Uitvaartzorg in tijden van rouw

Als er iemand uit je naaste omgeving overlijdt, dan ben je in de eerste plaats in de rouw. Het regelen van een uitvaart is dan wel het laatste waar je hoofd naar staat. Om die reden zijn er uitvaartondernemingen die jou de uitvaartzorg zoveel mogelijk uit handen kunnen nemen. Je krijgt dan te maken met mensen die gespecialiseerd zijn op dit gebied en die je helpen om een passend afscheid te organiseren. Natuurlijk blijven er altijd zaken waar je toch zelf even over na moet denken.

Kiezen van een uitvaartorganisatie

Er zijn veel verschillende uitvaartorganisaties. Sommige hebben meerdere vestigingen in verschillende steden of bepaalde provincies. Je krijgt dan bij Uitvaartcentrum Amsterdam dezelfde diensten als bij Uitvaartcentrum Utrecht aangeboden. Je kiest meestal voor een uitvaartorganisatie in de buurt van de plaats waar iemand begraven of gecremeerd wordt. Om een keuze te maken, zou je aan kennissen of familie kunnen vragen of ze goede ervaringen hebben met een bepaalde organisatie.

Alles of bepaalde taken uit handen geven

Een uitvaartonderneming kan je veel taken handen nemen. Ze kunnen niet alleen de de praktische en administratieve kant van de uitvaart regelen, maar, als je wilt, ook het drukwerk, de bloemen, het vervoer, beeld en geluid tijdens de uitvaartdienst en een condoleanceregister. Je kan het krijgen zoals je wilt, maar hoe meer je uitbesteedt en hoe meer diensten je afneemt, hoe hoger de prijs.


Bepaal het budget

Het is een goed idee om van te voren te bepalen hoeveel geld je wilt en kan uitgeven aan een uitvaart. Dan weet je waar je aan toe bent en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Sommige mensen hebben een uitvaartverzekering. Deze wordt of in geld of in een pakket van diensten uitgekeerd. Het is belangrijk om tijdig te kijken of iemand verzekerd is en wat voor soort verzekering het is.

Persoonlijke wensen

In deze tijd wordt bij een uitvaart veel rekening gehouden met de persoonlijke wensen van de overledene of de familie. Zo kan gekozen worden voor klassieke uitvaartdienst in een daarvoor bestemde zaal. Maar er kan ook gekozen worden voor een meer moderne uitvaart die op een locatie wordt gehouden die een speciale betekenis heeft zoals in een bos, bij het water of in een speciale horeca gelegenheid.

Gebruik maken van technologie

We leven in digitaal tijdperk en dat heeft verschillende voordelen. Foto’s, video’s en afbeeldingen en muziek kunnen gemakkelijk getoond worden bij een uitvaartdienst. En dat niet alleen, voor mensen die niet fysiek bij de uitvaart aanwezig willen of kunnen zijn, kan je gebruik maken van een livestream zodat ze op afstand de dienst toch in hun eigen omgeving kunnen volgen.


Uitvaart met het milieu in gedachten

Het milieu houdt mensen bezig. Er zijn uitvaartorganisaties die een speciale groene of duurzame uitvaart verzorgen. Rouwkaarten zijn dan bijvoorbeeld alleen digitaal te zien. Verder wordt bij het vervoer, materiaal voor de kist en de manier van begraven zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu.

Rekening houden met culturele achtergrond of religie

Veel uitvaartorganisaties hebben speciale type uitvaarten voor mensen met een bepaalde culturele of religieuze achtergrond. Er wordt dan zoveel mogelijk rekening gehouden met culturele of religieuze rituelen.