je auto uitlenen

Je auto uitlenen, hoe zit het met de verzekering?

De meeste mensen doen er niet moeilijk over. Ze lenen hun auto makkelijk uit aan een familielid, gezinslid of kennis. Meestal gaat dat goed. In enkele gevallen loopt het minder leuk af. Bijvoorbeeld als iemand je auto beschadigt of betrokken raakt bij een ongeval. Want wie draait er dan op voor de schade en hoe zit het met de verzekering?

WA-verzekering van de eigenaar

Iedereen die kentekenhouder van een auto is, is ook verplicht om deze te verzekeren. Dat is op zijn minst een WA-verzekering. Deze dekt alleen de schade die je toebrengt aan de tegenpartij als je betrokken raakt bij een ongeluk en het is jouw schuld. Natuurlijk kan je ook voor een uitgebreidere dekking kiezen zodat ook de kosten bij diefstal, vernieling of schade aan je eigen auto vergoed worden. De premie zal dan hoger zijn. De prijs van een autoverzekering kan nogal verschillen. Het is daarom altijd een goed idee om een vergelijkend onderzoek te doen.

Wie betaalt de schade?

De schade aan een andere auto, die door jou of iemand die je auto leent is veroorzaakt, wordt dus betaald door jouw autoverzekering. Dat kan wel gevolgen hebben voor je premie. Die kan omhoog gaan als je schadevrije jaren had opgebouwd. Wel iets om over na te denken dus voor je je auto uitleent.


Wie betaalt de schade aan jouw auto?

Maar wie draait er op voor de schade aan jouw auto? Als het goed is zal degene die je auto geleend heeft aanbieden om de schade te betalen. Maar als die persoon niet wil of kan betalen, dan draai je als eigenaar toch maar mooi zelf voor de schade op.

Bijzondere verzekeringen

In bepaalde gevallen is het verstandig of nodig om een autoverzekering uit te breiden of aan te passen.

  • Als je bijvoorbeeld regelmatig je auto uitleent aan iemand in je gezin of aan een kennis, dan ben je verplicht om dat te melden bij de verzekeraar. In sommige gevallen kan de premie dan omhoog gaan.
  • Als je een auto importeert uit het buitenland dan kan je je auto alleen verzekeren als je al een kenteken hebt. Om een kenteken te krijgen moet je auto eerst gekeurd worden. Maar om naar het keuringsbureau te rijden moet je wel al verzekerd zijn. Lees op import-autos.nl hoe je dit precies moet regelen.
  • Als je je auto verhuurt, dan ben je verplicht dit te melden bij de verzekeraar.
  • Als je je auto deelt met iemand dan moet de verzekeringsmaatschappij dat weten.