cellulite, cellulitis of sinaasappelhuid

Cellulite, wat doe je er tegen?

Het is een misverstand als je denkt dat alleen vrouwen met overgewicht last hebben van cellulite of sinaasappelhuid. Ook de slankere dames kunnen er last van hebben. Maar vooral vrouwen die wat ouder worden kunnen last krijgen van die gehate kuiltjes in de bovenbenen, buik en soms ook armen.

Er zijn veel theorieën over de oorzaken en oplossingen van cellulite misschien nog wel meer wondermiddeltjes waardoor je er weer af kunt komen.

Is het cellulite of cellulitis?

Vaak worden de termen cellulite en cellulitis allebei door elkaar heen gebruikt. Cellulite is de term voor de kuiltjes en bobbelige huidstructuur. Cellulitis is een onderhuidse ontsteking en is dus iets anders. De goede benaming is cellulite.

Oorzaken van cellulite

Waarschijnlijk wordt cellulite veroorzaakt door een combinatie van factoren waaronder lifestyle, dieet, gebrek aan lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en ouder worden. Oestrogeen zou één van de veroorzakers van de gehate kuiltjes zijn.

Hormonen en ouder worden

Oestrogeen bevordert de opslag van vet rond de heupen dijen en billen. Waarschijnlijk worden overtollige afvalstoffen in en rond deze vetcellen opgeslagen en deze ophopingen van afvalstoffen veroorzaken dan de sinaasappelhuid.

Ook het ouder worden is één van de schuldigen. Doordat de elasticiteit van de huid bij het ouder worden afneemt en als het ware de huid laat krimpen, neemt de druk op de huid toe en duwt vet, afvalstoffen en vocht naar buiten rond de vezels, waardoor de gebobbelde huid ontstaat. Daarbij komt ook nog dat de huid bij het ouder worden dunner wordt en oneffenheden sneller zichtbaar zijn.

Alternatieve behandelingen tegen cellulite

*Reflexologie of massage

Geef je energie een boost door je regelmatig te laten masseren, of neem een sessie voetreflexologie. Ook deze methoden zorgen bovendien voor een goede circulatie, opheffen van blokkades en bevorderen de ontgifting van het lichaam.

*Mediteer, ontspan!

Wat heeft dat er nu weer mee te maken denk je misschien, maar door de stress verhoogt je adrenaline gehalte wat bloed onttrekt aan de huid om de spieren klaar te maken om in actie te komen. Maar gespannen spieren verstoren de vrije bloedtoevoer en daardoor zuurstofvoorziening een aanvoer van voedingstoffen naar de huid. En als je last hebt van stress zal je ook eerder grijpen naar stoffen die afvalstoffen in het lichaam produceren, als sigaretten, alcohol, koffie en zoetigheid. Als je leert mediteren of yoga gaat doen zal het je helpen meer ontspannen door het leven te gaan.

*Aromatherapie

Massage met essentiële oliën als zwarte peper, jeneverbes en grapefruit helpen bij de afvoer van afvalstoffen. Salie en rozemarijn verwarmen de huid en stimuleren de circulatie.

*Eet natuurlijk en onbewerkt

Probeer afvalstoffen te voorkomen. Als je teveel gifstoffen binnenkrijgt kan je lichaam ze niet verwerken en worden ze niet goed afgevoerd. Cafeïne in koffie, thee, chocola en cola hebben een negatieve invloed op de bloedsomloop omdat het de bloedvaten vernauwd. Hierdoor bereiken niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en zuurstof het weefsel, waardoor afvalstoffen zich opstapelen.

Door minder koffie, alcohol en voedingsmiddelen met chemische toevoegingen. Eet voeding rijk aan antioxidanten, deze spelen een belangrijke rol bij het herstel van de huid. Bekijk hier de top-10 gezonde voeding.

Vergeet de appel niet

Appelen kunnen je helpen om de pH-waarde te herstellen. Daarnaast is de pectine in de appel een unieke soort oplosbare vezel die helpt om te ontgiften omdat het de stoelgang bevordert. Peren, bananen, citrus fruit, wortelen en kolen bevatten ook pectine.

Vermijd suiker, niet alleen voor de lijn, maar ook omdat het niet goed is voor je lichaam, het verstoort bijvoorbeeld de opname van vitamine C die nodig is voor de vorming van collageen en elastine.

*Water, water en nog meer water

Drink water, tenminste 8 glazen per dag. Wat ontgift beter? Begin de dag met een glas warm water met een halve uitgeperste citroen, dit zet je lever aan het werk.

*Kom in beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is de manier om cellulitis tegen te gaan. Het verbrandt vet en je geeft je spieren tonus (spanning) waardoor ze er beter uit gaan zien. En, hoe minder vet, hoe kleiner de vetcellen, dus hoe kleiner de druk op het weefsel en daardoor hoe minder zichtbaar de cellulitis.

