Feiten en fabels over je autoverzekeringen

Een autoverzekering is verplicht. Je kan eenvoudig de goedkoopste verzekering kiezen, maar dat betekent niet dat die het beste bij jouw situatie past. Hieronder enkele uitspraken waar vaak twijfel over bestaat.

Vrouwen betalen minder premie

Niet waar

Dat veel mensen dit nog steeds denken, komt omdat het in het verleden wel zo was. Vanaf 2011 is dit niet meer toegestaan en mag er geen onderscheid gemaakt worden naar geslacht bij het bepalen van verzekeringspremies.


Een autoverzekering rechtstreeks afsluiten is goedkoper

Waar

Als je een verzekering wilt afsluiten, dan kan je dat via een tussenpersoon of intermediair doen, of rechtstreeks bij een verzekeringsmaatschappij zoals Centraal Beheer. Je moet dan wel alles zelf alles regelen en uitzoeken wat je nodig hebt. Ook als er schade is, regel je dat rechtstreeks met de maatschappij. De kosten voor de diensten van een intermediair bespaar je je dan wel. Ook is het in sommige gevallen sneller als je je rechtstreeks tot je verzekeraar kan wenden. Met vragen over bijvoorbeeld de dekking of met het doorgeven van wijzigingen. Daarbij zijn de serviceafdelingen van verzekeraars zo ingericht dat je altijd snel wordt geholpen.

Als je een WA-verzekering hebt, zijn inzittenden ook verzekerd

Waar


Stel je neemt andere mensen mee in je auto en je krijgt door jouw schuld een ongeluk. Dan wordt de schade geregeld door de WA-verzekering van je auto. Dus ook de (letsel)schade van jouw inzittenden. Waar dus! Waarom zijn er dan nog ongevallenverzekeringen voor inzittenden, vraag je je misschien af? Nou, met een inzittendenverzekering ben je zelf als bestuurder ook verzekerd. En dat maakt nogal een verschil als je zelf schuldig bent aan het ongeluk. Want zónder inzittendenverzekering is er dan niemand die jouw schade betaalt. Mét een inzittendenverzekering voorkom je dus dat je zelf in de kou blijft staan.

Een personen ongevallenverzekering inzittenden keert bij overlijden of blijvende invaliditeit namelijk een vast bedrag uit, zonder te bepalen wie er schuldig is. Dat is een uitkomst. Bijvoorbeeld als na een aanrijding niet direct duidelijk is wie de schuldige partij is. Het kan soms erg lang duren voordat definitief vastgesteld is wie er schuldig is. Dan is het fijn als je met deze verzekering alle inzittenden wat extra zekerheid kunt bieden. Ook jezelf.

Brand, diefstal en schade aan je auto door storm wordt altijd vergoed

Niet waar

Als je een WA autoverzekering hebt, dan ben je alleen verzekerd voor schade die je een ander toebrengt. Schade aan je de eigen auto, wordt dan in geen enkel geval vergoed. Heb je een WA+ (beperkt casco) autoverzekering, dan is de schade aan je eigen auto in veel gevallen wel gedekt, behalve als de schade door je eigen schuld is veroorzaakt. Als je een All Risk autoverzekering hebt, wordt schade door eigen schuld ook gedekt, zonder aftrek van een eventueel eigen risico.

Als je eenmaal een goede verzekering hebt, hoef je er niet meer naar om te kijken

Niet waar

Het is natuurlijk makkelijk en verleidelijk als je een voordelige autoverzekering hebt afgesloten, om die gewoon jaar na jaar te blijven betalen. Maar je auto wordt ouder. Zo is een All Risk verzekering vooral gunstig als je een vrij nieuwe auto hebt (0 tot 6 jaar over het algemeen). Wordt je auto ouder, dan volstaat een WA+ vaak. Misschien hebben andere maatschappijen inmiddels voordeligere premies of betere voorwaarden, en is het de moeite waard om over te stappen.

Alle verzekeringen bij één maatschappij afsluiten is goedkoper

Niet waar

Het is makkelijk om alle verzekeringen bij één maatschappij onder te brengen en je ontvangt dan vaak ook nog een pakket- of relatiekorting. Maar over het algemeen ben je voordeliger uit als je per verzekering vergelijkt waar je het minste betaalt. Het geeft wel wat meer rompslomp en vraagt meer actie van jezelf.