9 Manieren om je koffie nog gezonder te drinken

Koffie, wie kan er zonder?

Koffie is één van de populairste drankjes in de wereld. Veel mensen kunnen hun dag niet beginnen zonder een lekker vers gezet kopje koffie. Koffie is bovendien gezond en levert verschillende antioxidanten.

Wat je zelf doen om koffie gezond te drinken?

Over koffie en gezondheid is al veel geschreven. Op zich hoeft koffie niet ongezond te zijn. Maar het ligt er wel aan hoe je het zet en wat je er in doet. Je kan er dus zelf het één en ander aan doen om je koffie gezond te drinken.

De tips hieronder leren je hoe je je koffie nog gezonder drinkt.

coff1. Ga voor kwaliteit

De kwaliteit van van de koffie hangt af van de manier waarop de koffiebonen verbouwd en verwerkt worden. Koffiebonen kunnen behandeld worden met pesticiden en andere chemische middelen die ongezond zijn voor de mens, ook zijn de hoeveelheden in je koffie maar klein.

Je zou om die reden kunnen overwegen om organische verbouwde koffie te drinken.

koffiecups2. Hoe zet je je koffie?

In de laatste richtlijnen voor gezonde voeding wordt aangeraden om koffie met een papieren filter te zetten. Dit vanwege het vet dat van nature in koffiebonen voorkomt, cafestol. Cafestol werkt cholesterolverhogend, maar als je de koffie met een papieren filter zet, dan blijft de cafestol in het papieren filter achter.

Nu drink ik graag Nespresso. What else? En daar komt geen papieren filter aan te pas. Dus wat rondgezocht op internet hoe het nu precies met koffiecups en cafestol zit. Daar was nauwelijks iets over te vinden, tot Prof. Katan, bekend van het boek ‘Wat is nu gezond’ het navroeg bij Nestlé en de resultaten op zijn Facebook pagina zette. Volgens zijn gegevens levert een kop Nespresso koffie 0,75 mg cafestol. Bij vijf koppen verhoogt dat je cholesterolgehalte met 0,05 mmol/L en diezelfde verhoging zou je krijgen als je een half ei eet.  Dat valt mee en dus kan ik met een gerust hart rustig verder drinken. Voor koffie gezet in een espresso apparaat geldt ongeveer hetzelfde. Andere manieren van koffiezetten zoals kookkoffie of gezet in een cafetière worden wel afgeraden.

suiker3. Leer je koffie drinken zonder suiker

Koffie mag dan gezond zijn, als je er allerlei minder gezonde ingrediënten aan toe voegt, maak je het alsnog ongezond. Suiker in de koffie is daar een voorbeeld van. Zeker als je een aantal koppen per dag drinkt, tikt dat aardig aan.

Het duurt een paar dagen, maar over het algemeen kan je er snel aan wennen om je koffie zonder suiker te drinken. Kunstmatige zoetstoffen zijn een alternatief, net als een natuurlijke zoetstof zoals stevia.

Veel extra calorieën

Een paar koppen koffie met flink wat suiker zorgen voor veel extra calorieën. Zwarte koffie levert per 100 ml slechts 1 kcal. Drink je je koffie met suiker, dan tel je daar 20 kcal per suikerklontje bij op. Dat is nog niet zo schokkend, maar als je drie koppen koffie drinkt met 2 suikerklontjes per kop dan zit je toch al aan de 120 kcal. En dat is toch een aanzienlijk deel van de 2100 kcal die je als vrouw per dag nodig hebt.

asp4. Zoetje in je koffie?

Zoetjes zijn een alternatief als je van zoet houdt maar geen suiker wilt gebruiken. Maar welk zoetje dan? Stevia is gezond, maar geeft je koffie toch snel een bitter smaakje en aspartaam is dan veilig verklaard, toch blijven de meningen erover verdeeld.

Ongezoet blijft de beste optie. En ik weet uit ervaring, het kost je een paar dagen en daarna wil je niets anders meer.

koff5. Melk in de koffie?

Hou je van melk in je koffie? Laat de light-producten dan vooral links liggen. Dit zijn overbewerkte producten met veel toevoegingen en koffiecreamers staat bekend om hun transvetten. Als je niet op de calorieën hoeft te letten zou je een scheutje room van grasgevoerde koeien kunnen gebruiken. Een klontje grasboter of een schepje kokosolie in je koffie (bulletproof) is ook een trend, maar daar moet je van houden. Let je wel op de calorieën, dan is zwart de beste optie.

klok6. Geen koffie na 3 uur

Koffie bevat cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel en waarschijnlijk ook één van de redenen waarom koffie zo geliefd is. Koffie maakt je wakker en alert en geeft je een oppepper als je even wat weinig energie hebt.

Dat betekent ook dat als je te veel koffie drinkt, of als je te laat op de dag koffie drinkt, De koffie je uit je slaap kan houden. Als je het idee hebt dat koffie je slaap beïnvloedt, zou je kunnen besluiten om na drie uur ’s middags geen koffie meer te drinken. Cafeïnevrije koffie is natuurlijk ook een oplossing. Thee bevat trouwens ook cafeïne, ongeveer de helft van een kop koffie.

Gemiddelde hoeveelheid cafeïne in:

  • 1 kop filterkoffie 60-120mg
  • 1 kopje espresso 45-100mg
  • 1 kop oploskoffie 70 mg
  • 1 kop cafeïnevrije koffie 1-5mg
  • 1 kop thee 40mg
  • 1 kop groene thee 40mg
  • 1 blikje cola 40mg
  • chocolademelk 4-20mg
  • 100 g chocolade 160-240mg

Dit zijn gemiddelden.

kan7. Voeg een snufje kaneel toe aan je koffie

Een snufje kaneel in je koffie smaakt niet alleen erg lekker. Kaneel is een gezond kruid en heeft diverse voordelen voor je gezondheid. Kaneel verlaagt bijvoorbeeld je bloedsuiker en je cholesterol (1, 2).

8. Voeg wat cacao toe aan je koffie

Chocolade is gezond, hoe puurder hoe beter. Chocolade levert veel antioxidanten en is bovendien een prima combinatie met koffie. Maak je koffie nog gezonder door wat cacao aan je koffie toe te voegen. Cacao en met name pure chocolade brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

9. Drink niet te veel koffie

Te veel van iets is nooit goed en dat geldt ook voor koffie. Als je te veel koffie drinkt, kan je je daardoor minder prettig voelen, afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent. Symptomen van teveel koffie zijn onrust, gejaagdheid en geïrriteerdheid.

Zo lang je je beperkt tot 4-6 koppen per dag zal je er weinig nadeel van ondervinden. Vaak merk je zelf wel hoe veel je kan hebben.