betalingsmethoden

5 Redenen om de voorkeur te geven aan alternatieve betalingsmethoden voor transacties

In Nederland is iDeal veruit de meest gebruikte online betaalmethode. Veel mensen hebben een voorkeur voor dit platform, omdat je heel gemakkelijk via je eigen bank kunt betalen. Het is niet nodig om een nieuw account of een hele aparte rekening aan te maken en dat geeft een veilig gevoel. Wanneer je problemen ondervindt met je transactie, kun je altijd contact opnemen met je eigen bank en dat is vertrouwd. Toch kan het in sommige gevallen beter zijn om voor alternatieve betaalmethoden te kiezen en in dit artikel leggen we je uit waarom.

1. Anoniem betalen

Een van de nadelen van iDeal is dat je transactie altijd is gekoppeld aan jouw rekening en persoonlijke gegevens. In theorie maakt dat niet heel veel uit als je een nieuwe broek wil bestellen, maar bij andere uitgaven kan het wel fijn zijn als je identiteit anoniem blijft.

Bij het Unibet online casino kun je bijvoorbeeld betalen met een e-wallet met cryptovaluta. Hierbij heb je de optie om volledig anoniem te blijven, omdat je voor het aanmaken van een account alleen een e-mailadres nodig hebt.

2. Pas betalen als je bestelling binnen is

Er zijn steeds meer platformen actief waarbij je als consument achteraf kunt betalen. Pas op het moment dat jouw bestelling echt binnen is, betaal je voor alle items die je wil houden. Wel zo handig als je bijvoorbeeld kleding in meerdere maten bestelt om thuis te passen.

Het voordeel hiervan is dat je nooit hoeft te betalen voor spullen die je terug zal sturen en dus ook niet hoeft te wachten tot een bedrijf je geld terug overmaakt. Ook als een pakketje helemaal niet aankomt of wanneer de inhoud beschadigd is, heb jij nog niks betaald. Bij de meeste aanbieders heb je een betaaltermijn van 30 dagen, die je tegen betaling ook nog kunt verlengen.

3. Betalen in buitenlandse webshops

De populairste betaalmethode van Nederland, iDeal, is buiten Nederland lang niet zo populair. In veel buitenlandse webwinkels kun je daarom niet met deze methode betalen. Je kunt er dan voor kiezen om hetzelfde product ergens anders te zoeken, maar je kunt ook gewoon van betaalmethode wisselen.

Vaak wordt een creditcard wel geaccepteerd. Deze methode staat dicht bij iDeal, omdat je hierbij ook gewoon bij je eigen bank zit. Daarbij heb je bij creditcardbetalingen vaak een inbegrepen verzekering voor je bestelling, waardoor je bij verlies, diefstal of schade gewoon je geld terugkrijgt. Soms is de verzekering zelfs nog tot meer dan 180 dagen na de aankoop verzekerd.

4. Gemakkelijker een budget stellen

Als je merkt dat je iedere maand meer geld uitgeeft aan online transacties dan je misschien zal willen, kun je ervoor kiezen om een budget in te stellen. Je zet dan iedere maand geld op een aparte betaalrekening en als dat op is, kun je geen online aankopen meer doen.

In het begin is dit misschien irritant, maar na een tijdje zal je merken dat je wat meer gewend bent aan je budget. Daarbij krijg je een veel beter inzicht in je uitgavenpatroon, waardoor je meer ruimte kunt maken om bijvoorbeeld te sparen.

5. Extra kosten besparen

Voor een ondernemer zitten er altijd kosten verbonden aan het aanbieden van een betaalmethode en die worden aan jou doorberekend. Het kan hierbij gaan om een vast bedrag, maar ook een percentage van het aankoopbedrag is een gangbare oplossing.

Het kan in zo’n geval echt lonen om voor een alternatieve betaalmethode te kiezen, omdat je zo aanzienlijk bespaart op het bedrag dat je in totaal moet afrekenen. Alternatieven waarbij er geen tussenpersoon in de vorm van een bank is, zijn aanzienlijk goedkoper dan de methoden waarbij er veel andere partijen betrokken zijn.