huis kopen in italië

Een huis kopen in Italië, tips

Een huis in Toscane klinkt als de romantische titel van een mooi boek, maar er zijn een hoop minder romantische aspecten aan het kopen van zo’n tweede huis. Een huis kopen in Italië is niet eenvoudig.

Een aantal zaken en financiële aspecten rondom de aankoop van een woning zijn in Italië anders geregeld dan in Nederland. Daarom zetten we wat tips op een rijtje, voor het kopen van een tweede huis in Italië.

Opletten

Hou je ook van La dolce vita, de warme zon, de strakblauwe luchten, dieprode Italiaanse wijnen, ritselende olijfbladeren en langgerekte cipressen? Wellicht is dan een woning in Toscane, Campania of misschien zelfs Sardinië iets voor jou.


Alleen wat betreft het aankopen van vastgoed blijft Italië toch wel één grote valkuil. Laat het glaasje rode wijn dus nog maar even staan, als je in Italië een huis gaat kopen…

Een huis kopen in Italië, tips

  • Zorg dat het wel een legaal huis is dat je koopt, want Italië staat bekend als kampioen van de illegaal gebouwde huizen. Er worden op het Italiaanse schiereiland zonder meer illegaal huizen gebouwd zonder bouwvergunning. Dat betekent dat je je, nog véél meer dan in andere landen, moeten laten bijstaan bij de aankoop van een woning.
  • Voor een beoordeling van de woning kun je een ‘architetto’ inschakelen (architect) of ‘ingegnere’ (ingenieur). Ook een ‘geometra’ kun je inschakelen om als een soort erkend deskundige een aantal dingen na te kijken.
  • Wees op je hoede voor spookfirma’s, die er met je geld vandoor gaan. Of aannemers die plotseling na het ontvangen van een flink voorschot, failliet gaan. Ook als je een woning wilt bouwen of een appartement in een complex wilt betrekken, moet je voorzichtig zijn. In Italië is het meer dan in andere landen goed om een vertrouwenspersoon ter plaatse te hebben, om oplichting te voorkomen.
  • Je betaalt ook aan de Italiaanse staat een hoop geld als je een woning koopt. Je betaalt ten minste 10% registratiekosten maar dit percentage kan afhankelijk van de prijs van het huis oplopen tot 19%.
  • De vergoeding die de notaris krijgt voor zijn diensten zal rond de 3% liggen.
  • Vraag aan de notaris – voor definitieve ondertekening van de koopakte – een overzicht van alle bijkomende kosten, om verrassingen te voorkomen.
  • Er wordt in Italië – meer dan in Nederland – aandacht besteed aan het doen van een bod. Eem bod wordt altijd schriftelijk gedaan en er wordt meestal ook direct een voorschot van 10% betaald (net als bij het tijdelijk koopcontract in Nederland). Als de verkoop uiteindelijk niet plaatsvindt, dan betaalt men het voorschot terug.
  • Een bod wordt heel gedetailleerd gemaakt in Italië. Stel het bod dus met veel aandacht op; het is de bedoeling dat er een hoop gegevens in worden opgenomen, bijv. dat er is afgesproken dat bepaalde goederen worden overgenomen, etc.
  • Als het bod geaccepteerd wordt, dan wordt er een overeenkomst opgesteld. Ook hierbij wordt er weer een voorschot betaald, die wel kan oplopen tot bijv. 30% van de totale koopsom.
  • Na het ondertekenen van deze overeenkomst hebben beide partijen, op straffe van het betalen van een schadevergoeding, nog de mogelijkheid om van de definitieve koop af te zien.
  • Een maand of 2 later, zal bij de notaris dan de definitieve koopakte ondertekend worden. Als je geen Italiaans spreekt dan moet hierbij een officieel erkende tolk-vertaler aanwezig zijn, tenzij je een volmacht geeft aan de makelaar of advocaat die je vertegenwoordig bij de koop.
  • Op het platteland moet je rekening houden met servitù di passagio, ofwel erfdienstbaarheden. Anders kun je de pech hebben dat een boer op zondagochtend als je aan de verse jus d’ orange zit, rakelings langs je terras scheert op zijn trekker.

Lees ook het algemeen advies voor het kopen en financieren van een huis in het buitenland.

Wie meer wilt weten over de fiscale aspecten van ondernemen, of wie persoonlijk advies wenst, kan terecht bij De Hoon & PartnersEen jong kantoor dat persoonlijke dienstverlening hoog in het vaandel draagt. Helderheid staat centraal: helderheid in de adviezen en in de tarieven. Het kantoor is gesticht door Iven De Hoon, met meer dan 15 jaar ervaring heeft opgebouwd in fiscale en juridische dienstverlening.