Wat is het verschil tussen een incassobureau, een deurwaarder en een incasso-advocaat?

Wat is er vervelender dan achter je geld aan moeten gaan? Niet-betalende klanten zijn menig bedrijf of organisatie een doorn in het oog, omdat er veel tijd en energie in gaat zitten. Dit kun je echter ook overlaten aan een incassobureau, een deurwaarder en een incasso-advocaat. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie?

Incassobureau

Heb je openstaande facturen en heb je de tijd of energie niet om daar zelf achteraan te moeten gaan? Dan kun je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen die dit voor jou doet. Dat incassobureau kan dan in opdracht van jou jouw openstaande vorderingen voor je innen. De werkwijze daarbij is om betalingsherinneringen en aanmaningen te versturen naar degene die jou geld verschuldigd is. Als deze schuldenaar ondanks de betalingsherinneringen en aanmaningen van het incassobureau nog steeds niet betaalt, dan kan het incassobureau namens jou een gerechtelijke procedure starten. Het is echter wel zo dat men enkel de bevoegdheid heeft om te procederen bij vorderingen tot een maximaal bedrag van 25.000 euro.

Deurwaarder

Een deurwaarder is een ander verhaal: dat is een openbaar ambtenaar die bevoegd is om ambtshandelingen te verrichten. Ook de deurwaarder kan, net als een incassobureau, in opdracht van jou openstaande vorderingen incasseren. Ook kan een deurwaarder procederen bij vorderingen tot hetzelfde maximale bedrag van 25.000 euro. Waar zit dan concreet het verschil? Wat een deurwaarder mag dat een incassobureau niet mag, is dat hij beslag kan leggen op bezittingen van de schuldenaar. Daar heeft hij dan echter wel weer een advocaat voor nodig.


Incasso-advocaat

Ook een incasso-advocaat is gespecialiseerd in het innen van openstaande vorderingen. Maar een incasso-advocaat heeft, in tegenstelling tot de deurwaarder en het incassobureau, veel meer en veel zwaardere incassomiddelen tot zijn of haar beschikking om vorderingen te incasseren. Zo kan een incasso-advocaat kan beslag leggen op de inboedel én de inkomsten van de schuldenaar. Hij of zij kan zelfs een faillissement aanvragen van de onderneming van de schuldenaar. De incasso-advocaat mag zowel in eerste aanleg als in hoger beroep procederen bij vorderingen. Dat mag hij of zij ook als het om een bedrag van meer dan 25.000 euro gaat.

Van welke van deze drie opties je gebruikmaakt, hangt dus onder andere af van de hoogte van de vordering in kwestie, maar ook hoeveel druk je wilt uitoefen op je niet-betalende klant. Natuurlijk is er ook een verschil in kosten tussen deze drie opties.