De nieuwe regels voor schadevrije jaren bij een autoverzekering
Per 1 januari 2016 gaan autoverzekeraars meer samenwerken. Ze gaan dan een uniforme bonus/malus lijst gebruiken voor de berekening van de premie aan de hand van de schadevrije jaren.
Nu is het zo, dat verzekeraars min of meer zelf de bonus/malus lijst kunnen samenstellen. Per die datum gaan ze dezelfde lijst hanteren. Met dezelfde terugval in schadevrije jaren na een schade. Dat kan de autoverzekering flink duurder maken.
5 jaar terug
Maak je een ongeluk en claim je de schade, dan val je meteen bij iedere verzekeraar 5 jaar terug in schadevrije jaren. 5 jaar! Dat is desastreus voor jongeren, die zo met negatieve schadevrije jaren te maken kunnen krijgen. Stel je bent 18 jaar hebt net je rijbewijs. Dan heb je nog geen schadevrije jaren kunnen opbouwen natuurlijk. Als je dan schade claimt krijg je meteen 5 negatieve schadevrije jaren aan je broek. De verzekeraar kan dan iedere fantasiepremie van je verlangen want je komt toch niet meer weg. Niemand wil je namelijk als verzekerde in de boeken hebben.
Kartelvorming?
Gek eigenlijk, dat kartelwaakhond
ACM zich daar niet druk over maakt. Want branchebrede kartelafspraken als deze zijn toch gewoon verboden in Nederland? Het is gewoon een afspraak dat verzekeraars elkaar onderling op schadevrije jaren en bonus/malus niet meer gaan beconcurreren. Natuurlijk, je kan altijd terecht bij
Rialto, de verzekeraar voor notoire brokkenpiloten, delinquenten en fraudeurs. Want die moeten ook wettelijk verplicht verzekerd rondrijden he. Maar tegen een schandalig hoge premie, dat wel.
Verzekeren via de ouders?
Het zal ons daarom niet verbazen, als de auto’s van jeugdige bestuurders vooral op naam zullen worden gezet (en zullen worden verzekerd) van paps of mams. Die moeten tegenwoordig al verklaren dat er niet soms bestuurders jonger dan 25 jaar in hun auto rondrijden. Of verzekeraars na 1 januari 2016 ook gaan stoppen met het uitdelen van commerciële bonusjaren is niet bekend gemaakt. Dat zijn de jaren, die de juffrouw aan de telefoon in het offertetraject uit de hoed tovert, als je niet meteen enthousiast staat te springen bij het horen van de premie, omdat je al een goedkoper voorstel hebt liggen van de concurrentie. Probeer maar eens, dat werkt nu nog altijd. Zelfs bij een lopende verzekering kun je dat proberen. Gewoon zeggen dat je online hebt zitten vergelijken en hoppa, daar is je extra korting.
Einde commerciële bonus?
Dat moet de verzekeraars natuurlijk een doorn in het oog zijn en dat werkt ook niet bepaald positief, bij het krampachtig verbeteren van hun reputatie bij het grote publiek. Plus, het gaat ten laste van hun financiële resultaat als ze steeds maar korting moeten weggeven op de berekende premie. Ga er daarom maar rustig van uit, dat die commerciële bonus jaren straks ook tot het verleden zullen behoren.
Wil je voor jezelf zien waar je de laagste premie voor je autoverzekering kunt vinden?
Klik dan hier om te vergelijken.