De laatste uitvaarttrends

Je uitvaart of begrafenis, je denkt er liever niet te lang over na. Maar de dood komt vaak onverwacht en dat is het voor je familie en/of nabestaanden wel makkelijker als je je eventuele wensen hierover tijdig kenbaar hebt gemaakt.Om je wensen te formuleren is het goed om te weten wat er mogelijk is. Alles is aan mode en trends onderhevig, zelfs uitvaarten. En er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij.

Aan iedere soort uitvaart hangt een prijskaartje. Veel mensen sluiten daarom een uitvaartverzekering af. Via deze website kan je zien wat dat kost en kan je de prijzen van verschillende verzekeringsmaatschappijen vergelijken.

Begraven of cremeren?

Vroeger was er weinig te kiezen en werd je gewoon begraven. Pas sinds 1914 is cremeren ook mogelijk in Nederland. Cremeren wordt vooral gedaan in Noord-Europese landen. In Nederland kiest op dit moment meer dan 60% voor een crematie (CBS).


Oplossen in chemische vloeistof

De aandacht voor het milieu neemt toe en daarmee ook de belangstelling voor duurzame uitvaarten. De nieuwste mogelijkheid, je lichaam op te laten lossen in chemische vloeistof lijkt vanaf 2021 mogelijk te worden. De wet moet hiervoor nog veranderd worden. Je lichaam op laten lossen in kaliumhydroxide is duurzamer dan begraven of cremeren.

Natuurgraf

Veel mensen die begraven willen worden, hebben de voorkeur voor een rustige, groene plek in een bos of andere plek in de vrije natuur. Vandaar dat er verschillende natuurbegraafplaatsen zijn. Het is op sommige plekken zelfs mogelijk om daarvoor een eeuwig graf te kiezen.

Aandacht voor het materiaal van de kist

De meeste kisten zijn van hout. De ene houtsoort is daarbij duurder dan de andere. Wie zich laat cremeren kan ook voor een kist van spaanplaat of MDF kiezen. Dat is goedkoper en bij verbranding komen er minder schadelijke stoffen vrij.


Een trend is ook om een kist naar eigen inzicht en smaak te beschilderen of te bekleden. De kist kan ook gespoten worden of bekleed worden met folie om het zo persoonlijk mogelijk te maken.

Vrij nieuw is de ‘Living Cocoon’. Het materiaal van deze milieuvriendelijke kist is mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Dit materiaal is heel sterk en ontbindt in de grond tussen de 30 en 45 dagen. Een houten kist doet daar ruim 10 jaar over.

Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Wie helemaal geen uitvaart wil, kan zijn lichaam nog altijd ter beschikking stellen aan de wetenschap. Je lichaam komt dan vroeg of laat op de snijtafel terecht. Je moet hiervoor zelf toestemming geven aan het anatomisch Instituut in de vorm van een handgeschreven codicil.