Hoe houd je contact met een oud-collega?

We kennen het allemaal wel: je bent bevriend met een collega op je werk, maar de collega gaat weg bij het bedrijf en jullie werken niet langer samen. Anders dan bij een vriendschap buiten werk om, verwatert de band dan al snel. Wil je dat juist voorkomen? Met deze tips lukt het om contact te houden!

Vraag naar de nieuwe baan

Toon interesse in het nieuwe werkleven van je oud-collega. Is hij of zij een andere baan gaan doen? Vraag hier dan gerust naar. Dat stelt de ander alleen maar op prijs. Je kunt er ook heus meteen bij vermelden dat je je collega mist – en dat het nu maar saai is op de werkvloer. Hoe ervaart je oud-collega de nieuwe functie? Is het bedrijf naar wens? En zijn daar weer andere leuke collega’s te vinden? Als het niet direct lukt om af te spreken of om elkaar erover te bellen, kun je een gezellige kaart maken met deze vragen erop. Dat is zelfs extra leuk om te doen, omdat je een kaart helemaal kunt personaliseren. Maak bijvoorbeeld een fotocollage met al jullie selfies erop, en stuur dit mee. Dat tovert sowieso een lach op het gezicht van je oud-collega. Het is altijd een fijne verrassing om ineens een kaartje in de brievenbus te vinden. Grote kans dat dit de band al meteen weer sterker maakt. Misschien krijg je een kaartje terug of belt de ander je op, om bij te praten of om snel weer eens af te spreken.

Attent blijven

Blijf attent naar je collega, ook als jullie elkaar niet meer dagelijks op het werk zien. Als jullie nog samen zouden werken, zou je hem of haar bijvoorbeeld feliciteren met de verjaardag. Wat let je om dat te doen als jullie niet langer collega’s zijn? Een verjaardagskaart sturen, is altijd een goed idee. Zet er een mooie verjaardagswens op. Ken je de oud-collega goed? Dan weet je nog wel meer over zijn of haar leven, waar je op in kunt spelen. Je kunt ook een kaartje sturen om iemand een hart onder de riem te steken of om sterkte toe te wensen, als dit meer gepast is. Misschien heeft de oud-collega wel te maken met ziekte, dan kun je natuurlijk je steun uiten. Het is in ieder geval mooi om aan de ander te laten weten dat je aan hem of haar denkt.

Blijf in contact

Hoe langer je elkaar niet spreekt, hoe moeilijker het is om weer contact op te nemen. Je gaat je dan immers afvragen of de ander daar nog wel op zit te wachten. Houd het contact daarom liever warm, zodat dit moment zich niet voordoet. Je kunt altijd even een appje of kaartje sturen, of een belletje plegen. Een goede openingsvraag is dus bijvoorbeeld hoe het gaat bij het nieuwe werk. Vraag ook meteen of het de ander leuk lijkt om een keertje af te spreken. Drink samen een kop koffie of ga een hapje eten, om maar wat leuks te noemen. Zagen jullie elkaar eerder eigenlijk alleen op de werkvloer? Dan kan het best een beetje onwennig zijn om elkaar ineens in een andere setting te zien. Maar als de band tussen jullie goed is, went dat natuurlijk vanzelf en kan er een mooie vriendschap opbloeien.

Langs bij de nieuwe baan

Heeft je oud-collega een nieuwe baan? Stel dan eens voor om daar een keertje langs te komen. Dit is immers ook een leuke manier om interesse te tonen. Veel mensen vinden het best grappig om de werkplek aan een vriend(in) te laten zien. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat voor werk hij of zij doet: het kan immers niet bij iedere baan. Maar als de mogelijkheid er is, levert het juist een mooie herinnering op. Het is ook wel logisch om dit aan een oud-collega te vragen, aangezien jullie elkaar toch al uit een werkomgeving kennen.

Het is heel gezellig om in contact te blijven met een oud-collega waar je het goed mee kunt vinden. We hopen dat het lukt met deze tips – en anders komt er vast weer een keer een andere gezellige collega in je bedrijf werken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.