100% suikvervrij voor kinderen

Een nieuw boek in de serie suikervrij van Carola van Bemmelen en Ester Wiemer

sv2Kinderen houden van suiker. Suiker is lekker zoet, maar helaas ook verslavend en slecht voor je gebit. Bovendien word je er dik van. En dat zijn nog maar enkele nadelen van suiker. Als ouder probeer je je kinderen gezond te laten eten. En dat is niet altijd makkelijk. De voorkeur die de meeste kinderen voor zoet hebben, de omgeving, feestjes, zoete frisdranken, traktaties. Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op.

Het boek 100% suikervrij voor kinderen probeert te helpen in de strijd tegen suiker. Met tips, informatie over gezonde voeding, dagmenu’s, ideeën voor suikervrije traktaties en enkele recepten.

Haalbaar?

Wie kinderen heeft, zal misschien uit ervaring weten dat ‘eten en kinderen’ een lastige combinatie kan zijn. Soms eet een kind als peuter vrijwel alles om een paar jaar later opeens te veranderen in een kniesoor die niks meer lust. Er zijn ook ouders die al blij als hun kinderen ‘gewoon’ eten.

Terecht staat in het boek dat als je het eetgedrag van je kinderen wilt verbeteren, je zelf het goede voorbeeld zal moeten geven. En zo jong mogelijk beginnen is natuurlijk ook een goed idee. En in het boek wordt daar vanaf de geboorte al aandacht aan besteed. 100% Helemaal suikervrij zal voor veel ouders een stap te ver zijn. Maar dit boek geeft in ieder geval wel een aantal leuke en bruikbare tips om het eetgedrag van je kinderen gezonder te maken. De kunst is om de gouden middenweg te vinden zodat het wel leuk blijft en je niet in een constante strijd terechtkomt over eten.

Het boek ziet er leuk uit en leest prettig.

Adviezen

Er staan ook een paar adviezen in het boek die of niet goed uitgelegd of op zijn minst onvolledig zijn. Zo staat er bijvoorbeeld dat je tarwemeel in recepten beter kan vervangen door o.a. speltmeel. Er is wit tarwemeel en volkoren tarwemeel zoals er ook wit speltmeel en volkoren speltmeel is. Natuurlijk is de volkoren variant beter, maar ze bevatten beide gluten, terwijl de voedingswaarde en glycemische index/lading nauwelijks verschilt (1, 2). De indruk wordt gewekt dat speltbrood altijd gezonder is, en dat is niet waar.

Hetzelfde geldt voor het advies om gewone aardappelen te vervangen door zoete aardappel (3, 4). Als je dat al nodig vindt, maakt het daarnaast veel uit hoe je de (zoete) aardappels klaarmaakt en of je ze met of zonder schil eet. En omdat bijna ieder kind brood en aardappelen eet, vind ik dat geen handige adviezen.

Auteurs

Carola van Bemmelen en Esther Wiemer zijn allebei orthomoleculair voedingscoach en trainer van de Hormoonfactor.

[bol_product_links block_id=”bol_570ab0fd978c2_selected-products” products=”9200000051833320″ name=”sv” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]