midlife crisis

Hoe ga je om met zijn midlife crisis?

Als je partner door een midlife crisis gaat, dan is dat niet alleen een moeilijke periode voor hem, je zal je zelf ook wel eens afvragen hoe jij daar het beste mee om kan gaan.

Niet alleen zijn crisis

Niet elke man krijgt last van een midlife crisis. En bij mannen die wel gegrepen worden door de crisis zal de heftigheid variëren. Maar over het algemeen kenmerkt een midlife crisis zich door ontevredenheid en de drang naar verandering op elk mogelijk gebied: relatie, werk, hobby en uiterlijk. Men kiest er liever voor bestaande problemen te laten liggen, de boel te ontvluchten en opnieuw of aan iets nieuws te beginnen. Dat de partner en eventuele kinderen hier ook onder kunnen lijden is daarbij onvermijdelijk. Hoe ga je daar als partner mee om?

bekijk hier de kenmerken van een midlife crisis

Hoe ga je er mee om?

Het is niet jouw schuld

Het is goed om je te bedenken dat deze gevoelens bij een man voortkomen uit angst, depressie en onzekerheid. Bedenk je dat het niet tegen jou is gericht en ook niet jouw schuld is. Al kan een man je veel verwijten maken, je bent niet de oorzaak van zijn ongelukkigheid.

Jij kan zijn gevoelens niet veranderen

De gevoelens die je man op dat moment heeft, daar kan jij weinig aan veranderen. Hij moet er door heen. Je kunt gaan mopperen, eisen stellen en klagen maar dat heeft geen zin en zal eerder tegen je werken. Probeer het niet te persoonlijk op te nemen. Het is niet tegen jou gericht, al lijkt het soms of je niks meer goed kan doen. Proberen om er telkens over te praten, ruzie te maken en zijn gedrag analyseren zal je ook niet verder helpen.

Neem afstand en ga voor jezelf

Het klinkt natuurlijk makkelijker dan het is, maar probeer om hem zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan. Binnen alle redelijkheid natuurlijk. Je kan natuurlijk wel je grenzen stellen. Je hoeft het niet te tolereren. Bijvoorbeeld als hij jullie geld wil besteden aan zijn bevliegingen of dat hij zijn nieuwe ‘vriendinnen’ naar jouw huis laat bellen en helemaal niet dat hij ze bij je thuis uitnodigt. Ook als hij plotseling het huis en de hele boel wil verkopen om te gaan emigreren, hoef je daar niet in mee te gaan. Maar als hij veel tijd op de golfbaan wil doorbrengen, een speciaal dieet wil volgen, zijn haar wil verven of overdreven vaak naar de sportschool wil gaan, probeer er dan geen punt van te maken. Hoe belachelijk je het ook vindt. Doe intussen zo veel mogelijk leuke dingen voor jezelf en je kinderen.

Positieve houding

Probeer positief te blijven voor jezelf. Natuurlijk ben je boos en vind je terecht dat je onredelijk wordt behandeld. Doe zo vriendelijk mogelijk. Met vriendelijkheid kom je verder dan met hatelijk gedrag. En, hoe lelijker je tegen hem doet hoe meer hij zich gerechtvaardigd voelt om weg te vluchten van jou en jullie relatie. Bedenk dat het een tijdelijke situatie is. Zekerheden over de afloop heb je natuurlijk niet en mocht het toch fout gaan tussen jullie dan heb jij er in ieder geval alles aan gedaan.

Hoe lang gaat het duren?

Een midlife crisis kan maanden tot jaren duren. De duur verschilt per man en is afhankelijk van de hevigheid van de crisis. Als men eenmaal accepteert dat men ouder wordt en in een andere fase van het leven komt, dan is het ergste meestal voorbij.

Kennis kan helpen

Het herkennen en erkennen van de midlife crisis en de kenmerken die erbij horen kunnen een man helpen zijn eigen gevoelens te begrijpen.

Professionele hulp

Als je hem zo ver kunt krijgen alleen of met jou samen van gedachten te wisselen met een psycholoog, dan kan dat ook helpen. Hoewel de kans groot is dat hij vindt dat er niks met hem aan de hand is, maar dat alleen zijn omgeving niet deugt. Een psycholoog kan hem een spiegel voorhouden en hij zal eerder naar hem/haar luisteren dan naar jou.

Hopelijk is het geen mooie jonge psychologe, anders wordt hij daar ook nog verliefd op. ;-).

 1. Ik had er zelf ook last van, maar bij mij kwam het vooral door de problemen op mijn werk. Ik merkte dat ik de bankwereld helemaal zat was en spijt had dat ik niet mijn jeugddroom, werken in de zorg, had nagejaagd. Hierbij kwamen dan nog problemen van de relatie, maar de hoofdoorzaak lag bij het werk. Ik kwam hier achter toen ik met een coach in gesprek ging vanwege mijn woedeaanvallen, waar ik vroeger zelden last van had. Deze coach heeft mij leren omgaan met de symptonen en daarmee mijn relatie gered! Ook de oorzaak (de baan bij een bank) hebben we weggehaald en hij heeft me geholpen de stap naar de zorg te durven zetten. Onder andere door mij sollicitatievaardigheden aan te leren en mij weer meer zelfvertrouwen te geven. Er is dus licht aan het einde van de tunnel! Als ik de problemen zo lees raad iedereen een coach van dit bedrijf aan: gortcoaching.nl . Je kan het misschien ook in een vroeg stadium van de midlife crisis aan je partner voorstellen! Ik hoop dat het nog werkt voor jullie, veel succes!

 2. Ook ik heb een man in een midlifecrisis. Al 3 jaar hoe. Ga je daar mee om in 2012 begon het ongenoegen in 2013zijn we samen naar Ibiza geweest voor het eerst in 10 naar zonder de kinderen in 2014 was het ineens weer mis niets deugde is toen 3maand de deur uit geweest kon ons toch niet missen en kwam weer merkte wel dat hij moeite heeft met liefde geven hij heeft een stuk emotionele ontwikkeling in zijn jeugd overgeslagen heb me altijd alles vaneen afstand bekeken geen ruzie gemaakt hij is ziek in zijn hoofd dat was de manier om vol te houden ook tegen de kinderen gezegd 2015 ging op en neer in 2016 gaf hij aantal. Jaren aan een ander te denken waar hij 16jaar geleden voor mijn tijd iets mee heeft gehad had het nooit uit moeten maken zij hij onlangs hebben ze elkaar weer ontmoet en komen et heftige gevoelens los hij is verliefd en hevig in de war weet niet wie hij is en wat hij moet hij is verandert toont naar mij zijn zeer kwetsbare kant weet ook alles wat er tussen hun is kan enorm waarderen hij waardeert enorm hoe ik met alles omga en hem de ruimte geef om zijn keuze te maken het is erg moeilijk als je weet dat zij er is en ze steeds kontact hebben hij ddnt niet alleen aan haar dan was ik wel weggegaan zegt hij dus ik ben blijkbaar ook nog in beeld hij kan bij mij uithuilen dat doet mij goed ook voor mij is het onzeker hoe dit eindigt ik sta aan de zijlijn doe mijn ding
  en wacht af maar wat is het zwaar

 3. Nou dat klinkt wel erg makkelijk zeg…. ga er maar in mee want je moet je maar bedenken dat het tijdelijk is staat er…het kan nog wel tien jaar duren!
  Mijn vent is ook vreemdgegaan en doet ontzettend lelijk tegen mij en mijn oudste… niets is goed en altijd maar met andere vrouwen bezig… geheimzinnige gedoe…lekker alleen weg zonder ons..ik heb het geprobeerd maar heb ook nog jongere kinderen rond huppelen hier.. er komt een tijd dat de partner van het ook niet meer trekt…hier heb ik niet voor gekozen. Ik weet niet eens meer wie hij is..en dan klinkt het ontzettend egoïstisch zeker van mij maar jeetje er komt geen eind aan en ik vind dat ik wel meer waard ben dan dit..zeker gezien mijn eigen verleden. Erover praten gaat ook niet en hulp zoeken wilt meneer niet..tja dan houdt het toch een keer op…ik hoef toch niet alles te pikken zeg…kom nou…

  1. Nou inderdaad.. de meeste websites gaan wel heel erg met de man mee; de vrouw moet er maar in meegaan en alles leuk vinden en maar gewoon accepteren..? Je hele eigenwaarde keldert en je wereld stort in maar hé, hij is zo zielig en het is maar tijdelijk. Woest kan ik hierom worden..

 4. Ben het eens met Sas. Ik vind dat de medische sector te weinig werkt rond dit thema. Sterk verminderde testosteron??? Bij mij deed mijn man ook stiekem op zijn Iphone, trok hij zich terug, vernederde hij mij, ik was niet goed genoeg. Ook mijn zoon probeerde hem te benaderen om te praten, niets. Hij is verliefd geworden op een collega, was dit al langer bezig? Een half jaar voordien was hij veranderd van job, hij leverde vroeger goederen waar hij nu werkt. Was hij toen al verliefd op haar. Is het wel een MLC. Zijn haren zijn nu kort, rijd in een cabrio, woont bij zijn vriendin die nog een jong kind heeft en 2 grote kinderen uit een ander relatie. De vriendin is ook niet een jonge meid, ze heeft al verschillende relaties achter de rug. Hij kan goed praten met haar? Heeft al veel geld uitgegeven, gelukkig heb ik op tijd de bankzaken in orde gemaakt, zodat hij mijn geld er niet door jaagt. We zitten nu in een scheiding. We zijn eventjes bij een therapeut geweest, die sprak over het lege-nest-syndroom. Hij ziet er oud en ongelukkig uit. Ik wilde met hem oud worden, had ook nog veel op mijn verlanglijstje staan, wilde ook uit de dagelijkse sleur (maar dat is nu eenmaal zo in het leven), je moet van je eigen leven een positieve spanning maken. De laatste keer dat ik hem zag vroeg ik of hij gelukkig was, ja zei hij. Ik vroeg of hij met met mij ongelukkig was, nee zei hij mij, ik was met jou ook gelukkig. Allemaal ??? Ik heb ook niet meer doorgevraagd, heb al zoveel ‘steken’ gekregen en vernederd geweest. Je staat alleen met deze vragen of het een relatiecrisis of zijn MLC. Zijn familie kiest helemaal zijn kant, we zijn dit jaar 25 jaar getrouwd, zij is al uitgenodigd voor een feest na 3 maanden, toen hij toegaf om met haar verder te willen. Waarom zeggen zij tegen mijn zoon dat hij zijn hart moet volgen??? Was ik dan zo slecht???? Ik begrijp hen niet. Zijn moeder heeft het gezin ook verlaten toen hij 18 jaar was, de jongst was 14 jaar, zonder te praten. Dat heeft hem ook getekend, nu doet hij hetzelfde. Zijn zonen zitten ook met veel vragen en keuren het gedrag van hun vader af, toch blijft hij steun krijgen van familie en vrienden en wordt er door vrienden lachend gezegd ‘ik denk dat hij in zijn MLC zit’. Ze weten niet wat dat met je doet. Je gezin valt uiteen. Straks wordt ik 50, sta ik alleen. Emotioneel en financieel sta ik er slecht voor. Terug opnieuw beginnen. Ik zou willen dat deze nachtmerrie stopte.

 5. Hallo Kathleen,
  Inderdaad… ken het gevoel! ‘Ik zou willen dat deze nachtmerrie stopte’!!
  Sinds maart is het bij ons ook mis…. na 35 jaar, van de een op andere dag!
  Compleet met alle ernstige feiten! Vernedering langdurig, vreemdgaan, liegen..liegen .. liegen… en nu ‘woont hij op zichzelf’….
  Ik hou nog steeds van hem en heb hem dat ook gezegd, maar dat was niet zo’n goeie beslissing…. denk ik nu…
  We zullen ons los moeten maken en moeten leren om met onszelf te leven… ook de onzekerheid over de toekomst vind ik heel moeilijk!
  We zullen het allemaal uit onszelf moeten halen!
  In ieder geval wens ik jou ook heel veel sterkte en kracht!

 6. Ik herken het ook allemaal, alles wat ik erover lees. En overal staat dat je niks kunt doen dan jezelf redden en aan jezelf denken. Alleen is dat wel even moeilijk dan iedereen zegt. Zeker als je wel met hem oud wou worden en een leven verder met hem zag. Ik blijf hem ook zien als ziek en maar hopen dat hij echt in de crisis geraakt en er uit komt. Maar hij zegt zelf ook dat het goed gaat met hem en blijft maar in de vluchtfase draaien. Als ik terugkijk zijn we toch bijna 2 jaar daarmee bezig, want achteraf zie je ook al een aantal kenmerken die je toen misschien niet zo bekeek. Hij woont al 6 maand apart nu. Doet al wat hij wil, extreem sporten en sinds kort is er waarschijnlijk ook een “metgezel” in de picture, of was die er al… ? Ik wou alleen dat ik beter voor mezelf kon kiezen, want ik kan het nog steeds niet.

 7. Mensen die het niet zelf hebben meegemaakt weten niet wat een midlife crisis isxen wat voor verwoestende gevolgen dit voor je relatie heeft. Mee laveren met je man en hem z’n gang laten gaan? Ja, tot op zekere hoogte. Maar als je man de kolder in z’n kop heeft en plots wil scheiden, heb je weinig keus. Je leven staat op z’n kop, je toekomst is onzeker en alles wat je (al dan niet samen) hebt opgebouwd gaat kapot. Je spaarrekening wordt geplunderd door de advocaat en in veel gevallen moet je ook je huis uit. De achtergebleven partner heeft het nakijken en de mlc-er doet lekker waar hij/zij zin in heeft. En komt hier vaak nog mee weg ook, soms zelfs zonder alimentatie te betalen. Er moet echt meer aandacht komen voor deze scheidingsoorzaak nr1!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.