sparen en lenen tegelijk

Lenen en sparen tegelijk

lenen en sparen tegelijk

Wie heeft er geen lening? De meeste mensen met een eigen huis hebben daarvoor geleend. Hun huis is gefinancierd met een hypotheek.

Daarnaast zijn er ook nog vaak één of meerdere leningen afgesloten voor de aankoop van een auto, caravan of ander doel.

Lenen is populair

Ondanks de financiële crisis, zijn leningen nog steeds populair. Dagelijks laten televisiereclames zien hoe makkelijk het is om een lening af te sluiten en hoe blij de mensen daarvan worden.Naast al die leningen vinden veel Nederlanders het toch ook nodig om te sparen. Sparen voor onverwachte uitgaven of voor een speciaal doel. En als je kunt sparen of een tegoed op een spaarrekening hebt, wil dat zeggen dat je toch wat geld over hebt. Is het dan wel verstandig om te sparen als je nog leningen open hebt staan? Meestal niet.

Rente voor lenen is hoger dan vergoeding voor sparen

Tenzij je op een heel gunstig moment je hypotheek tegen een lage rente hebt afgesloten, ligt de rente op een hypotheek of consumptief krediet in bijna alle gevallen hoger dan de rentevergoeding voor sparen. Dat is ook logisch. Banken moeten spaargelden aantrekken tegen een bepaalde rente om diezelfde gelden vervolgens weer tegen een hogere leenrente uit te lenen aan het publiek.

Sparen en lenen: zinloos

Als je dan toch ruimte overhebt in je budget om wat geld opzij te leggen, dan kan het in de veel gevallen verstandiger zijn om dat geld te gebruiken voor het versneld aflossen van een lening.

De meeste hypotheken kennen een jaarlijkse boetevrije aflossingsmogelijkheid van 10% van de hoofdsom. De meeste leningen – zeker de doorlopende kredieten – kunnen ook boetevrij afgelost worden. Netto levert dat het grootste voordeel op.

Bij het afsluiten van een nieuwe lening is het dus verstandig om ook te kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden voor versneld aflossen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *