Dit zijn de voor- en nadelen van een zakelijke lease

Heb je een nieuwe bedrijfsauto of bedrijfsmachine nodig? Je kunt zo’n bedrijfsmiddel kopen, maar je kunt ook voor zakelijke lease kiezen. Zakelijke lease brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Verdiep je hier goed in, voordat je de knoop doorhakt.

Voordelen van zakelijke lease

Relatief veel bedrijven/ondernemers kiezen voor zakelijke lease. Dat heeft puur met de volgende voordelen te maken:

  • Je houdt werkkapitaal in je bedrijf. Voor een gemiddelde bedrijfsauto betaal je al snel € 25.000 à € 30.000 Indien je voor zakelijke lease kiest, hoef je dit bedrag niet zelf uit te geven. In plaats daarvan hou je dit geld als werkkapitaal in je bedrijf. Je kunt hiermee bijvoorbeeld investeringen doen of nieuwe voorraad inkopen.
  • Alle kosten zijn aftrekbaar. Alle kosten die je voor bijvoorbeeld een zakelijke leaseauto maakt, zijn aftrekbaar. Dit houdt onder meer in dat de fiscale winst lager uitvalt. Ook houdt dit in dat de btw teruggevorderd kan worden, mocht je bedrijf btw-plichtig zijn.
  • Je kunt de kosten perfect budgetteren. Bij zakelijke lease, bijvoorbeeld van een auto, weet je precies wat de kosten per maand zijn. De enige variabele hierbij is de kosten voor de brandstof. Alle overige kosten zijn in het leasebedrag opgenomen. Je weet hierdoor exact wat je per maand aan het bedrijfsmiddel kwijt bent. Dit stelt je in staat om de kosten perfect te budgetteren.
  • Je loopt weinig risico. Gaat onverhoopt je bedrijfsmiddel kapot? Als je het bedrijfsmiddel gekocht hebt, moet je zelf de reparatie betalen. Indien je voor zakelijke lease gekozen hebt, vallen de kosten voor de reparatie binnen het leasecontract. Dit houdt in dat je hier zelf geen kosten aan kwijt bent.
  • Je bent economisch eigenaar. Bij zakelijke lease ben je economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Vanaf het moment dat het leasecontract ingaat, is het bedrijfsmiddel van jou.

Nadelen van zakelijke lease

Doe je er altijd verstandig aan om voor een zakelijke lease te kiezen? Dat hangt vooral van je bedrijf, je situatie en je wensen af. Je hebt bij zakelijke lease namelijk ook met nadelen te maken:


  • Je bent aan leasevoorwaarden gebonden. Bij zakelijke lease ben je altijd aan specifieke voorwaarden gebonden. Zo mag je mogelijk bij een zakelijke leaseauto een maximaal aantal kilometers per jaar rijden. De exacte leasevoorwaarden zijn verschillend per leasemogelijkheid. Je kunt namelijk voor financial- of operational lease kiezen. Bij financiële lease word je economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en ben je verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties, terwijl bij operationele lease de leasemaatschappij eigenaar blijft en vaak ook de kosten voor onderhoud en reparaties op zich neemt.
  • Je hebt met doorlopende/vaste kosten te maken. Ook als het onverhoopt minder met je onderneming gaat, heb je bij zakelijke lease met vaste kosten te maken. Deze kosten lopen elke maand door en kunnen hiermee voor een ongezonde cashflow zorgen.

Het advies is ook om je goed in zakelijke lease te verdiepen. Zo kun je tussen financial lease en operational lease kiezen en tussen veel aanbieders. Het is overigens mogelijk om zakelijke lease voor veel bedrijfsmiddelen in te zetten. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een bedrijfsauto of machines. Maak in ieder geval de juiste afweging voor jezelf aan de hand van deze voor- en nadelen.