Bovendien verbetert de bloedcirculatie in de huid, waardoor het weefsel elastischer wordt en de lymfe gestimuleerd worden, waardoor de afvoer van afvalstoffen effectiever is en de cellulitis minder opvallend wordt.

*Acupunctuur

is een goede manier om blokkades op te heffen zodat je lichaamsenergie vrij kan stromen, en afvalstoffen worden afgevoerd. Acupunctuur helpt je je lichaam weer in balans te brengen.

*Kruiden

De volgende kruiden kunnen helpen:

 • Gotu Kola: Dit kruid heeft de volgende eigenschappen: Het stimuleert de vorming van collageen in botten, kraakbeen en bindweefsel en versterkt de bloedvaten, tegen spataders. Ook druivenpit-extract wordt veel gebruikt in anti-cellulitis crèmes.
 • Drink kruidenthee in plaats van gewone thee of koffie. Rooibos of groene thee is ook prima.
 • Als je supplementen wilt nemen kies dan voor middelen waar vitamine A, C en E in voorkomen.

*Maak je eigen cellulitis crème

Recept voor je eigen cellulitis crème:

Meng twee eetlepels amandelolie met één eetlepel havermout. Masseer dit in de huid, met kleine cirkelbewegingen.

*Berkenolie

Volgens onderzoek is het regelmatig masseren met berkenolie iets wat echt helpt omdat dit het bindweefsel verstevigt.

En verder….

Wel doen

 • Sta rechtop, door een goede houding lijk je niet alleen slanker, maar verbetert ook je ademhaling, wat weer zorgt voor een goede circulatie.
 • Adem diep in en uit, dit zal je niet alleen ontspannen, maar ook de circulatie verbeteren. Zorg voor frisse lucht zeker als je vaak meerookt of autogassen inademt.
 • Draag geen strakke kleding, alles wat de bloedtoevoer beperkt helpt niet mee aan cellulitis.
 • Cellulitis op een bruine huid valt misschien minder op dan op een witte huid, maar op den duur doet de zon meer kwaad dan goed. De zon speelt een grote rol bij veroudering van de huid door vermindering van collageen en elastine in de huid. Dit draagt bij tot cellulitis.
 • Neem regelmatig een bad met zeezout.
  Dit verzorgt en ontspant de spieren en helpt je door zweten te ontgiften. Voeg aan een bad een kop zeezout toe en voeg daar nog 10 druppels rozemarijn olie aan toe.
 • Borstel je huid
  Het borstelen van je droge huid met een harde natuurlijke borstel voordat je in bad gaat of een douche neemt is één van de beste manieren om cellulitis te verminderen. Het breekt vetweefsel af, waardoor gifstoffen vrijkomen en door het bloed afgevoerd worden. Maak draaiende bewegingen, naar je lichaam toe, altijd in de richting van je hart. En cirkelbewegingen op de billen.

Niet doen

 • Pas op met high-tech electronische vacuumzuigende, stroomstotende apparaten die de bloedsomloop zouden stimuleren en de spieren aanspannen. Ze zijn duur en het is niet zeker of deze apparaten op den duur even veel effect hebben als een gezonde levensstijl.
 • Vermijd zo veel als mogelijk pijnstillers in te nemen. Deze zorgen ook voor hoge doses toxisch afval.

 1. ik heb een nederlandse website gevonden waar ze collageen marshmallows verkopen die zouden helpen tegen cellulite. Het collageen dat er in zit zou cellulite en rimpels verminderen. Heeft iemand hier ervaring mee?

  1. Hoi Linda,
   Ik denk dat je die van Vitadore bedoelt? Ik heb ze 2 weken geprobeerd, en ik moet zeggen dat het heeft geholpen. Ik merk vooral bij mijn dijen dat de huid er iets strakker op geworden is waardoor de cellulite bijna niet te zien is.
   Ik moet er wel bij zeggen dat ik er niet erg veel last van had, maar nu al helemaal niet meer 🙂

  2. Ik werk aan een nieuwe tv-programma van Omroep MAX waarin we natuurlijke remedies tegen kwaaltjes onderzoeken. Ons huisartsen panel gaat nu een remedie tegen cellulitis wetenschappelijk testen. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar proefpersonen die de komende twee weken willen starten met een leuk kort wetenschappelijk onderzoek met natuurlijke middelen tegen een kwaal. Zou je geïnteresseerd zijn om mee te doen?
   Stuur dan een bericht naar gezondverstand@warnerbros.com voor meer informatie.

 2. I see you don’t monetize rubriek.nl, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites),
  for more info simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *