goede houding

De voordelen van een goede houding

Een goede houding kan op verschillende manieren bijdragen aan een betere gezondheid.

Met een goede houding zie je er niet alleen beter en slanker uit, kom je zelfverzekerd over, maar het houdt je ook gezond. Een goede houding is niet alleen van belang als je zit of staat maar ook als je in beweging bent.

goede houding staand met mobielKijk op straat en je ziet hele groepen mensen gebogen over hun mobieltje zitten, lopen of fietsen.

Behalve dat het overgrote deel van de mensen overdag veel te lang zit, is de houding vaak ook niet goed. We zitten te veel en bewegen te weinig. Daar is de mens niet op gebouwd en dat kan op den duur klachten geven.

Wat is een slechte houding?

Een slechte houding uit zich door: afhangende schouders, hoofd te ver naar voren, billen te veel naar achteren, buik te veel naar voren, te holle onderrug, gekromde bovenrug.

Oorzaken voor een slechte houding kunnen ziekten en blessures zijn, maar ook slechte spierspanning, emotionele stress, een zittend leven. Ook slecht schoeisel en hoge hakken kunnen ertoe bijdragen. En maar al te vaak is een slechte houding te wijten aan de computer, tablet of mobiele telefoon.

goede houding zittend met tablet

Wat zijn de gevolgen?

Je houding is van belang om je lichaam te dragen en in balans te houden. Als er ergens een kinkje in de kabel komt, als je niet goed staat of zit, moet dat op een andere plaats opgevangen worden. Dat kan op den duur leiden tot pijn en vermoeidheid en op de lange duur tot kwalen (beschadigingen slijtage van de ruggenwervels, afname van longcapaciteit, enz.)

goed zittenWat is een goede houding?

Een goede houding is dus belangrijk voor je welzijn en je gezondheid. Maar wat is een goede houding? Veel mensen zitten onderuitgezakt. De billen te ver naar voren, de rug bol en de schouders en nek naar voren gebogen. Als je een goede houding hebt, zit je niet op je onderrug maar op je billen, rug rechtop, schouders en nek rechtop de rug.

Positie van je hoofd

Let eens op hoe je je hoofd houdt? Heel vaak wordt het hoofd te ver naar voren gebogen waardoor er extra spanning op de nekspieren ontstaat. Het hoofd hoort recht op de nek te staan, alsof er een touw aan de kruin van je hoofd verbonden is waar aan getrokken wordt. Je zult je langer voelen, en als je eraan gewend bent, ook beter.

Positie van je schouders

De schouders moeten recht en laag gehouden worden en niet naar voren afhangen of opgetrokken. De rug enigszins hol getrokken. De borst open.Probeer er in de loop van de dag aan te denken je schouders af en toe los te maken door ze een paar keer naar voren en achteren te draaien.

Positie van je bekken

Als je zit is het belangrijk dat je je bekken recht houdt. Niet te ver naar voren en niet naar achteren gekanteld.

Positie van je knieën

Houd je knieën soepel en niet stijf of overspannen als je loopt.

Ontspannen armen

Probeer eraan te denken dat als je bovengenoemde houding oefent je niet je armen verkrapt doordat je je op andere delen concentreert. Laat je armen losjes en ontspannen aan de zijkant van het lichaam hangen, je mag ze laten bungelen.

Houding en persoonlijkheid

Je houding zegt veel over je persoonlijkheid. Iemand die zelfverzekerd is staat stevig rechtop met de borst naar voren en de kin omhoog. Dat is een andere houding dan iemand die onzeker is.

Je houding verbeteren

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je houding te verbeteren. Hou er wel rekening mee dat het afleren van slechte houding tijd en moeite kost.

Yoga, pilates

Yoga en pilates zijn in het bijzonder geschikt om aan een goede houding te werken. Spieren worden erdoor versterkt, het houdt je lichaam soepel, terwijl je ook leert te ontspannen.

Heb je het idee dat je het niet zelf zal lukken, dan kan je ook de hulp van een fysiotherapeut inroepen.

Goede stoel, bed

Zorg dat je werkplek over een goede stoel beschikt, waarvan de hoogte goed is en die goede steun in de rug biedt. Ook het bed zou een goede matras moeten hebben. Dikke of veel kussens doen je ruggenwervels geen goed.

Word je bewust

De beste manier om je houding te verbeteren is om je bewust te worden van houding. Hoe sta je als je moet wachten, hoe zit je als je schrijft, of als je achter je computer zit. Zit je met kromme rug, buig je te ver naar voren, enz.

Train je spieren

Lichaamsbeweging en spiertraining verbeteren je houding. In elkaar gezakte houding is vaak te wijten aan zwakke spieren.

Afwisseling

Eenzijdige houdingen, te lang zitten, staan, lopen of liggen is allemaal niet goed. Probeer in iedere houding een aanzienlijke tijd door te brengen. Als je lange tijd moet staan probeer dan je gewicht gelijk over beide benen te verdelen.

Ontspannen

Als je je lichaam in de juiste houding kan houden zonder dat je op bepaalde plaatsen verkrampt of spanning voelt, dan ben je op de goede weg.