huis kopen in portugal

Een huis in de Algarve klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een hoop valkuilen op de weg naar een tweede woning. Een huis kopen in Portugal is niet triviaal.

Een aantal zaken en financiële aspecten rondom de aankoop van een woning zijn in Portugal anders geregeld dan in Nederland. Daarom zetten we wat tips op een rijtje, voor het kopen van een tweede huis in Portugal.

Een huis kopen in Portugal, tips

  • Of het nu de prachtige kustlijnen zijn, de eilanden, of Santa Maria de Belém die je naar Lissabon trekt, Portugal heeft heel wat moois te bieden. Maar het leven is zoals in veel zuidelijke landen wat minder gepland als in Nederland en ook de aankoop van een woning blijft daarom spannend.
  • De rol van de notaris is in Portugal kleiner dan die van een notaris in Nederland. Om na te controleren of de verkoper ook daadwerkelijk de wettige eigenaar is, of er schulden op het pand of perceel rusten, kun je het beste een advocaat ter plaatse inschakelen (een ‘advogado’) om je te begeleiden bij de aankoop.
  • Als je grond koopt met een bouwvallig huis dat je wilt restaureren, pas dan op. Controleer eerst eens wat de reden eigenlijk is dat het huis nooit opgeknapt is. Kijk maar of de grond in de tussentijd geen andere bestemming heeft gekregen, bijv. als landbouwgrond.
  • Zeker met de klimaatsveranderingen en het droger worden van delen van Spanje en Portugal moet je opletten als je een zwembad wilt bouwen in een droge streek. Het is niet eenvoudig om hier toestemming voor te krijgen.
  • Wat een advocaat voor je kan doen (en wat je anders in ieder geval zelf moet doen) is bij het ‘caderneta predial’ een soort kadastraal uittreksel van de woning opvragen.
  • Let goed op als je in Portugal een stuk grond koopt om zelf een huis te bouwen, want er zijn heel wat gebieden waar absoluut niet gebouwd mag worden, zeker in de buurt van de kust. Om zekerheid te krijgen waar je wel of niet mag bouwen kun je bij de gemeente een ‘viabilidade de contruçao’ aanvragen. Dit document geeft je (vergelijkbaar met een Nederlandse bouwvergunning) het recht om gedurende één jaar het gebied als bouwgrond te gebruiken.
  • Let erop dat je huis een bewoonbaarheidsverklaring ofwel “licença de habitabilidade” heeft. De bewoonbaarheidsverklaring is een garantie dat het huis een vergunning heeft om bewoond te mogen worden. Als het huis na 1951 is gebouwd, dan moet de verkoper zo’n verklaring kunnen overhandigen. Als de verkopende partij geen bewoonbaarheidsverklaring voorlegt omdat het huis gebouwd is vóór 1951, zorg dan wel dat hij met bewijzen komt dat de woning daadwerkelijk voor die datum gebouwd is!

Lees ook het algemeen advies voor het kopen en financieren van een tweede huis in het buitenland.

informatie over een tweede hypotheek

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.