Krijg je van hardlopen een goed figuur?

Mijn columns over fitness en gezondheid liggen niet zo gevoelig als columns over politiek of geloof maar zelfs ik merk wel eens dat ik met mijn mening mensen tegen het verkeerde been aan kan schoppen.

Vandaag zou ik wel eens tegen veel benen aan kunnen schoppen, so be it.

Marathonlopers goed figuur?

Als ik naar een marathon kijk, valt het me op dat bijna geen enkele deelnemer een goed figuur heeft. Ik dacht nog dat het misschien een kwestie van persoonlijke smaak was, tot ik met een vooraanstaande fitness expert uit Amerika sprak die precies hetzelfde zei en dit ook kon beargumenteren.

Goed voor hart en bloedvaten

Lange afstanden lopen is goed voor je hart en bloedvaten, je verbrandt er veel calorieën mee en je bouwt er een goede conditie mee op, maar je figuur wordt er niet beter op. Omdat naast vet ook spierweefsel wordt aangesproken zien veel lopers en loopsters er uitgemergeld uit.

marathon lopen

Pannenkoeken en theezakjes

Het voortdurende bonken op het asfalt zorgt er ook nog eens voor dat de zwaartekracht zich kan uitleven waardoor de billen zo plat als een pannenkoek en uitgezakt als een theezakje komen te hangen. De borsten slinken en krijgen vaak datzelfde theezakjes model.

Zwaar voor gewrichten

Knieën, heupen en andere gewrichten krijgen het zwaar te verduren. Heb je al klachten dan kan je bijvoorbeeld terecht bij osteopathie den haag.

De deskundige legde uit dat het voor je figuur veel beter is kortere afstanden te lopen. Vergelijk een sprinter met een marathonloper en je snapt al dat er een kern van waarheid in moet zitten. Korter maar harder lopen bespaart spierweefsel.

Bos of strand

Daarnaast is het beter van het asfalt weg te blijven. Bos of strand is een betere keuze. Je spreekt veel meer spieren aan omdat je met hindernissen en oneffenheden te maken hebt waardoor het lichaam stabiliserend moet werken, en het lijkt mij nog leuker ook.

Afwisseling

Maar om al die lange afstandslopers nu niet helemaal tegen me in het harnas te jagen, zeg ik erbij dat het niet hopeloos is. Veel triatleten bewijzen dat. Door meer afwisseling in de training te brengen, bijvoorbeeld door ook te zwemmen of met gewichten te trainen, en door extra veel aandacht aan de voeding te besteden, kun je de spiermassa en daarmee de lichaamsrondingen beter vasthouden.

Aanpassingen

Hardlopen schijnt erg verslavend te werken en net als elke verslaving kan dat negatieve gevolgen hebben. Als je conditie steeds beter wordt, maar je er ondertussen uit gaat zien als een ondervoede krijgsgevangene, wordt het misschien tijd wat aanpassingen door te voeren.

© Harry de Jonge

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *