MAAKT FRUIT DIK?
Veel mensen die af willen vallen mijden fruit en vruchtensappen,
omdat dit dikmakers zouden zijn. Fruit bevat gemiddeld genomen
inderdaad meer calorieën dan bijvoorbeeld groente, maar
nog altijd veel minder dan vlees of andere producten met vet
erin of producten met toegevoegde suikers.
Calorieën
Een appeltje bevat
56 calorieën, een sinaasappel 46, een banaan 125 en topper
is volgens mij een avocado met 198 calorieën.
lees ook: fruit met de meeste en minste calorieen

Fruitsuikers
Qua calorieën
zul je van één of twee stuks fruit per dag dus
niet snel dikker worden. Met vruchtensappen moet je meer oppassen,
omdat die erg makkelijk wegdrinken en als je een half litertje
sinaasappelsap opdrinkt heb je 225 calorieën binnen (nog
niet schrikbarend). De slechte reputatie van fruit heeft dan
ook een andere oorzaak. De suikers in fruit zijn enkelvoudig,
net als gewone suiker of jam dus. In fruit komen er twee soorten
voor, glucose en fructose. Fructose is wat geniepig, deze vorm
van suikers wordt namelijk eerder als vet opgeslagen dan andere
suikers.
Verschil per fruitsoort
Je hebt fruitsoorten waar fructose de overhand heeft,
zoals peer, appel, druiven of aardbeien. Bij andere soorten
is het meer gelijk verdeeld, zoals sinaasappel, banaan of nectarine
en bij bijvoorbeeld kersen of kiwi heeft glucose de overhand.
Fructose moet eerst de lever passeren voor het kan worden omgezet
in glycogeen, koolhydraten zoals ze worden opgeslagen in de
spieren en lever.
Wanneer eet je fruit?
Het probleem van fruit is dat wanneer de reserves glycogeen
in de lever gevuld zijn, de fructose wordt omgezet en opgeslagen
als vet. Daarom maakt het verschil wanneer je fruit eet. Als
je net wakker wordt, zijn de glycogeenvoorraden in je lever
meestal laag, dus is het verstandig je fruit bij het ontbijt
te pakken als je op je gewicht wilt letten. Voor sporters is
vlak voor of na de training ook een geschikt moment.
Veel vezels
Voordeel van fruit is dat er veel vezels inzitten, daardoor
verteerd het langzaam en stijgen de insulinespiegels niet zo
als bij andere simpele suikers. Fruit bevat natuurlijk erg
veel vitamines en mineralen en daarnaast fytochemicaliën,
voedingsstoffen waarvan de wetenschap steeds meer positieve
eigenschappen voor de gezondheid ontdekt en die bijvoorbeeld
gezien worden als belangrijk middel tegen veroudering, maar
ook tegen vele vormen van kanker.
Word je dik van fruit?
Het is dus zeer onverstandig geen fruit te
eten uit angst daar dik van te worden. Denk je nu echt dat
iemand die veel te vet is, dat is geworden omdat hij of zij
te veel fruit eet? Dat bedoel ik.
© Harry
de Jonge
|