Wanneer moet ik welke autoverzekering nemen?

Het hebben van een autoverzekering is natuurlijk verplicht in Nederland. Maar welke verzekering moet je nu eigenlijk afsluiten en hoe oud of hoe jong mag je auto eigenlijk zijn voor deze verzekering? Zeker wanneer je op vakantie gaat is het checken van je autoverzekering van groot belang. Zo kun je niet alleen stijlvol op vakantie, maar vooral veilig! Hier vind je alles wat je moet weten over autoverzekeringen in Nederland.

1. wa-verzekering

Het is in Nederland verplicht om in ieder geval wa verzekerd te zijn. Welke verzekering je uiteindelijk ook kiest, de wa verzekering is hier de basis van. De wa verzekering biedt je dan ook enkel en alleen de basisdekking. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen auto is daarentegen niet verzekerd. Deze verzekering sluit je veelal af als je een oude (vaak tweedehands) auto hebt, of wanneer je voor het eerst de weg op gaat met een eigen (oude) auto. De kans op schade is dan gewoon wat groter dan wanneer het gaat om een ervaren bestuurder. Wil je jezelf voor meer risico’s dekken? Dan kies je voor de wa plus verzekering.

2. de wa plus verzekering

Je kunt ook een wa plus verzekering overwegen. De wa plus verzekering heeft de wa verzekering als basis, maar biedt je net wat meer zekerheid. Zo is niet alleen de schade die jij aan anderen toebrengt verzekerd, maar ook de schade aan eigen auto. In hoeverre deze schade gedekt is, hangt af van de verzekering. In de meeste gevallen krijg je maar een x percentage van de schade vergoed. Toch is dit voor vele Nederlanders voldoende: het grootste deel van de schade aan eigen auto, en de volledige schade aan de andere auto, zijn verzekerd en worden vergoed. Maar ook schade door brand, ontploffing of bijvoorbeeld een botsing met dieren zit vaak in het pakket. Wil je jezelf ook verzekeren tegen ruitschade en andere mogelijke problemen? Dan kun je dit vaak doen met een aanvullend pakket.


3. de all-risk verzekering

Heb je een nieuwe auto gekocht of wil je gewoon helemaal zeker zijn van je zaak? Dan sluit je de all-risk verzekering af. Met de all risk verzekering ben je ook verzekerd in het geval van andere schade zoals bijvoorbeeld wanneer je van de weg raakt, of wanneer je onderdeel bent van een file botsing. De all risk verzekering wordt vaak alleen afgesloten voor nieuwe auto’s.