Onverwacht hoge rekeningen? De top 3!

Het is de nachtmerrie van velen en allemaal hebben we het wel eens gehad; opeens vanuit het niets een bizar hoge rekening van iets. Iets waar je echt een nacht van wakker kunt liggen, zeker wanneer je net hoge kosten hebt gehad en je spaarbuffer niet heel groot meer is. Het enige wat er vaak op zit is toch maar te betalen, soms met een betalingsregeling en wat compensatie. Het is dan ook slim om hier altijd wel op voorbereid te zijn, en dus een buffertje op te bouwen. Maar ook als je dit op orde hebt is het fijn om te weten welke zaken je in de gaten moet houden om niet opeens een enorme rekening te krijgen. Hier de top 3 van zaken waar mensen vaak een enorme rekening opeens van krijgen.

1. De telefoon

Een smartphone is een basisvoorwaarde voor iedereen tegenwoordig. We appen, bellen en mailen wat af op een dag. Soms worden zelfs hele werkdagen gevuld met alleen zaken die vanaf dat apparaatje te regelen zijn. De details daargelaten -want er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen-, maar een onverwacht hoge telefoonrekening heeft iedereen wel eens gehad. Zo één waar dan je halve maandsalaris aan opgaat. Hoe dit kan? Door onbeperkt internet aan te laten bijvoorbeeld. Wist je dat dit eenvoudig op te lossen is door gewoon een abonnement met unlimited data te nemen? De kosten hiervan vallen reuze mee en nooit meer de stress dat je boven je budget komt.

2. De verzekering

Dacht je dat je fysiobehandelingen allemaal vergoed werden na die ongelukkige val, bleek dat opeens toch onder het eigen risico te vallen. En dit kan dan ineens een behoorlijke hap geld zijn, zeker wanneer je het eigen risico hebt opgehoogd naar het maximale bedrag van zo’n €900,-. De oplossing hiervoor is om vooraf te informeren bij je verzekering of iets gedekt wordt en hier ook direct het antwoord zwart op wit van te vragen. Zo heb je een zekerheid wanneer je aan een zorgtraject begint. Is de schade achteraf niet te repareren? Weet dan dat je vaak je eigen risico ook in delen kunt betalen!


3. Gas en elektra

Een kostenpost die na alle ophef van afgelopen jaar wellicht geen toelichting verdient, maar check tussendoor ook regelmatig even je gas- en elektra rekening en de hoogte ervan. Je kunt hier vaak digitaal voor inloggen bij je aanbieder. Doe dit dan ook en onderneem direct actie wanneer je ziet dat de kosten echt uit de hand lopen. Denk aan het kopen van een extra elektrische kachel zodat op thuiswerkdagen de centrale verwarming uit kan, en je je werkkamer alleen met dit kacheltje verwarmt. Het lijken kleine zaken, maar het kan in het geheel best een behoorlijk verschil maken.

Kortom, onverwachts hoge rekeningen kunnen voor veel stress zorgen. Zeker wanneer je ze echt niet aan zag komen en je spaarpot net niet helemaal goed gevuld was. Er zijn naast bovenstaande drie nog veel zaken waarvan het goed is om in de gaten te houden of het niet uit de hand loopt. Niet echt een rekening maar een naheffing van de Belastingdienst, is iets wat veel mensen ook vergeten. Dus krijg je toeslagen of subsidie? Neem dit alleen als je er daadwerkelijk recht op hebt, anders komt de heffing later en hierbij gaat het vaak om bedragen waar je niet vrolijk van wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!