misverstanden verzekering auto

De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering (voor het hele gezin!)

“Het is slim om iedere schade door te geven aan je autoverzekeraar.” “Een allrisk verzekering is altijd de beste keuze voor een auto.” Hebben jullie tijdens het eten ook weleens discussies over je auto (en het verzekeren ervan)? Herkenbaar. Met dit blog vegen we alle misverstanden van tafel.

Misverstand 1: Het aantal schadevrije jaren is het aantal jaren dat ik geen schade hebt gereden

Rijd je al zeven jaar auto? En heb je al die jaren geen schade gereden? Dan heb je niet automatisch zeven schadevrije jaren. Want het aantal schadevrije jaren hangt af van hoeveel jaren je een autoverzekering op je eigen naam hebt staan. Dus als de auto op naam staat van je partner, heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd.

Misverstand 2: Ik kan het beste alle schades die ik heb, claimen bij mijn verzekeraar

Als je schade claimt bij je verzekeraar, dan kost je dat schadevrije jaren. Ook gaat je premie omhoog. Daarom is het verstandig om kleine schades aan je auto zelf te betalen. Het herstellen van een klein krasje bijvoorbeeld. Want bij een kleine schade is de premieverhoging aan het eind van de rit vaak hoger dan de kosten om de schade te herstellen. De verzekering is meer voor schades die zelf niet kunt betalen.

Misverstand 3: Een allrisk verzekering is voor elke auto de beste keuze

De volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. De meeste schades aan je eigen auto krijg je vergoed, ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Ook ben je verzekerd voor schade aan anderen.

Maar, bedenk wel of deze uitgebreide dekking bij de waarde van je auto past. Stel: je hebt een allrisk verzekering en je auto is gestolen of total loss. Dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde vergoed: hetgeen je auto op dat moment waard is. En dat is bij een oudere auto natuurlijk minder.

Goed om te weten: het is niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken om te weten welke autoverzekering bij je past. Ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto kan een reden zijn om te kiezen voor een ruimere verzekering.

Misverstand 4: Als ik een tweede auto koop, begin ik weer van vooraf aan met mijn schadevrije jaren

Heb je een tweede auto of motor gekocht? Dan begin je altijd met nul schadevrije jaren. Maar: bij sommige verzekeraars kun je terecht voor een tweede autoregeling. Hiermee krijg je met de opgebouwde schadevrije jaren op je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. Niet alle verzekeraars bieden die optie, vraag het na bij je verzekeraar.

Misverstand 5: Ik doe mijn zoon of dochter er een plezier mee als ik zijn of haar auto verzeker

Een autoverzekering op jouw naam afsluiten zodat je kind kan ‘meeliften’ op jouw schadevrije jaren? Dat is niet toegestaan. Degene die het meest in de auto rijdt, moet de autoverzekering namelijk op zijn of haar naam hebben staan. Dat is uiteindelijk ook voordeliger voor je zoon of dochter: dan kan hij of zij zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant
tweede hypotheek voor verbouwing
Tweede hypotheek voor verbouwing