schade

Momenten waarop je autoverzekering goedkoper wordt

Een autoverzekering is verplicht en is bedoeld om je te beschermen tegen kosten als gevolg van schade in de toekomst. Maar dat is nog geen reden om teveel te betalen. Er zijn verschillende momenten waarop het de moeite waard is om opnieuw te onderzoeken of het niet goedkoper kan.

1. Je hebt een andere auto gekocht

De waarde van je auto en het soort auto dat je koopt hebben invloed op de hoogte van de premie. Heb je een dure, zware of snelle auto dan zal de premie hoger zijn. Bij de aanschaf van een andere auto is het dus heel zinvol om goed te vergelijken waar je de auto het meest voordelig kan verzekeren.

2. Je bent weer een jaartje ouder geworden

Ook je leeftijd heeft invloed op de hoogte van de premie. Vooral jongeren onder de 24 jaar maken relatief veel ongelukken. De premie voor jonge mannen is daarom flink hoger. Ben je ouder dan 60, dan stijgt de premie ook weer.


3. Je hebt er schadevrije jaren bij

Als je schade aan je auto hebt, door jouw schuld en je claimt dit bij je verzekeraar dan krijg je een malus registratie. Er wordt dan 5 jaar van je tot dan toe aantal schadevrije jaren afgetrokken. Als je minder dan 5 jaar verzekerd bent en je maakt dan schade, dan kom je op een negatief aantal schadevrije jaren uit. Je premie zal daardoor stijgen.

Als je een paar jaar zonder schade rijdt en geen rijontzegging hebt gehad, dan stijg je op de bonus-malus ladder en word je beloond met een lagere premie. Ook private lease rijders kunnen schadevrije jaren opbouwen. Check daarom regelmatig of je bent gestegen op de bonus malus ladder

4. Je auto is minder waard geworden

Misschien heb je de verzekering afgesloten toen je een nieuwe auto kocht. Dan is het zinvol om na een paar jaar eens te gaan shoppen en wellicht kan je dan een goedkopere autoverzekering afsluiten. Een deel van de waarde van je auto is dan afgeschreven en je auto is minder waard geworden. Daar hoort een lagere premie bij.


4. Je bent verhuisd

In bepaalde gebieden en steden worden meer auto’s gestolen en in de randstand bijvoorbeeld komen ook meer ongelukken voor. Daar wordt de premie van je autoverzekering op aangepast. Verhuis je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Groningen, dan kan dat schelen op de premie van je autoverzekering.

5. Je rijdt minder kilometers

Bij het aanvragen van een autoverzekering moet je altijd opgeven hoeveel kilometers je naar schatting per jaar rijdt. Rij je veel, dan betaal je meer. Is er iets in je situatie veranderd waardoor je flink minder kilometers per jaar rijdt, ga dan eens wat autoverzekeringen vergelijken  en kijk of het voordeliger kan.