Net als bij de lasertherapie bevordert dit de huidverjonging, collageen productie en afbraak van vetcellen. Soms wordt deze therapie gecombineerd met laser- of massage.

De resultaten van deze behandeling wordt (nog) niet onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.

4. Lifestyle veranderingen

Een gezonde lifestyle lijkt een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen en verminderen van cellulite:

  • roken en alcohol belasten de lever en zorgen voor meer afvalstoffen
  • te weinig water drinken – door voldoende water te drinken help je je lichaam om afvalstoffen af te voeren
  • te weinig bewegen – door weinig te bewegen en lang achter elkaar (met je benen over elkaar te zitten is je bloedsomloop niet optimaal.
  • strakke kleding – strakke kleding verstoren de bloedsomloop
  • ongezonde voeding – veel koolhydraten, toegevoegde suikers verhogen je insuline gehalte maar veroorzaken ook overgewicht. Teveel zout bevordert het vasthouden van vocht.

Er zijn ook alternatieve therapieën en behandelingen om cellulite te verminderen.

5. Andere behandelingen

Natuurlijk zijn er nog andere behandelingen mogelijk zoals supplementen met kruiden, mesotherapie (kleine vitamine-injecties in de huid), collageen injecties, cellulite panty’s of broeken, enz.

Voor al deze behandelingen geldt ook dat ze op de korte termijn verbetering kunnen laten zien maar dat er weinig bewijs is voor lange termijn effecten.

Conclusie

Op dit moment is er geen methode om definitief van je cellulite af  te komen. Een gezonde voeding en lifestyle met voldoende beweging en het behouden van een gezond gewicht lijken te helpen bij het verminderen van cellulite. Verder zijn er methoden en therapieën die op de korte termijn effect hebben, maar waarvan de meeste niet blijvend zijn.