collega

Verliefd op je collega. En dan?

Ja, het kan natuurlijk gebeuren dat je verliefd wordt op een collega. En hoewel zo’n verliefdheid je werk tijdelijk een stuk leuker en spannender kan maken, brengt het ook onvermijdelijk problemen met zich mee.

Positief en negatief

Je werk is niet alleen een plek om je geld te verdienen, het is ook een plek waar je mensen ontmoet. Er kunnen vriendschappen ontstaan en er kan ook best wel eens iemand tussen zitten waar je als een blok voor valt. Niks mis mee zou je denken. En hoewel zo’n liefdesrelatie op het werk best een happy end kan hebben, levert het in de praktijk vaak problemen op waarbij uiteindelijk tenminste één van beiden op zoek gaat naar een andere baan. Al dan niet gedwongen. Veel hangt af van de omstandigheden.

Voordat het begint

Vraagt een collega je mee uit? Brengen jullie steeds meer tijd samen door? Worden de gesprekken steeds persoonlijker? Allemaal tekenen dat jullie relatie zich ontwikkelt tot meer dan vriendschappelijk. Dat is dan gelijk het geschikte moment om eens goed na te denken voor je een volgende stap neemt. Een optie zou zijn dat je besluit om andere baan te gaan zoeken en vervolgens de relatie een eerlijke kans te geven.

Zijn er regels?

Er kan sprake zijn van bedrijfsregels die een relatie op het werk verbieden. Soms staat er in de CAO dat bij het ontstaan van een liefdesrelatie op het werk tenminste één van de betrokken personen een andere baan moet zoeken of wordt overgeplaatst indien mogelijk. Dat klinkt misschien betuttelend, maar is ook best begrijpelijk. Een romance tussen twee collega’s kan de werksfeer behoorlijk beïnvloeden. Bazen en leidinggevenden houden niet van gedoe, ze willen gewoon dat het werk gedaan wordt. Je kan je indenken dat de aandacht van de verliefden meer naar elkaar uit gaat dan naar het werk. En collega’s houden meestal ook niet van getortel op de afdeling. En wat als de relatie niet toch niet zo ideaal blijkt als dat hij leek? Dan is de sfeer pas echt verpest.

Wordt het een serieuze relatie?

Denk je dat de kans bestaat dat het een serieuze relatie wordt, of is het meer een flirt die tijdelijk is? Als je echt denkt dat het de partner van je leven is, dan kan je dat belangrijker vinden dan hoe het verder gaat met je baan. Als je het idee hebt dat het tot niks kan leiden dan zet je wel erg veel op het spel misschien.

Is het je baas?

Als je verliefd bent op je baas, dan maakt dat de situatie nog ingewikkelder. Relaties op het werk geven al problemen, maar relaties met een ondergeschikte worden vaker afkeurend bekeken. Ben je 100% zeker dat het de liefde van je leven is, ga er dan voor. In alle andere gevallen kun je er op rekenen dat het moeilijkheden gaat opleveren. En meestal heeft dit negatieve gevolgen voor de baan van de ondergeschikte.

Single

Word je verliefd op een collega en jullie zijn allebei single dan is het allemaal nog te overzien. Maar als twee collega’s verliefd worden waarvan er één of allebei al een relatie hebben, dan maakt dat de zaak extra ingewikkeld en krijgt het eerder een negatief tintje. De kans op geroddel is dan heel groot en het zal je reputatie over het algemeen geen goed doen.

Ruzie op het werk

Mochten de punten hierboven allemaal niet van toepassing zijn, en lijkt iedereen inclusief jullie zelf blij met jullie relatie? Dan zijn er nog wat andere dingen waar je op zou kunnen letten:

  • Flirt zo min mogelijk op het werk, laat intieme gebaren en openlijke affectie achterwege.
  • Raak elkaar niet aan tijdens werkuren.
  • Zorg dat je ruzies en onenigheden niet meeneemt naar je werk.

Bezin voor je eraan begint

Ook al ben je nog zo verliefd, op een gegeven moment zul je je toch moeten realiseren wat de consequenties zijn. Als je baan je lief is, bedenk je dan goed of het je dat allemaal waard is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.